15 let programu Pět P v České republice (Pět P = Péče, Prevence, Pomoc, Přátelství a Podpora znevýhodněným dětem v celé ČR)

úterý 23. srpna 2011 ·

Program Pět P je českou variantou celosvětového mentoringového programu Big Brothers Big Sisters. V USA, odkud se program rozšířil do celého světa, má více než 100letou tradici.



Asociace Pět P ČR sdružující 21 středisek programu v celé České republice připravuje za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze oslavy 15. výročí působení tohoto jedinečného programu. V průběhu patnácti let věnovalo téměř 3 000 dobrovolníků  nezištně svůj volný čas malým kamarádům, kteří se potýkali s různými problémy. V rámci oslav proběhnou dvě celodenní setkání všech středisek programu - v říjnu a prosinci se přímo na půdě Amerického centra v Praze sejdou jak profesionální zaměstnanci, tak i dobrovolníci a děti. Prosincové setkání proběhne také u příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků a vrcholícího Evropského roku dobrovolnictví 2011. V rámci tohoto setkání budou slavnostně představeny prezentační a popularizační materiály a osobně předány zástupcům jednotlivých středisek.

Historie/čísla:

Program Big Brothers Big Sisters uvedla a první roky také financovala Nadace Open Society Fund Praha. Hlavní myšlenkou bylo v porevolučním prostředí nabídnout ve světě úspěšné společensky prospěšné aktivity, umožnit jejich rozvinutí a důvěřovat místním podporovatelům, že rozpoznají hodnotu a dlouhodobý význam mentoringových programů a že se v ČR najdou zdroje na jejich podporu. Úspěch dokládá 21 fungujících středisek. Jako první program testovala HESTIA, o.s. – Národní dobrovolnické centrum v Praze a poté první regiony v Ústí nad Labem a Olomouci. Ukázal se zájem ze strany dobrovolníků, ale také první úspěchy na straně příjemců pomoci – dětí a rodin.

Celkový počet Pět P dvojic dítě – dobrovolník od zahájení v roce 1997: 2293
¨
Celkový počet proškolených dobrovolníků od roku 1997: 2850

Města, ve kterých působí jednotlivá střediska:

Brno, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Kroměříž, Olomouc, Písek, Plzeň, Praha, Ústí nad Labem, Třebíč, Moravské Budějovice – detašované střed. STŘED, o.s., Uherské Hradiště, Zlín, Kladno, Neratovice, Kadaň, Vsetín, Příbram, Opava, Litoměřice, Jičín

Více informací: www.petp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.