Reakce ministra Dobeše na návrh změn ve státních maturitách

čtvrtek 14. července 2011 ·

Důrazně se musím ohradit proti tvrzení kolegyně Putnové, že ministerstvo školství zaspalo při přípravě projektu státních maturit. Současný model schválili v roce 2008 po více než deseti letech váhání poslanci a tehdy pro něj zvedli ruku i někteří poslanci dnes zařazení do klubu TOP 09 a Starostů. Jde navíc o čistě odbornou záležitost a odmítám přihlížet tomu, jak si maturitní zkoušku jednotlivé politické strany a hnutí půjčují pro zviditelňování své činnosti. Vyzývám tedy všechny poslanecké kluby i jejich členy, abychom společně rozvinuli odbornou diskusi nad budoucí podobou státní maturity a ne si prostřednictvím médií vyměňovali politická prohlášení.



Když v roce 2008 předkládal do Poslanecké sněmovny koncept státních maturit tehdejší ministr Ondřej Liška, v médiích se objevovala tvrzení o jejich potřebnosti. Již tehdy se ale řešila finanční a administrativní náročnost, obě jsou terčem kritiky dodnes. Po mém příchodu na ministerstvo se podařilo zjednodušit administrativu a ušetřit desítky milionů korun při samotné realizaci prvního ročníku státní maturity. Přesto jsem si vědom toho, že je na konceptu co měnit, a proto se tímto tématem i nadále s kolegy zabýváme.

Na druhou stranu mne těší, že ve vystoupení docentky Putnové zaznělo několik návrhů, které jsou již zapracovány do připravovaných právních předpisů, které pro příští rok státní maturitu opět o něco polidští. Rozhodně jsem ale přesvědčen, že tyto návrhy mají zaznívat u jednacího stolu a ne na tiskových konferencích politických stran. Ostatně odborná diskuse nad počtem verzí maturitní zkoušky, nad podobou didaktických testů nebo nad technickým zajištěním zkoušek je mou prioritou. Varuji však před nekoncepčností, neuváženými zásahy a populismem. Zahráváme si zde totiž s něčím, co má velkou cenu; s důvěrou učitelů a prestiží maturity jako takové.

Požádal jsem dnes koaliční kolegy, aby podpořili návrh novely školského zákona. Jsem totiž přesvědčen, že školy, učitelé i žáci potřebují stabilitu. Současnou, byť ne zcela dokonalou podobu maturit, je proto třeba. V tomto období nedělejme prosím politická gesta, ale u společného stolu jednejme tak, aby naše kroky směřovaly k pozitivní změně českého školství. Zároveň za tu dobu získáme zkušenosti z elektronického testování žáků základních škol, které budeme moci po vypršení platnosti aktuálních smluv uplatnit i v maturitních ročnících. Již několikrát jsem deklaroval, že elektronizace maturit je cestou, kterou je ministerstvo pod mým vedením rozhodnuto jít.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.