Miroslav Bocan: Společný čas dětí a rodičů

úterý 10. května 2011 ·

Přinášíme druhé pokračování prezentace dílčích vůstupů z komplexního výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 až 15 let uskutečněného v rámci projektu Klíče pro život. Tentokrát se podíváme, jak děti tráví čas s rodiči.

V rámci výzkumu jsme se dětí také zeptali, co všechno dělají s rodiči a jak často. Vyjádřit se měly ke třinácti aktivitám a případně mohly doplnit ještě něco jiného.

Pro tuto otázku byli respondenti rozděleni na dvě věkové kategorie: 6 - 9 let a 10 - 15 let. Mladší děti totiž nejsou schopny úplně dobře rozlišovat časové úseky a frekvence jednotlivých činností, proto jim byla škála odpovědí zúžena do tří časových úseků, a to 1. často, 2. občas, 3. vůbec. Starší děti odpovídali na škále 1. téměř každý den, 2. 2-3x týdně, 3. alespoň 1x týdně, 4. alespoň 1x měsíčně, 5. méně často, 6. vůbec. 






Jak lze vidět v grafech, obě věkové skupiny se se svými rodiči často dívají na televizi, společně se stravují a tráví čas povídáním si. Starší děti na rozdíl od mladších chodí s rodiči méně často na výlety, ale věnují se více společně koníčkům.Nejméně populární jsou návštěvy divadla a kostela.


Jako jinou společnou aktivitu děti uváděly například návštěvy prarodičů, ježdění na chaty a chalupy, nakupování nebo domácí práce či práce na zahradě.

Pozn.: V grafech je škála frekvencí nastavena obráceně, nežli tomu bylo v dotazníku a výše v textu. Tzn., že 0 = nikdy, 2 = často; popř. 0 = nikdy, 5 = téměř každý den


BOCAN, Miroslav. Společný čas dětí a rodičů. Metodický portál: Články [online]. 23. 04. 2011, [cit. 2011-05-08]. Dostupný z WWW: <http://clanky.rvp.cz/clanek/c/N/11935/SPOLECNY-CAS-DETI-A-RODICU.html>. ISSN 1802-4785. 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.