Přečtěte si: Dobeš: Maturity komplikují přihlášky na vysoké školy

sobota 7. května 2011 ·

S projektem státních maturit spojil svoji funkci ministra školství. Podle svých slov věří, že jejich premiéra dopadne dobře. Přesto Josef Dobeš úplně spokojen není. Třeba termín výsledků zkoušek není šťastný, maturantům i vysokým školám, na které se hlásí, zkomplikuje život.

Z avíza článku Renaty Kalenské v Týden.cz vybíráme:

"Přijímací řízení na vysoké školy to komplikuje jednoznačně," přiznává ministr Dobeš. Datum 20. června pro zveřejnění výsledků je totiž hodně pozdě, kdo se hlásí na vysokou, už bude mít dávno po přijímačkách. "Bohužel se to takhle hloupě v roce 2008 schválilo. Je to takhle k ničemu," krčí rameny Dobeš.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. května 2011 v 22:46  

Vazby jako se to schválilo, bylo rozhodnuto mě dokáží vytočit.
Někdo konkrétní to přece navrhl, někdo konkrétní to schválil, např. poslanecká sněmovna (malé p je úmyslně) a není problém si najít, kdo jak hlasoval.
Na jednom školení pan Zíka použil tuto vazbu, ale "donutil" jsem ho, aby řekl Cermat to tak udělal
Sice to ničemu nepomohlo, ale vnitřně mi bylo asi pět minut líp...

Puďa řekl(a)...
7. května 2011 v 23:45  

Je mnoho pitomostí ohledně termínovníků v nové maturitě - další jeden za všechny:
Maturant udělá všechny zkoušky kromě jedné profilové. Opravuje v září. Odmaturuje třeba 6. září. Tím má splněno. Kdy dostane vysvědčení? 4. listopadu :-)
Ať žijí pitomosti.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
7. května 2011 v 23:47  

Takto všechny termíny "rozpracoval" Zelený. A takto to Zelený Dobešovi napsal do materiálu pro vládu a ta, nevěda, co činí, to schválila. V listopadu 2010!

Dobeš to kdykoliv mohl změnit. Kdyby ovšem věděl, co má změnit, a jak to Zelenému přikázat. Ale neví ani jedno.

Kalashnikoff řekl(a)...
8. května 2011 v 7:23  

Pokud vím, tak tento termín, resp. celé přesunutí písemných zkoušek až za ústní, je dílem skupiny tuším s názvem K10, což měl být poradní orgán pana Zeleného, tvořený 10 řediteli středních škol (přepokládám, že ze Středočeského kraje). Ti prý tvrdili, že v dubnu nebudou mít maturatni vše, co je k písemným pracím a testům potřebné, probráno. Pokud to není krycí historka, uakzuje se, že ředitelem může být každý, kdo má do prdele díru, ráčej mi to cenzoři odpustit. Tohle mě na NM sejří nejvíc - naruší se tím mnoho desetiletí ustálené zvyky, mj. i to, že ústní zkouška je vyvrcholením maturity; navíc opravovat písemky na začátku června znamená nepsat v té době v ostatních třídách žádné jiné písmky, což je vzhledem k finiši spjatému s koncem roku kravina. K tomu připočtěme, že se jezdí na kurzy, výlety atd. - to vše se rozbíjí. Proč? Kvůli 10 blbům a Zelenému.
Komplikace směrem k VŠ dle mého soudu takřka neexistují - již za klasické maturity se běžně stávalo, že student šel k maturitě (obzlvášť když se maturovalo třetí týden v květnu) a již byl přijat na VŠ za podmínky, že odmaturuje. Pokud vím, dnes se VŠ zjišťuje počet přijatých až při zápisu (při neomezeném počtu přihlášek to ani jinak nejde), který bývá spíš až v červenci, srpnu.
Dobeš opět ukazuje, že neví, o čem mluví.

Kalashnikoff řekl(a)...
8. května 2011 v 7:33  

BTW podívali jste se někdo, jak stupidní otázky se v Týdnu mají objevit? Jedna naprosto absurdní: Kolik procent středoškoláků by Dobeš raději poslal na "učňák"?
Kde žijeme? Kde žije kravka Kalenská, když má za to, že ministr může středoškolákům přikazovat, na jaký typ střední školy mohou jít?????? Zase se zavedou směrná čísla a bolševiky nám vystřídají globálkapitalisté s tím, že my máme zase ohýbat hřbet a drýžet hubu???? To jsou novináři opravdu takoví idioti, jaké ze sebe v poslední době dělají? Nikdy jsem o nich neměl vysoké mínění, ale v poslední době mi začíná být nevolno - viz třeba rozhovor bovinní svazačky Zlámalové s paní E. Wágnerovou z ÚS v Lidovkách.

Anonymní řekl(a)...
8. května 2011 v 9:10  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
8. května 2011 v 9:13  

Když jsem dělal státnice na matfyzu, také jsem měl promoci až za dva měsíce a stalo se prd. Pokud žák střední školy neodmaturuje v květnu a dělá opravnou zkoušku v září, nemůže prostě počítat s tím, že ho od září vezmou na nějakou vysokou (i když dnes už je v tom takový bordel, že to není vyloučené, protože každá soukromá vysoká škola jede po každém studentovi jako slepice po flusu, byť by byl sebeblbější).

Předpokládám, že ministr Dobeš nebude určovat přímo kolik procent středoškoláků se má "vrátit" zpět na učňáky. On prostě veřejným školám bude proplácet jen takové studenty, kteří kupříkladu ve výstupním testu v 9. třídě ZŠ dosáhnu alespoň 70 percentilu. Na to má jako ministr spravující část prostředků státního rozpočtu právo. Nějaká segregace funguje skoro všude a je-li to segregace podle intelektu a schopností, pak je to naprosto v pořádku.

Anonymní řekl(a)...
8. května 2011 v 12:23  

ministr může středoškolákům přikazovat, na jaký typ střední školy mohou jít?????? Zase se zavedou směrná čísla a bolševiky nám vystřídají globálkapitalisté s tím, že my máme zase ohýbat hřbet a drýžet hubu????
" je pořád akce bolševická, nikoli kapitalistická...

Anonymní řekl(a)...
8. května 2011 v 14:03  

Ve Spojeném království, jehož vysoká úroveň vzdělávání je snad i zde mimo vši pochybnost, jsou SM v provozu již od roku 1988, mat. vysvědčení jsou vydávána v srpnu. A univerzitám to nevadí. Proč?

Uchazeč si podá na podzim přihlášku na VŠ a v únoru až dubnu je na cílovou VŠ pozván na pohovor (interview). Na pohovoru dostane požadavek univerzity na maturitní známky (celkem tři, hodnocené A-F, F=Fail), např. na aspoň dvě B a max. jedno C (Oxbridge obvykle požadují samá „A“).

Ke konci srpna chodí maturantům domů maturitní vysvědčení (certifikáty GCE), na nichž se dovědí, jak zmaturovali.

Petr S.

Anonymní řekl(a)...
8. května 2011 v 15:18  

Ve Spojeném království, jehož vysoká úroveň vzdělávání je snad i zde mimo vši pochybnost

Obecně nevím, ale kolega, který posledních 8 let žije a pracuje v Londýně (mimo školství), až tak přesvědčen o úrovni britského školství není. Vychází ze zkušeností, jací středoškoláci s maturítou mu do firmy přicházejí a z jakými SŠ i VŠ jedná v rámci spolupracujících firem (stavebnictví). Nicméně stejně se nemá chuť vrátit do české školy. Ani ne kvůli "dětem", ale kvůli "papírům", které musí český učitel vytvářet, vyplňovat, archivovat a jen mimořádně skartovat.

Anonymní řekl(a)...
8. května 2011 v 16:02  

No nevím, nevím, zda se VV Dobeš povedl. Tento ročník středoškoláků na něho asi nebude vzpomínat v dobrém. Stali se z nich pokusní králíci. Rodič

Anonymní řekl(a)...
8. května 2011 v 21:58  

Ze studentů jsou pokusní králící už několik let. Vždyť i loni se změnila pravidla maturity až koncem října.
Jak směšný je paragraf školského zákona, že uchazeč o studium musí vědět tři měsíce před podáním přihlášky na školu skladbu předmětů u maturity...

Anonymní řekl(a)...
8. května 2011 v 22:15  

No, osobně si připadám jako pokusný králík při reformních krocích našich báječných vládních koalic již řadu let. U té maturity to možná přece jen ve více či méně vzdálené budoucnosti k nějakému efektu vzdělanosti povede. U těch ostatních aktů si nejsem tak jistá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.