Ministr Dobeš: Na firemní školky peníze najdeme

úterý 9. srpna 2011 ·

Plánované škrty v rozpočtu ministerstva školství se podle ministra Josefa Dobeše nebudou v žádném případě týkat firemních školek.



„K podpoře firemních školek se ve svém programovém prohlášení zavázala vláda a já tento závazek splním,“ prohlásil ministr Dobeš. Podpora firemních školek je obsažena v návrhu novely školského zákona (č. 561/2004 Sb.), který v současné době čeká na schválení parlamentem. Jeho účinnost se předpokládá od 1. 1. 2012.

Pro firemní školky budou vytvořeny stejné podmínky jako pro soukromé mateřské školy. Aby dostaly od MŠMT finanční dotaci, budou muset splnit několik podmínek. Tou první je zápis ve školském rejstříku. Další podmínkou bude zajištění kvalifikovaného personálu, výuka v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání, či dodržování hygienických norem. Firemní školky podporované MŠMT budou také muset počítat s kontrolami České školní inspekce.

„V současné době, kdy řada oblastí bojuje s chronickým nedostatkem míst v mateřských školách, budou firemní školky tvořit vhodnou alternativu,“ řekl Josef Dobeš. Firmy při přijímání do svých školek budou mít možnost upřednostnit děti svých zaměstnanců a provoz plně přizpůsobit jejich potřebám.

„Doufám, že tento krok pomůže překlenout současnou krizi v dostupnosti předškolního vzdělávání a přinese zaměstnancům firem lepší sladění profesního a rodinného života,“ dodal ministr.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. srpna 2011 v 9:20  

Pojem „firemní školka“ je blábol. Je to prostě běžná normální mateřská škola, jejímž zřizovatelem je soukromník - a takových je v ČR více než 150.

Pan Dobeš se rád (a asi už jen sám sobě) předvádí prohlášeními typu „poslal jsem tam dvě miliardy“ apod., nebo nově „…a tento závazek firemním školkám splním“. Jenže ono MŠMT naprosto nemá na vybranou zda nové mat. školy soukromých zřizovatelů (tzv. firemní školky“) normativně podpoří nebo nepodpoří!

Pokud je soukromá mateřská škola zapsaná ve školském rejstříku, MŠMT ji musí poskytnout normativ ZE ZÁKONA, ne z libovůle velkopaši J.D.

Petr S.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.