Přečtěte si: V budoucnu se bude povinně maturovat také z matematiky

čtvrtek 14. července 2011 ·

Budoucí maturanti nejspíš budou muset povinně skládat zkoušky z matematiky. Podle zjištění deníku MF Dnes podporují její zařazení mezi tři povinné předměty téměř všechny parlamentní strany.


Z článku vfe v ParlamentníListy.cz vybíráme:


„V novele školského zákona bychom rádi prosadili matematiku jako třetí povinný předmět vedle českého a cizího jazyka již od roku 2013," řekla deníku MF Dnes poslankyně Anna Putnová (TOP 09). Podle ní by v testech neměly být složité příklady. Mělo by se tedy jednat o test prověřující základní znalosti.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. července 2011 v 12:10  

matematiku jako třetí povinný předmět vedle českého a cizího jazyka již od roku 2013

Ačkoli jsem sama z matematiky nematurovala, její povinné zařazení schvaluji, ba vítám. Studenta to donutí logicky přemýšlet a systematicky pracovat, v matematice se nic neokecá, neošidí.
Zvlášť bude-li se jednat o test prověřující základní znalosti, nemusí snad mít nikdo strach z nepřiměřené náročnosti.
Povinná matematika by mohla i pomoci přitáhnout zájemce o studium aprobace s tímto předmětem - protože pokud vím jich na pedag. fakultách rapidně ubylo.
A.S.

Anonymní řekl(a)...
14. července 2011 v 14:14  

Maturita bez matematiky je od začátku nesmysl.

Ta státní zůstane problematickou i se zařazenou matematikou, ale zaplaťpánbůh za každou změnu k lepšímu.

Anonymní řekl(a)...
14. července 2011 v 20:30  

Naprosto souhlasím se zařazením matematiky jako maturitního předmětu. Jen se divím, že to ještě není ! Pokud studenty nedonutíme k soustavnému rozvíjení logického myšlení, pak SŠ budou vychovávat skutečné polo vzdělance. Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
15. července 2011 v 16:43  

Nejsem si zcela jist, je-li rozvoj logické myšlení výsadou jen matematiky vyučované ve školách.
Stejně tak si nejsem jist, že středoškolské počítání k rozvoji logického myšlení zaručeně vede.
A v neposlední řadě mi není zřejmé, jak pojmout představu nelogického myšlení.
Moje nejistoty pramení v aplikacích matematického zkompetentnění žáků v předmětu informatika.

Anonymní řekl(a)...
15. července 2011 v 17:28  

Já myslím, že typická ukázka nelogického myšlení je v článku "http://www.ceskaskola.cz/2011/07/prectete-si-poslanci-zablokovali-rychle.html". Jako největší logik se zde kupodivu projevuje ministr Dobeš, který, na rozdíl od jiných zde citovaných poslanců, neřeší skrz školy své stranicko-politické ego.

Anonymní řekl(a)...
15. července 2011 v 18:04  

Kolego Blaho,
doufám, že aspoň matematika trochu vede k přemýšlení a řešení problémů. Každopádně je nutné si aspoň spočítat výplatu a umět použít %, trojčlenku, spočítat jednoduchou rovnici,... Víc už od poloviny třídy nemůžete očekávat. Pro některé ze studentů je to vrchol. To je výsledek přijimání trojkařů a čtverkařů na naši SPŠ. Je až s podivem, že jich tolik udělalo státní maturitu. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.