Přečtěte si: Nenápadný vítěz státních maturit: církevní školy

neděle 26. června 2011 ·

Překvapení státních maturit? Úspěch církevních škol. Mezi deseti neúspěšnějšími středními školami najdeme hned tři. Po jedné z Prahy, Brna a Českých Budějovic.

Z článku Barbory Říhové, Marka Kerlese a Jiřiny Veselé v Lidovky.cz vybíráme:

Dobrý výsledek církevních škol podle jejich pedagogů souvisí s přístupem k žákům. "Fungujeme jako škola, která vychází z kulturních tradic, ze vztahu ke studentům, dáváme důraz na mezilidské vztahy. V takových školách se lépe studuje, není to tak studené a odtažité. Tím jsou církevní školy typické," řekl LN Petr Kolář, zástupce ředitele na pražském Arcibiskupském gymnázium v Praze, které je třetí nejlepší v republice.

7 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
26. června 2011 v 20:25  

V žádném případě to nechci zlehčovat, ale vezmu-li do úvahy, že církevní školy mají určitě nadstandardní vztahy s vševědoucím a stojí při nich mnohý svatý, očekával bych ještě lepší výsledky.

Anonymní řekl(a)...
26. června 2011 v 22:21  

Myslím, že ten úspěch je důkaz toho, že zpěv prospívá učení. Na každé církevní škole se přece rádo a hodně zpívá, pro všechny možné příležitosti a církevní svátky. Tak by si z toho ty ostatní školy mohly vzít ponaučení.
Zpěvem za zlepšení kvality výuky!
(myslím to vážně :))
A.S.

Anonymní řekl(a)...
26. června 2011 v 22:38  

To slyším poprvé, že by církevní školy měly nadstandardní vztahy s paní Carcy.

Anonymní řekl(a)...
27. června 2011 v 1:35  

Za své praxe na "státním" gymnáziu jsem se setkal přibližně s deseti případy, kdy studenti přešli na gymnázium církevní.
Vždy to byli studenti nadprůměrní, ve většině případů mírní, často špatně snášející hulvátské excesy některých pitomců ze "standardní" státní školy.
Když jsme s církevním gymnáziem pořádali společné akce, musel jsem (velmi nerad) konstatovat, že studenti církevního gymnázia jsou v porovnání s našimi mnohem více ukáznění a pedagogové mají u nich mnohem větší autoritu.
Jinými slovy: V církevních gymnáziích se zastavil čas a v něčem připomínají státní gymnázia v polovině 90. let.
Píšu to proto, aby nějakého proreformního rozumbradu nenapadlo hledat příčiny v nějakých "zázračných" výukových metodách čí snad v nějakém "duchovním přesahu". Prostě jen při hodinách méně otravují a o to více se učí.

Anonymní řekl(a)...
27. června 2011 v 9:18  

Další důvod, proč byly církevní školy úspěšné, může být také ten, že jejich učitelé už dopředu tušili, že se budou takové žebříčky vytvářet a zveřejňovat. Mírnějším hodnocením žáků v ústní části a při opravách písemných prací se dá hodně získat. Jediný objektivní výsledek státních maturit je výsledek testů. Pokud tedy někdo zveřejní pořadí škol v testech a církevní školy v něm budou stejně vysoko jako v celkovém hodnocení, rád se jim za tento svůj názor omluvím.

Luděk Blaha řekl(a)...
27. června 2011 v 22:55  

jejich učitelé už dopředu tušili, že se budou takové žebříčky vytvářet a zveřejňovat

Vrtá mi hlavou, proč by to obdobným způsobem neměli tušit i učitelé jíných typů škol. Že by tu přece jen zafungovali nějaké nadstandardní vztahy?
Pak ovšem zastáncům nezveřejnění zbývá snad jen pokusit se to nějak přemodlit.

Anonymní řekl(a)...
29. června 2011 v 7:46  

Já si myslím, že je to z části i sociální složením studentů. Říkejme si co chceme, ale náboženská výchova v rodině má i pozitivní stránky, zejména v rodinách středních vrstev a v těch, kde víra neznamená jen pojistku k získání "života věčného". Skuteční věřící vychovávají své děti více v patriarchárním duchu, žijí podle křesťanských zásad a tak nejlépe své děti vedou. Uznávám, že jich je málo, ale i tento fakt se může projevit. V žádném případě však nechci generalizovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.