Přečtěte si: Stupňujme: hloupý, hloupější, maturant, bakalář?

čtvrtek 9. června 2011 ·

V žebříčcích statistik s počty maturantů a bakalářů postupujeme vzhůru. Proč přibývá fakticky negramotných a na trhu práce nepoužitelných?

Z článku Ivana Pilného na blog.iDNES.cz vybíráme:

Dvacet procent dětí z devátých tříd není schopno porozumět textu na letáku k léku. Už není příliš velkou nadsázkou, že na střední a někdy i vysoké školy se dostávají lidé takřka na úrovni mentální retardace. Není divu, ministerský seznam dovedností, které by měli ovládat děti na konci základní školy, vypadá jako scénář nové frašky autorů Lábuse a Čtvrtníčka. Bakaláři, soudě podle zkušenosti mé nejmladší dcery, nemají v bakalářské práci mít vlastní názor, mají dokázat, co se naučili, tedy odmemorovali. Důležité jsou jednotné desky, formát a druh písma. Starší dcera, která studuje v Anglii, konstatovala, že s takovouto prací by byla na chodbě za pět minut. Firmy za velké peníze dovzdělávají čerstvé absolventy středních a vysokých škol. Němečtí podnikatelé si stěžují, že najít u nás kvalitní pracovní sílu je problém. Proč se chováme tak macešsky k tomu jedinému, kde jsme byli a můžeme být konkurenceschopní, ke kvalitní přípravě na povolání a potřebné kvalitě vzdělávání?

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
9. června 2011 v 19:33  

Vystavme je (schopné pedagogy pozn. Blaha) nemilosrdnému tlaku zpětné vazby studentů usilujících o kvalitní vzdělávání.

"Nemilosrdný tlak" těch nemnoha žáků, o kterých vím, že usilují o kvalitní vzdělávání, bych snad ustál. Určitě snadněji než tlak těch, kteří usilují jen o hezoučké známečky na vysvědčeníčku.
Poměrně zajímavý jev nejen let minulých je to, že žáci, kteří něco doopravdy umějí, nemají potřebu machrovat a spíše se ubírají do ústraní. Je to samozřejmě škoda. Jako kdyby něco umět byla ostuda. To úspěšně zkompetentněných, hodně hlasitých hlupáckých chlapáků je nepřeberně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.