Ministr Dobeš: Míříme k moderní maturitě 21. století

pondělí 11. července 2011 ·

K moderní státní maturitě v elektronické podobě míří české školství sice malými kroky, ale jistě. Vyplynulo to z dnešního vyjádření ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše.



„Letošním zpuštěním státních maturit jsme iniciovali také potřebné změny, které je nutno co nejdříve do rozjetého systému zapracovat,“ uvedl dnešní tiskovou konferenci ministr školství Dobeš a pokračoval: „ u příštích maturit zajisté zkrátíme a obrátíme harmonogram. První budou písemky, aby mohly jejich výsledky případně využít vysoké školy v přijímacím řízení, až poté zkoušky ústní. Důležité změny jsou již v legislativním procesu,“ dodal ministr Dobeš.

K moderní maturitě 21. století chce ministerstvo školství dospět i zavedením srovnávacích zkoušek v 5. a 9. třídách na základních školách. Testování by probíhalo elektronicky, a tento způsob by se překlopil i do maturitního testování.

„Očekáváme, že zavedení standardů vycházejících v podstatě ze školních vzdělávacích programů, které dnes svým podpisem pan ministr posvětil, zvládne bez problémů kolem devadesáti procent škol,“ vysvětlil náměstek pro regionální školství Ladislav Němec. Doplnila ho ředitelka odboru předškolního, základního a základního uměleckého vzdělávání Jiřina Tichá, která koordinovala skupinu stovky expertů pracujících na základní úrovni standardů: „Srovnávací zkoušky pro 5. a 9. třídy by měly měřit a sjednotit uzlové body základního vzdělávání. Prozatím jsme je vypracovali pro minimální úroveň, do budoucna ale chceme vypracovat standardy i v úrovni středně těžké, přičemž by se měřila matematika, český a cizí jazyk.“ Ministr Dobeš k tomu dodal: “Jelikož v budoucnu hodlá ministerstvo zavést od třetích ročníků povinně angličtinu, rádi bychom nabídli i alternativu, a to v německém či francouzském jazyce.“

Ke kritice Asociace krajů, které chtějí u maturit od ministerstva doplatit dalších 35 milionů korun na zvýšenou administrativu, se vyjádřil sám ministr Dobeš: „Z peněz, které jsme ušetřili na byrokracii na úřadu, jsme poslali krajům nejdříve 60 milionů korun na personální a materiální zajištění, to je asi 500 korun na žáka, poté dalších 12 milionů (cca 120 korun na žáka) kvůli zvýšené administrativě a myslím, že tato částka je velice slušná a přiměřena,“ zdůraznil ministr Dobeš.

Na konec doplnil ředitel CERMAT-u Pavel Zelený shrnující výsledky státní maturity a data opravních maturitních termínů: „Obdrželi jsme 952 žádostí o přezkoumání výsledků didaktických testů, všechny jsme pečlivě přezkoumali a 10 z nich vyhodnotili jako opodstatněné. Těmto žákům budou vydána dodatečná vysvědčení. K opravnímu termínu se přihlásilo 23 653 žáků, zkoušky proběhnou ve dvě stě třiceti spádových školách. V době od 1. do 15. září půjdou žáci k ústním zkouškám, následující čtyři dny budou mít na opravné písemky.  Vysvědčení pak dostanou 26. září,“ dodal na závěr Zelený.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.