Jan Wagner: CERMAT tentokrát chce podat trestní oznámení pro porušení autorského zákona i na nás, to se ještě nasmějeme...

pondělí 6. června 2011 ·

CERMAT se stává zdrojem nejen pro odborníky zábavných testů, ale i zábavných vyjádření k jejich úniku. Páteční vystoupení jeho ředitele Pavla Zeleného na Radiu Impuls nás opět pobavilo, čeká nás totiž trestní oznámení.

CERMAT otočil a po výhružkách z počátku minulého týdne jsme se dočkali prohlášení, že na studenty, kteří zveřejnili maturitní testy, CERMAT trestní oznámení nepodá. Obávat se ale musí obávat weby, které maturitní testy zveřejnily a tedy i Česká škola, ředitel Zelený totiž uvedl: "To, co my velmi pozorně sledujeme, jsou aktivity některých právních subjektů. Tam si myslím, že to zvažování, zda podat podnět orgánům činným v trestním řízení, je mnohem vážnější, aktuálnější než vůči žákům."  Opravdu nás zajímá, jakého trestného činu jsme se dopustili?

Úsměvná je i reakce ministra Josefa Dobeše, který v pátek Radiu Impuls kromě jiného sdělil: "Je to ještě k diskusi. Budu diskutovat s panem ředitelem Zeleným, jsem na vážkách. Já to mám tak půl na půl a budu velmi diskutovat, jestli CERMAT podá to trestní oznámení. Sám dneska nevím, Já sám na to nemám vyhraněný názor, mísí se ve mně rodič a pochopení pro trošku revolty těch studentů."


U obou pánů zaráží především absence právního vědomí, buď se trestný čin stal a jsou povinni ho oznámit, a nebo se nestal, a jen planě žvaní, ve snaze odvrátit pozornost od meritu věci, a tím je neobhajitelný postup CERMAT, který testy odmítá zveřejnit.

Snad nám to na dnešní odpolední tiskové konferenci vysvětlí.









5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 3:33  

Já se trošku obávám, že Cermat se publikaci testů brání hlavně proto, že sám má v autorských právech - velmi slušně řečeno - pořádný nevěstinec.

Za prvé: Nikdo na Cermatu netuší, zda jednotlivé úlohy jsou autorským dílem nebo ne. Některé úlohy totiž autoři psali na základě dohody o provedení práce, jiné však na základě autorské smlouvy. Existují dokonce i případy, kdy autoři úloh byli placeni za něco úplně jiného, například za "posudkovou, koncepční a lektorskou činnost", takže vytvořené úlohy oficiálně vůbec neexistují, neboť nejsou ošetřeny žádnou smlouvou.

Za druhé: Pokud vím, při odevzdávání úloh naprosto nikdo neřešil autorská práva k obrázkům. Menšina autorů si obrázky (grafy, schémata...) tvořila sama, placeni ovšem byli za text, nikoliv za ilustrace. Další autoři odevzdali ilustrace i s ocitovaným zdrojem (je však otázka, zda takto použitá ilustrace je v souladu s autorským právem, neboť nejde o ryze vzdělávací účely a rozhodně ne o "nezbytnou míru"). A spousta autorů prostě k textu připlácla nějaký cizí obrázek či kresbu úplně bez citace, takže Cermat mlčky a z pohodlnosti předpokládal, že autor úlohy má "nějak" ošetřenou otázku autorských práv (samozřejmě nemá).

A konečně za třetí: Citace cizích autorských děl v úlohách z českého jazyka jsou možná v pořádku. Problémem však mohou být citace, kde je zdroj vzhledem k povaze úlohy zamlčen (jde o úlohy, kde by název díla a autora byly nápovědou k řešení). S něčím takovým náš autorský zákon vůbec nepočítá, takže podobné "citace" jsou protiprávní.

Suma sumárum: Publikací by se zřejmě ukázalo, že spousta publikovaných prvků (obrázků či citací) jsou cizími díly, aniž by o jejich publikaci v testech jejich autoři cokoliv tušili. Ukázalo by se tedy, že už samotné shromažďování úloh probíhalo za nesmírně amatérských podmínek, ostře kontrastujících s mamutími náklady na celý proces státních maturit.

__________________________

P. S.: Protože z vlastní zkušenosti velmi dobře vím, o čem píšu, lze pochopit, proč se nepokouším jakkoliv identifikovat.

Pisatel XY

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 6:35  

Pane kolego Šteffle, díky za poměrně erudovaný úvod do problematiky autorských práv při tvorbě testových úloh.

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 8:39  

Pozdě.
Vše svědčí o pokročilé demenci, neříkám nekompetentnosti obou hlavních postav bordelu jménem státní maturita. Jediné řešení vidím v okamžitém zrušení pochybného CERMATU, vyhození Bobeše a celé jeho klaky, odepsání nákladů na státní maturity a vrácení se o pár let zpět.

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 10:56  

"Jediné řešení vidím v okamžitém zrušení pochybného CERMATU, vyhození Bobeše a celé jeho klaky, odepsání nákladů na státní maturity a vrácení se o pár let zpět."

Vaše řeč zní nám, pane kolego, jak rajská hudba z nebeských výšin. Ovšem faktem, že ne všechna nebeských proroctví se v tom našem českém bordelu naplní.

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 13:20  

Pro "6. června 2011 6:35":
Nejsem Ondřej Šteffl. Koneckonců ani Scio nemívalo (jak je tomu teď, nevím) nijak ošetřena autorská práva k ilustracím. Tvorba úloh však bývala řešena klasickou autorskou smlouvou, v níž autor poskytl veškerá práva na jakoukoliv formu a účel publikace.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.