Standardy pro základní vzdělávání

pondělí 11. července 2011 ·

Z programového prohlášení vlády vyplývá zavedení pravidelného zjišťování výsledků vzdělávání v 5. a 9. ročníku základního vzdělávání. Na podzim 2010 proto vyzval pan  ministr Josef Dobeš veřejnost k široké diskusi o vzdělávacích standardech pro české základní vzdělávání.


Vývoj standardů a jejich pilotování je dlouhodobá záležitost. Záměrem standardů je napomoci učitelům, školám, rodičům i žákům při naplňování vzdělávacích cílů a stát se oporou pro hodnocení žáků. Standardy se stanou důležitým podkladem pro tvorbu další vzdělávací koncepce státu.
Standardy budou využity pro přípravu testů ke zjišťování výsledků žáků v 5. a 9. ročníku. V rámci individuálních projektů národních v OP VK Česká školní inspekce předkládá projekt „Národní systém pro inspekční hodnocení vzdělávací soustavy (NIQES)“, v němž je plánována aktivita na testování žáků 5. a 9. tříd základních škol. Pro ověřování zejména dovednostních a postojových výstupů lze použít jiné formy zjišťování výsledků. Zjištěná data nebudou sloužit k sestavování přehledu úspěšnosti škol, ale budou sloužit především jako zpětná vazba pro školu.

V první fázi tvorby standardů předkládáme pouze standardy pro vzdělávací oblasti, které považujeme za prioritní pro základní vzdělávání (jak to doporučuje i zpráva McKinsey & Company) – matematickou, čtenářskou a jazykovou. V případě cizího jazyka je anglický jazyk předkládán jako vzor možného zpracování standardů pro cizí jazyk. Standardy jsou vytvořeny pro  minimální úroveň, do budoucna se počítá s vytvořením  standardů  pro další vzdělávací oblasti a také s vytvořením standardů pro více úrovní.

Na tvorbě  standardů  se podíleli především učitelé z praxe ve spolupráci s odborníky z vysokých škol a dalších odborných pracovišť. Vzhledem k potřebě informovat odbornou, učitelskou a rodičovskou veřejnost se průběžně konaly konference, semináře a byly vydávány tiskové zprávy MŠMT. Rovněž v pedagogickém, odborném a denním tisku (Učitelské noviny, Česká škola, Moderní škola, Řízení školy a Učitelské listy) se objevila řada článků a rozhovorů, které podávaly informace o důvodu, tvorbě a obsahu Standardů. Materiály prošly dvojí veřejnou diskusí (obecnou diskusí a diskusí k indikátorům) a recenzním řízením.
 
Přílohy ke stažení:


Standardy_anglický jazyk.docStandardy_anglický jazyk 2.doc
Standardy_český jazyk a literatura.doc
Standardy_Matematika.doc

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.