Přečtěte si: Jak dál se státní maturitou z češtiny a cizích jazyků?

středa 13. července 2011 ·

 Jiří Kostečka píše v článku v Učitelských novinách: Po analýze maturitní generálce se vracím k problematice státní maturity z českého jazyka a literatury; jako aprobovaný angličtinář přidám i krátkou úvahu o maturitě z cizích jazyků. V tomto příspěvku nebudu hodnotit testy ani zadání slohových prací právě skončené ostré maturitní zkoušky, nýbrž se zaměřím na koncepční otázky, které by podle mého názoru měly být znovu prodiskutovány.


Z článku převzatém v EDUin.cz ještě vybíráme:

Vůbec největším úskalím celé nové maturity z českého jazyka a literatury je metodika hodnocení jednotlivých částí. Všichni kritici nového modelu právem pranýřují dosti nešťastnou skutečnost, že proklamovaná „objektivnost“ se smrskla na tzv. didaktický test – jedině jeho vyhodnocení je totiž v gesci státu. Zbytečné tak byly tanečky kolem redukce dvou hodnotitelů maturitní slohové práce na jednoho: jako by i původní systém dvou – kdy jeden z nich je učitelem na dané škole a v případě neshody rozhoduje hodnocení pro žáka příznivější – nebyl karikaturou nezávislosti a objektivnosti evaluačních nástrojů! Zde existuje řešení, osvědčené např. ve Velké Británii: slohové práce hodnotí skupina zcela nezávislých, speciálně vyškolených pedagogů z oboru, kteří dostanou na stůl anonymní balík prací a ty podle daných kritérií obodují. Že by to bylo drahé? Podstatně dráž nás v dlouhodobém horizontu přijde stávající švejkovina, kdy maturitní slohovky opravuje v „novém modelu“ vesele postaru vyučující dané maturitní třídy.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. července 2011 v 9:44  

K článku i k maturitní zkoušce:
1) Přesně tato slova z článku ukazují, jak nemá společná maturita vypadat. Při vší úctě k odbornosti autora je třeba mít na paměti formu maturitní zkoušky. Jediná alespoň částečně objektivní zkouška byla z matematiky, a to díky tomu, že zde nejsou hodnotitelé ze škol. Právě ta by měla být modelem pro češtinu i cizí jazyky. Forma testu, který se opravuje někde jinde, je určitě objektivnější.
Stačí dát opět český jazyk a cizí jazyk povinně v profilové části, doplnit je o tento test a komplexní zkouška je na světě. A ministerstvo, kraje i školy si mohou s výsledky (pouze) testů hrát, jak chtějí.

2) Pořád platí, že by stačila jedna úroveň. Ale pokud ministerstvo trvá na dvou úrovních, stále je nutné, aby byla naprostá dobrovolnost studentů při výběru bez ohledu na druh školy, kterou studují. Není důvod, proč by gymnazisté měli mít povinně vyšší a ostatní nižší (co lycea?). O tom ať rozhodují požadavky vysokých škol. Studenti by měli být do vyšší úrovně vtahováni, nikoli tlačeni legislativou.

3) Ministr tvrdí, že elektronizace do budoucna maturitu zlevní. Není to pravda, vyšší náklady jsou v celé logistice a právě v té nepochopitelné formě, na kterou Cermat po diskusích přistoupil. Nikdy jsem nezaznamenal, že by společnosti Scio nebo Kalibro příliš liberálně diskutovaly s učiteli. Vytvořily nabídku a hotovo. Přesně do tohoto vlaku měl Cermat nastoupit, nikoli vymýšlet tyto podivnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.