Přečtěte si: Učitelé na severu Moravy ve čtvrtek v poledne na 10 minut přeruší výuku

středa 15. června 2011 ·

Přerušením výuky na několik minut podpoří severomoravští učitelé čtvrteční stávku dopravních odborů. Jak agentuře Mediafax sdělila místopředsedkyně krajské rady odborů Dagmar Regelová, vyhlášení případného volna je na ředitelích škol.

Z článku Ilony Honusové v MEDIAFAX:cz vybíráme:

Školy, které se do stávky zapojí, budou podle Regelové označené letáky. Ve 12 hodin pak přeruší výuku. "Třídu ale učitelé neopustí. Dětem připomenou národní hrdost, s menšími si zazpívají českou písničku, starším vysvětlí význam Ústavy," řekla.

28 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 10:46  

Jen taková "drobnost"

NE VŠICHNI UČITELÉ SE KE STÁVCE PŘIPOJÍ. NE VŠECHNY ŠKOLY SE KE STÁVCE PŘIPOJÍ.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 11:13  

NE VŠICHNI UČITELÉ SE KE STÁVCE PŘIPOJÍ. NE VŠECHNY ŠKOLY SE KE STÁVCE PŘIPOJÍ.

To je ovšem dost velká škoda. protože V PRAVDĚ A SVORNOSTI JE NAŠE SVOBODA A VÍTĚZSTVÍ

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 11:48  

Rozhodně nemíním v matematice vysvětlovat význam Ústavy nebo pět písně. a také nemíním přerušovat výuku, i když učím na severu Moravy!!!!!

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 12:35  

To je ovšem dost velká škoda. protože V PRAVDĚ A SVORNOSTI JE NAŠE SVOBODA A VÍTĚZSTVÍ

Promiňte, ale o vaše (nemyslím Vás osobně, ale vás odboráře) vítězství mi opravdu nejde. To je ten princip svobody, že si (zatím) můžu vybrat, jestli stávkovat budu nebo ne.

Mgr. Milan Šatra řekl(a)...
15. června 2011 v 12:43  

Celá stávka je v podstatě jedna velká fraška a přístup vlády je extrémně arogantní. Jediní, kdo se s tím vypořádali a s celou vladní garniturou vyběhli, jsou doktoři. Žádná stávka, jen dali výpověď. A slyšel jste snad někdo někoho z vlády používat podobná slova (vydírání národa, rukojmí apod.?). Takže nějaké 10 minutové přerušení výuky je prostě zcela naivní hovadina (kdo za žáky na těch 10 miniut ponese zodpovědnost?). Naše žáky zpravidla starosti dospělých nezajímají (zvláště na ZŠ). Jen mne mrzí a štve, že nikdo z odborářů nevystoupil někde ve sdělovacích prostředcích nebo přímo na jednání s vládou právě s příkladem doktorů. Takže pokud chceme něčeho dosáhnout, tak to prostě musí někoho bolet a hlavu z toho musí mít vláda. Co myslíte, že by se stalo, kdyby většina vyučujících v MŠ, ZŠ a SŠ dala výpověď, pokud nebudou naše platy zvýšeny podobně razantně jako lékařům ... Fraškovité 10ti minutové tajtrlíkování a brečení před dětmi je všem jen k smíchu ....

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 13:20  

Žádná stávka, jen dali výpověď. A slyšel jste snad někdo někoho z vlády používat podobná slova (vydírání národa, rukojmí apod.?)

Ano, slyšel.

Co myslíte, že by se stalo, kdyby většina vyučujících v MŠ, ZŠ a SŠ dala výpověď

Nic by se nestalo. Na jejich místa by rádo nastoupilo mnoho jiných.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 13:48  

V PRAVDĚ A SVORNOSTI JE NAŠE SVOBODA A VÍTĚZSTVÍ
"Promiňte, ale o vaše (nemyslím Vás osobně, ale vás odboráře) vítězství mi opravdu nejde."

Pardon, pane kolego, to bylo kdysi heslo TGM. Jestli byl ovšem tatíček-osvoboditel v odborech, to historické prameny neuvádějí.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 14:20  

Pardon, pane kolego, to bylo kdysi heslo TGM. Jestli byl ovšem tatíček-osvoboditel v odborech, to historické prameny neuvádějí.

Pardon, pane kolego, ale ono nejde ani tak o citát či jeho autora. Podstatné je, v jaké souvislosti je citát použit, takže TGM z toho laskavě vynechte. Kromě toho, stávkovat deseti minutami zpěvu je SMĚŠNÉ.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 18:39  

POkud se nezavřou alespoň všechny SŠ, učilišt atd. v době maturit a ZUZ ,a to na hodně dlouhou dobu, nikdo si nás vážit nikdy nebude.Neříkejte mi, že rodičům a studentům by bylo jedno, kde a jak vlastně odmaturují! Ty srandastávky a la pohovory s mládeží apod. v zásadě odmítám a také se jich nehodlám zúčastnit.Stávka je mnohdy jediný legitimní prostředek,jak alespoň poukázat na problémy.Pokud se pedagogové jako celý profesní stav nedohodnou a skutečně nepotáhnou za jeden provaz, kdekdo si s námi vytře..........a budeme i nadále na chvostu společnosti, outsideři nejhrubšího zrna a slovo učitel bude nadávka, což je ostatně už dnes.Pak by se asi nemohlo stát, že bychom např.jak ovce seděli na přiblblých školeních a la nová maturita a cca 4_5 hodin tam poslouchali, jestli máme slovo zatrhnout, počítat, nepočítat,je-li to chyba globální či lokální,protože jsme se stejně nikdy stoprocentně neshodli,což asi ani nejde atd. To chtělo jediné-hodit nás na You Tube, když už nic, tak ať se aspoň zasmějeme.Je někdy k nevíře, jaké šašky ze sebe necháme dělat a mnohdy si to děláme my sami,sebe nevyjímaje.Tak, jak za sebe budeme bojovat, tak nás společnost bude brát.Pak by se nemohlo stát, že jsem si kdysi musela vyslechnout od našeho nedostudovaného vedoucího ekonoma s 2-letou ek. školou,že jsme občané a profese 3.kategorie.V podstatě se ale nelze na toho primitiva zlobit!Nemáte taky někdy dojem, že jste v té škole za úplné blbce?Já dost často.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 18:52  

NE VŠICHNI UČITELÉ SE KE STÁVCE PŘIPOJÍ. NE VŠECHNY ŠKOLY SE KE STÁVCE PŘIPOJÍ.

Však i na vás nefachčenka učitelská dojde, Kalousek chce ušetřit 30 miliard ve státní správě. Vy si myslíte, že na vaše platy nedojde ! Dojde i na propouštění a pak brečte. Nedokážete ani připravit žáky k maturitě. Neprošel každý třetí. Každý potom na vás plivne, pokud už to nyní nedělá.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 19:50  

Víte vy co, anonymní?
Učení je věc dvou stran, takže nechce-li studentík dělat nic, tak já tam nejsem od toho, abych ho neustále lámala a přemlouvala,Ostatně naši studenti jsou většinou zletilí. takže ať si to rozhodnou a pokud dělat nechtějí, je to jejich volba.Jinak pokud bude platit normativ, tj. platba dle počtu dutých hlav, v podstatě nemohu nikoho moc vyhazovat,protože by nebylo ani na rozsvícení světla ve třídě.A s těmi platy jste mě fakt rozesmál.Kromě let, kdy jsem měla děti malé, jsem si neustále musela přivydělávat,aby se za to dalo trochu slušně existovat,čímž opravdu nemyslím dovolenou na Kanárech.Jakékoliv tzv. zvýšení ve své podstatě značí snížení,ale o tom již novináři cudně mlčí, marná sláva, ono už to není in,takže mě "stát"přisype nějakou tu stovečku za halasného zvuku fanfár a běhěm pár měsíců mi v tichosti sebere nějaký ten příplateček.V lepším případě jsem na tom stejně jako dřív, někdy i hůře.Jinak my ve školství máme s těmito praktikami bohaté zkušenosti.A ještě k vám-za ty roky jsem poznala mnoho takových křiklounů jako jste Vy, bez pardonu,ale představte si, učit by nešel ani jeden z nich a to ani za zlaté
prase.On to asi takový vývar nebude, že?Příště se o tomto oboru informuje nejlépe u toho, kdo v něm dělá neb si mocně pletete pojmy s dojmy a víte o tom celkem tolik co Bobeš-tedy vůbec nic.Až to bude taková paráda,davy žadatelů budou žebrat o práci.Pokud se propouští a ono se propuští, tak tichým duchem, nemějte obavy, zlatý důl to fakt není a důvody vyhazovu jsou ve slabých populačních ročnících.na rozudíl od vás jsem se víc jak 15 let pohybovala díky ŽL i mezi podnikateli a manažery.Děkuji, stačilo.Rychlozbohatlíci, nabobové, vypatlanci,samozřejmě sem tam i pár slušných.A nezapomeňte-učit se musíte chtít především Vy!Pokud sám nechcete, není síla, která by vás k tomu dokopala.Přeji hezký večer

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 20:16  

POkud se nezavřou alespoň všechny SŠ, učilišt atd. v době maturit a ZUZ ,a to na hodně dlouhou dobu, nikdo si nás vážit nikdy nebude

Fakt si myslíte, že tímhle si nás "někdo" začne vážit?

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 20:30  

Nikdy k takové situaci nedošlo, pokud si pamatuji,takže nevím,Ale jak jinak lze upozornit vládu, že zas tak ok.to vše není?Zatím se jen planě kecá a kecá.Máte jiný návrh?Já opravdu nevím.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 20:59  

stávka musí bolet, stávkující učitel je ale k smíchu a žáci a studenti jsou rádi...

Mgr. Milan Šatra řekl(a)...
15. června 2011 v 21:05  

Anonym, co nás označuje za nefachčenka jistě patří do skupiny oněch dutých hlav, neboť pokud Dobeš nahlásí 20% neúspěšných maturantů, je to každý pátý, nikoliv třetí. Moc rád bych ho viděl na našem místě ....

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 21:06  

Ano, stávka musí bolet a to pořádně,proto několikaminutové kecy o ničem či tichý bojkot je směšný.Asi jiná situace by byla v případě, že by se prostě nematurovalo, neskládaly se závěrečné zkoušky ,nevydávaly se nezbytné dokumenty apod.To by asi studenti rádi nebyli.Otázka je, jak by k tomu přistoupily ZŠ.Ale to jsou jen hypotézy.Nemyslím si ale, že by po takové stávce byl na nás názor horší než je nyní a dříve.Skoro bych řekla, že nemáme co ztratit.

poste.restante řekl(a)...
15. června 2011 v 22:09  

Kolegové, neunavujte se, prosím, reakcemi na podobné výpotky, jako předvedl Anonym 15.6 18:52.

Reagovat má smysl na názor, třeba i nepříjemný a kritický, ale nikoliv na exkrementy.

Ty stačí pouze pojmenovat, ale dál se jimi zabývat by znamenalo klesnout na stejnou úroveň.


Pokud se stávky týče, či jakýchkoliv projevů odporu, pak souhlasím s názorem, že učitelský stav zatím svým vystupováním a "srandodemonstracemi" příliš vážnosti nezískal.

Asi lze jen stěží očekávat, že prostřednictvím stávky získáme u vlády či veřejnosti vážnost.
Ale můžeme získat respekt.

Nemusí nás milovat, ale musí nás respektovat, aby brali na náš názor ohled.

A toho lze dosáhnout jedině prostřednictvím opravdu citelných protestů.

Stávka musí opravdu bolet.
Je to nátlakový prostředek a pokud se nikoho nedotkne, má jen poloviční efekt.

Stávka by ale měla současně získat podporu veřejnosti.
Jasně to vidíme třeba nyní, kdy stávku obyvatelstvo většinově spíše podporuje, ale blokády už spíše nikoliv.

Vybalancovat obě tendence je někdy obtížné.

Například si nemyslím, že bojkot maturit by podobnou podporu získal.

Ale což tak stávka v době vydávání vysvědčení? To už by zkomplikovalo život mnoha lidem, pokud by jejich děti získaly výstupní vysvědčení až po dvou měsících.

Sekretářky a provozní pracovnice zase mohou blokovat vydávání různých potvrzení pro zaměstnavatele, slevy na dopravu atd.

Má-li se pak stávka dotknout celé společnosti, nemůže být krátkodobá. Síla dopravních odborů spočívá v paralizaci země.
Podobného efektu ale učitelé mohou dosáhnout až při stávce vícedenní.
Hlavní negativní efekt pro ekonomiku totiž spočívá v tom, že školy a školky jsou "úschovnou" a "odkladištěm" pro neplnoleté děti.
Na jeden den se dá sehnat nárazové hlídání, nebo si vzít dovolenou.
Ale na týden a více už je to pro většinu rodin pořádný problém.


Závěrem jen dodám, že každá profese má jen takové postavení, jaké si dokáže vydobýt.
Názorně nám to předvedli lékaři.

Očekávat, že získáme respekt společnosti svou zodpovědnou prací, zjevně smysl nemá.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 22:13  

Mgr. Milan Šatra - 29,2 % z 98 000. Opět máte špatné informace. Mám pocit, že toto číslo není pětina, ale necelá třetina. S vámi učiteli je fakt sranda, doufám že učíte matematiku a na gymplu.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 22:41  

",ale musí nás respektovat, aby brali na náš názor ohled."

1. Převážnou část zaměstnanců ve školství tvoří ženy.
2. Část učitelek má za manžely bohatější podnikatele a plat učitele je pro ně kapesné. Tyto stávkovat nikdy nebudou, protože jim to manželé zakáží
3. Část učitelek má malé děti a nechce riskovat ztrátu zaměstnání a peněz
4. Na poměrně hodně školách již chybí odborové organizace a nikdo z učitelů na sebe takovou odpovědnost za stávku nevezme
5. Za den stávky máte 0,- Kč, za více dnů máte 0,- Kč. Tedy stávka bolí nejen rodiče, ale i učitele
6. Ostatně kolik kolegů a kolegyň sleduje např. Českou školu ?
7. Většina je pasivní.

Mám obavy kolego poste.restante, že až bude stávka učitelů v ČR, tak Amerika přistane na Marsu.
V podstatě však s Vámi souhlasím.

Z toho všeho mi vyplývá, že jsou vlastně všichni ve školství spokojeni.
Ostatně s platem 20 000,- hrubého ještě lze dnes nějak přežít.

Nevidím na další tři roky východisko. To přijde snad se změnou vlády.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 22:50  

"že získáme respekt společnosti svou zodpovědnou prací,"

Ono nám asi nic jiného nezbude a to mluvím jako těžký pesimista. Společnost je rozvrácena, každý závidí každému, třeba jen tu korunu v peněžence. Střední třída je rozdělena a ostatně na svých bedrech odnese celou tuto sociálně necitlivou pseudoreformu. Ignorant

poste.restante řekl(a)...
15. června 2011 v 23:33  

Anonymní 15.6 22:16
S vámi učiteli je fakt sranda

Cituji
U státních maturit propadlo 19,5 procenta studentů, každý desátý k ní navíc nebyl připuštěn.

S Vámi, neučiteli, je mnohem větší sranda.
Obzvláště, když se začnete vyjadřovat k tomu, čemu ale opravdu vůbec nerozumíte.

Například v oněch 10 % se skrývají také individuální studijní plány, nepřipuštění z důvodů zdravotních a osobních, nedokončená klasifikace 4. ročníku atd.

Nepřipuštěné k maturitě nelze automaticky považovat za neúspěšné.
To je jako by vás označili za neúspěšného v závodě, do kterého jste vůbec nenastoupil

Anonymní řekl(a)...
15. června 2011 v 23:39  

Nepřipuštěné k maturitě nelze automaticky považovat za neúspěšné - v 90 % ano, pač několik pětek na vysvědčení mluví za vše.
Bral bych to, že maturitu v prvním kole zvládly přibližně 2/3 z ročníku. Marně však přemýšlím, co s tím. Dobeš se dnes odpoledne chvástal, jak je výborný ministr a tyhle čísla tam sděloval. Ignorant

poste.restante řekl(a)...
15. června 2011 v 23:46  

Anonymní 15.6 22:41

A já zase souhlasím s Vámi a Vašimi důvody.

Je to asi víc jak rok, kdy jsem podobné body uváděl v jiné diskusi jako příčinu impotentnosti školských odborů.

K těm Vašim bych přidal ještě:
8. Mnoho učitelů je pravicově smýšlejících a jako takoví budou stávku programově odmítat.

9. Mnozí učitelé mají v čase snižování stavů a slučování škol logicky strach o své místo.

10. Mnozí ředitelé budou stávku intrpretovat jako útok na svou osobu. I když pak rebelující učitel nebude rovnou "odejit", finanční ztráta na odměnách může být velmi citelná.

Plat učitele je dozajista nádherný ve srovnání s platem prodavačky.

Nezapomínejme ale také na provozní pracovníky, kteří byli posledními úpravami byti hned dvakrát.

Také jsem v tomto ohledu pesimista, kolego Ignorante.

poste.restante řekl(a)...
15. června 2011 v 23:51  

ignorant
Nepřipuštěné k maturitě nelze automaticky považovat za neúspěšné - v 90 % ano, pač několik pětek na vysvědčení mluví za vše.

Já vím, že v zásadě ano.
Ale reagoval jsem na útok na kolegu Šatru.
Formálně správně totiž tato čísla míchat dohromady nejde.


To už ani nepřipomínám, že laťka letošních maturit je v porovnání s úrovní před dvaceti lety směšně nízko.

Anonymní řekl(a)...
16. června 2011 v 6:43  

Popřečtení všech příspěvků mi tonedá, abych také nevyslovil svůj názor.
1. srovnávat jakoukoli profesi s lékaři si myslím, že nelze.
Doktoři mají bohužel vůči jakékoli vládě "všechny trumfy v rukávě". V jejich případě je zcela jsné, že jakákoli vláda,snad z výjimkou totalitní,musí s nimi "boj o zrno" prohrát.

2. s učiteli je to problém. Plně souhlasím s názorem, že kolegyně (manželky bohatějších můžů-podnikatelů) stávkovat nebudou. Dál vedení škol asi také bude mít strach o svoje "korýtka". Učitelé pár let před důchodem taktéž si rozmyslí,zda riskovat vyhazov. Těžko tedy odhadnout jaké procento kolegyň a kolegů by šlo do delší stávky,okteré tady mluvil myslím kolega poste.restatnte.

3. pokud vím, v JmK hrozí cca 15 SŠ slučování,nebo rušení. Spousta kantorůbude mít teď jiné starosti - existenční, než stávkovat.

4. myslím, že bez ohledu na výkřiky typu: " za 20.000,- hrubého se nedá učit", to s platy pedagogů není ještě tak zlé. Jsou profese v soukromém sektoru, kde sedělá za podstatně menší peníze a nestávkují, bojí se o místo.

5. Bohuželmusím přiznat, že tak trochu dávám za pravdu i nevybíravému anonymu, osočujícímu učitele, jako "nefachčenky a nicneuměli". Přiznejme si, že mezi pedagogy, tak jao mezi jinými profesemi takoví jsou a rodičovská veřejnost tyto případy vnímá velmi citlivě.

6. Co tedy s tím?
a) kdo na to z učitelů "má" a už toho má dost, ať dá výpověď a odejde
b) kdo naopak nic jiného neumí,ani to učení, ať je rád, že je rád :-)
c) a ten zbytek (snad to gró) těch,kterým čs. školství není jedno, ať "zbrojí" a v příštích volbách, snad předčasných, ať zvolí uvážlivě tu správnou stranu.

7. A když to nevýjde? Pak už vážně nevím. Osobně si zajedu podívat se do krematoria, ať vím, do čeho půjdu, a budu čekat na důchod v 70-ti :-) :-)

Petr

PS.
nebo holt sbalím kufry a emigruji do Řecka, tam se aspoň něco děje, na rozdíl od "kalných vod" v našem státě :-)

Anonymní řekl(a)...
16. června 2011 v 7:00  

Nebojte se, Řecko bude velice brzo u nás, nemusíte nikam jezdit.

Anonymní řekl(a)...
16. června 2011 v 12:57  

Vážený poste restante, pokud byl někdo bit tak, že se mu děla újma, pak byl BIT. Nikoli BYT.
Hmmm hmm, řekne se překlep, ale to by se učitelům stávat nemělo. To je jako když chirurg řízne vedle. Z toho bejvá smrt a soudy. Kdy už začnou soudit učitele za hrubky?

poste.restante řekl(a)...
16. června 2011 v 15:39  

Anonymní 16.5 12:57
Máte pravdu, provozní pracovníci dostali posledními úpravami pěkně natlučeno.
Takže se omlouvám za chybu, která vznikla přeformulováním už napsaného textu. Což mne samozřejmě neomlouvá.

Současně mne těší Váš osobní zájem o mé příspěvky a jejich gramatickou správnost.



Kdy už začnou soudit učitele za hrubky?
Zaslechnul jsem onehdá v kuloárech, že se podobná úprava chystá jako přílepek zákona o trestní a majetkové zodpovědnosti politiků za zmršené zákony a za pokřivené uplatňování zákonů prostřednictvím soudců a státních zástupců. Jde o balíček zákonů spolu se zákonem o snížení platů poslanců na polovinu a soudců o dvě třetiny.
Takže se necháme překvapit.
:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.