Karel Klatovský: Reportáž z Letní školy Moderních učitelů (celková)

úterý 23. srpna 2011 ·

O konání první Československé letní školy Moderních učitelů jsme vám na portále již psali. Celkově se tu sešlo skoro 50 učitelů z České i Slovenské republiky. Také proto se akce koná ve velice pěkném hotelu Kopanice, který se nachází 1km od slovenských hranic. Více informací naleznete i na www.letni-skola.cz. Díky výběru místa konání tak bylo alespoň teoreticky zaručeno, že to budou mít všichni moderní učitelé stejně daleko.



V neděli byl naplánován příjezd účastníků mezi 14. – 17. hodinou. Ti informovanější z České republiky raději přijeli hned po 14. hodině. Ti, kteří nevěděli, že se v ten samý den koná v Brně Grand Prix motocyklových závodů, na tom byli o poznání hůře. Projet Brnem, když se 200 000 účastníků snaží odjet, byl úkol téměř nadlidský. Na nedělní večer nebyl naplánován žádný oficiální program, a tak se konal neformální seznamovací večer, kdy se každý ostatním představil, abychom věděli, s kým máme tu čest. Během večera se pak zájemci mohli zapisovat na desítky nabízených workshopů, seminářů a přednášek dle svého zájmu. Kromě nich ale byly nabízeny i prezenční listiny na relaxační a uvolňující masáže, které pomohly učitelům připravit se na další školní rok. Během večeře nás pak přivítal ředitel hotelu a programoví ředitelé společnosti Microsoft pro oblast školství – za SR to byla Paula Okániková, za ČR Jan Martínek.

V pondělí ráno začal oficiální program, ve kterém již výše uvedení zástupci společnosti Microsoft představili program Partneři ve vzdělávání, který je dostupný ve 113 zemích po celém světě. V prezentaci slovenské zástupkyně byly dále představeny programy pro vzdělávání na Slovensku a partneři, kteří za velice úspěšnými Kluby moderních učitelů stojí. Prezentace Honzy Martínka byla o poznání v uvolněnějším stylu, hlavní myšlenkou bylo to, že být učitelem je opravdu poslání a že na svých bedrech mají velkou zodpovědnost. Na ukázce slavných lidí napříč všemi spektry oblastí zájmu a kultury bylo ukázáno, že není umění učitelskou profesi opustit a stát se někým jiným, ale naopak – ve své profesi setrvat. A za to vše patří nejenom přítomným českým a slovenským učitelům velký dík.

Tato (a podobně i další první přednášky celého dne) byla společná pro všechny účastníky, další program se už ale dělil dle zájmu učitelů. Někteří se šli zdokonalovat v anglickém jazyce, někteří si šli poslechnout poutavou prezentaci Štěpána Bechyňského z Microsoftu. Ačkoliv téma znělo HTML 5, což je pro většinu učitelů španělská vesnice, Štěpán věděl, jaké publikum má před sebou a prezentace se zhostil ve velice pochopitelné podobě. Po této části následovala Burza nápadů, která má své kořeny na slovenské letní škole. Jedná se o krátké prezentace učitelů se svými nápady, co dělat jinak, jak obohatit výuku a udělat celý vzdělávací proces zajímavější a modernější. Tato část bylo rozdělená dle stupňů základních škol a pro střední školy. Po obědě následoval odpočinek, ale hned poté se opět rozjely přednášky. Hodně zájemců si přišlo poslechnout např. téma o rétorice, které učitele provázelo i v následujících dnech, ale i na tématech o eTwinningu bylo o co stát. Odpoledne byly v nabídce kurzy angličtiny, kdo nechtěl, mohl navštívit jiné prezentace – nabídka byla opravdu pestrá. Na večer bylo připraveno grilování a opékání, nicméně počasí tomu chtělo jinak. Sice před tím plánované aktivity jako Zumba či prezentace o ESF se uskutečnily, samotné opékání ještě začalo také, ale už v doprovodu kapek deště. Ti prozíravější si objednali jídlo v restauraci a nešťastníky snažící se opéct v dešti kus masa si škodolibě fotili. Kolegyně ze Slovenska situaci zhodnotily tak, že při samotném opékání mají téměř opečenou tvář, ale mokrá záda, což není asi nejlepší. Mezi učiteli se také našli první zájemci, kteří si vyzkoušeli revoluční ovládání her pomocí bezdotykového senzoru Kinect. Anebo chtěli už začít trénovat, protože ve čtvrtek se koná velký turnaj v hrách pro Kinect.

Úterní den začal přednáškou pro všechny a opět na téma rétorika. Je pěkné vidět, že jak mladí, tak starší (věkové i služebně) učitelé se i nadále chtějí zdokonalovat v tom, co je vlastně živí. Po rétorice následovaly angličtina nebo prezentace o novinkách v balíku Microsoft Office 2010. Z důvodu neúčasti angličtinářů a úspěchu této prezentace se bude přednáška během letní školy ještě opakovat. Po malé pauze následovaly další burzy nápadů a pak oběd. Poobědovou pauzu někteří využili k již zmiňovaným masážím, poté následovaly další přednášky dle programu. Na výběr toho bylo opravdu mnoho. Někteří šli malovat na hedvábí, někteří batikovat tašky a někteří znovu na angličtinu. Po večeři mohli zájemci kalorie získané z dobrého jídla vypotit v rytmu Zumby nebo si jít poslechnout přednášku o Klubu moderních učitelů na Slovensku a shlédnout ukázky nejzajímavějších prezentací z TED konferencí, které na přítomné učitele opravdu zapůsobily a daly nová témata k hlubšímu zamyšlení.

Jak vidíte, první dva dny byly opravdu nabité pestrými a zajímavými informacemi, a tak byl na středu pro zájemce naplánován výlet do Luhačovic, kdo nechtěl, vydal se do místních lesů plných hub nebo do nedalekého Trenčína.

Kromě těchto dvou lokalit se někteří vydali i trochu výše, a to na letišti v Kunovicích. Ti, kteří na místní krajinu sledovali z letadla, byli nadšeni krásou přírody a okolních hradů a zámků. Po návratu účastníků byl naplánován večer s partnery letní školy, a tak se účastníci dozvěděli, jaké jsou novinky v oblasti využitelných IT technologií pro běžné učitele nebo jak se naučit něco více s výukovými produkty pro sadu Microsoft Office. Výhodou také bylo, že všechny představené produkty byly celý týden k dispozici k vyzkoušení a zapůjčení ve speciální prezentační místnosti.

Po ukázkách partnerů letní školy se všichni přesunuli do hlavního sálu, kde na ně čekala ochutnávka vín pod vedením ředitele hotelu Kopanice. Účastníci byli rozděleni do týmů, každý dostal tabulku pro zaznamenání subjektivních pocitů o každém vyzkoušeném vínu, to vše bylo doplněno lahodným sýrem.

Čtvrteční ráno se k nám připojili dva noví prezentátoři, mezi nimi Lukáš Bajer, který je známý zejména u slovenské části účastníků (ač sám je z ČR). Je to díky jeho několika minulým prezentacím na slovenských letních školách, ale především díky kvalitě a atraktivitě jeho prezentací, které donutí člověka k zamyšlení. Po této hlavní přednášce se pak účastníci již dělili, někteří odešli na angličtinu, jiní zase na Lukáše, a před obědem ještě na všechny čekala burza nápadů. Po obědě nebylo (tak jako obvykle) volno, ale v hlavním sále se uskutečnila prezentace společnosti Elfa, která má v ČR nově na starosti kompletní agendu týkající se Microsoft IT Academy nebo testovacích center Certiport, kde probíhají populární zkoušky na certifikaci Microsoft Office Specialist.

Po této přednášce opět následovala tematicky zaměřená vystoupení např. o tom, jak hravě zvládnout prezentaci v PowerPointu nebo jak aktivovat tvůrčí myšlení. Navečer si mohli účastníci procvičit angličtinu nebo si vyzkoušet batikování triček. Po večeři byl účastníkům podrobně představen program Microsoft Partneři ve vzdělávání a aktivity s ním spojené. Mezi ty největší a nejpopulárnější patří zejména Innovative Education Forum, vzdělávací střediska Centers of Education či Studentská trenérská centra. Tím nejdůležitějším ale pro tento večer bylo zcela určitě oznámení o vzniku českých Klubů moderních učitelů. Účastníci z ČR se totiž nadchli ze slovenské realizace těchto klubů, a tak se od září můžete těšit na další aktivitu, která směřuje k podpoře vás – moderních učitelů.

Dále učitele dle plánu čekal sportovně-zábavný večer v podobě mezinárodní soutěže v hrách na konzolích XBOX 360 doplněné o pohybový senzor Kinect. Většina účastníků viděla Kinect v akci poprvé a netušila, že vůbec něco tak úžasného existuje a je běžně dostupné. Zájem byl velký a hrálo se až do třetí hodiny ranní. Mezi nejoblíbenější hry patřily zejména Kinect Sports nebo Kinect Adventures, ale našli se i tací, kteří se na Kinectu vlnili v rytmu Zumby nebo vylepšovali svou fyzickou kondici ve hře YourShape: Fitness Evolved. Z hlavního sálu se tak na pár hodin stala bowlingová dráha, boxerský ring, divoká řeka, fitness centrum, beachvolejbalové hřiště, taneční škola nebo atletický stadion.

Poslední přednáškový den se účastníci hned ráno dozvěděli, jak pracuje jejich mozek, a poté se opět naučili pár důležitých frází z angličtiny. Před obědem pak na učitele čekala poslední burza nápadů a v odpoledním bloku opět několik posledních přednášek. Jak už to bývá, poslední den celé velice úspěšné letní školy nemohl být zakončen jinak než slavnostním večerem. Na něm opět zaznělo děkovné slovo od zástupců společnosti Microsoft, které bylo opětováno od účastníků v podobě velkého dortu s logem společnosti Microsoft. Také zde byla představena působivá animace o tom, jak to vlastně na letní škole vypadalo. Tato animace byla naprosto v utajení vytvářena některými účastníky letní školy tak, aby o ní ostatní nevěděli, a její představení se setkalo s velkým úspěchem a potleskem.

Za to patří dík zejména Jardovi Šindlerovi, který kroužek Animace na letní škole vedl a který naučil účastníky, jak takové animace vytvářet, a pomohl jim s realizací i této závěrečné. Poté následovala večeře v podobě rautu za doprovodu úžasné cimbálové kapely. Někteří (zejména čeští učitelé) byli překvapeni, co dokážou slovenské učitelky, a pokud nebrali varování místního číšníka o slovenském temperamentu vážně, udělali chybu. Jejich nekonečný a náročný tanec byl opravdu jedinečný, a tak někteří šli měnit trička a košile i několikrát za večer.

Z večerních diskuzí a hodnocení účastníků bylo znát, že se první československá letní škola Moderních učitelů opravdu vyvedla, že nabídla pestrý a zajímavý program, představila učitelům nové možnosti výuky a využití IT v hodinách a pomohla utužit vztah mezi českou a slovenskou komunitou výjimečných učitelů. Těšíme se na vaši účast i na Letní škole Moderních učitelů 2012, jsme přesvědčeni, že vaši studenti mohou být pyšní na to, že je učíte právě vy, a děkujeme za to, co pro české a slovenské školství děláte. Ještě jednou díky!


4 komentářů:

krtek řekl(a)...
23. srpna 2011 v 5:16  

??? Co je moderního na grilování, Zumbě a tanci??? Příprava a podpora učitelů nebo píár MS? Když se to srovná se školou informatiků pořádanou MFF UK, tak je to jednoznačné. Ale i pro učitele - začátečníky v IT musí být jiná cesta, než herní konzole.

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2011 v 23:13  

Jenze toto nebylo dle clanku pro ucitele IT, ba naopak. A nevidim nic spatneho na tom, kdyz si ucitele po dopolednich a odpolednich prednaskach z pedagogiky, retoriky, burzy napadu apod. neco vecer ugrilovali nebo zahrali. Na Vami zminovane letni skole asi 24 hodin jen poslouchali a vubec nespali a nejedli, protoze to se na letni skolu nehodi, ze? Letni skola muze vypadat ruzne, zrejme ne vsichni ucitele chteji, aby jejich letni skola vypadala takto http://www.kemo.tv/e107_files/public/1211836794_1_FT0_crazy_it_party.jpg

Luděk Blaha řekl(a)...
24. srpna 2011 v 1:57  

Na letní škole v Lipnici jsem před lety byl. Informatici nejsou věsměs žádní suchaři. Mimo jiné jsme absolvovali i orientační závod.
Pamatuji si, to jsem byl tenkrát v plném tréninku, že jsem do toho dal úplně všechno a běhal po lese jako srnec v pubertě. Na pokraji vysílení jsem doběhl pár minut za těhotnou kolegyní, která volnou procházkou prošla, na rozdíl ode mne, všemi kontrolními body.

krtek řekl(a)...
24. srpna 2011 v 22:12  

Tak pro anonyma ještě jednou: nejde o to, co se dělá ve volném čase, ale co se dělá v rámci školy - četl-li jste pozorně, pak učitelům - začátečníkům vysvětlovali HTML 5 a používali herní konzole. Ani na stránkách se moc konkrétního nedozvíte, na programu byla angličtina pro pokročilé/začátečníky, projekty, peníze z ESF, atd.
Ad Letní škola informatiků - také jsem tam před více jak deseti lety, většinu si platil sám, a pamatuji si hlavně krásné lomy a plavání v nich.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.