MŠMT: Ústní část maturit je v plném proudu

úterý 10. května 2011 ·

Další z tiskových konferencí MŠMT na téma státní maturity proběhla formou brífinku a hovořilo se na ní především o výsledcích prvního týdne konání ústní části maturit.



"Vše probíhá hladce, ani jsme neočekávali žádné zádrhely, tato ústní část se rok co rok opakuje," řekl úvodem ministr školství Josef Dobeš. Zároveň uvedl, že od dnešního dne začal objíždět jednotlivé střední školy, a to ze dvou důvodů. Za prvé, aby poděkoval ředitelům a učitelům za to, s jakým nasazením se zapojili do státních maturit, za druhé, aby zjistil, jaká podoba maturit by školám vyhovovala.


"Minulý týden začaly ústní maturity na 62 školách, což je velmi malý vzorek, přesto sbíráme průběžně výsledky a zjistili jsme, že je zatím 10 % neúspěšných či nepřipuštěných studentů," informoval novináře ministr.

Ředitel Cermatu Pavel Zelený doplnil, že v příštím týdnu začne ústní část maturitních zkoušek na 270 školách, další týden na 500 školách. "Na mnoha školách probíhají ústní maturity dva i tři týdny podle velikosti školy," uvedl ředitel.

Náměstek ministra pro regionální školství Ladislav Němec upřesnil postup u neúspěšných maturantů: pokud někdo neuspěje u jedné profilové zkoušky a u ostatních ano, opakuje na podzim v opravném termínu pouze tuto jednu profilovou zkoušku. Pokud však maturant neuspěje u nějaké z ústních zkoušek (z českého jazyka a literatury či cizího jazyka), není připuštěn k písemné části maturity a na podzim v opravném termínu dělá celou maturitní zkoušku.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. května 2011 v 8:12  

Mně už to připadá jako informační válka. Ze strany ministerstva a Cermatu čtu, jak je to všechno v pohodě. A ve škole jen tisknu a tisknu, kupuju tonery, kroutim hlavou nad pojetím ústní zkoušky z cizího jazyka a celou tou obludností.

Anonymní řekl(a)...
11. května 2011 v 8:45  

Jo, jo, zvyk je železná košile. A starýho psa novým kouskům nenaučíš.

Nejsem příznivec napodobování školství v USA ani jinde, ale přečíst si o tom, jak funguje vzdělávání a standardy tam - viz o pár článků zde dále, to je docela síla. Učitel i na vyšším stupni denně rozesílá e-mailem souhrn úkolů žákům domů, atd. Taky video s mluvícími evidentně pohodovými kantory je bonbónek... Tak tam bych docela chtěl učit, v těch podmínkách, podle záběrů při 18 - 20 dětech ve třídách.

Anonymní řekl(a)...
11. května 2011 v 16:46  

V plném proudu je i tok dalších informací od Cermatu, který se kupodivu nezastavil ani poté, co byly maturity zahájeny. Třístránkový seznam všech dokumentů, seznam termínů zveřejnění dalších dokumentů /některé s křížkem po funuse/, informace, že všichni ŠMK dostali další funkci - roli oprávněné osoby /proč?/. A do toho se ozval i ochránce práv, těším se na reakci MŠMT, pokud už někde nebyla zveřejněna /za 6 dní by se to už dalo stihnout/. Nevím, jestli je nutné učit starýho psa zrovna takovejm kouskům, to je už týrání zvířat.

Luděk Blaha řekl(a)...
11. května 2011 v 20:58  

Jak to tak z povzdálí sleduji, nabývám intenzivního pocitu, že se na mne nakonec přeci jen usmálo štěstí. Ba přímo chechtá se jak na televizní estrádě.
Zítra mám jednoho klasického maturanta, za týden dva a pak dva poslední. Každý za padesát odměny a nazdáááár prázdniny.
Zbytek informatiků se přehlásilo na profilovou matematiku, když už se to stejně museli naučit. A spokojenost vládne vůkol.

Anonymní řekl(a)...
12. května 2011 v 8:48  

Můžeme si za to sami, v časopisu týden se Dobeš vyjádřil, že státní maturity jsou sice příšerné, ale že by ho učitelé zabili, kdyby to konečně nespustil. A teď se přihlašte, kdo z vás mu to říkal!

poste.restante řekl(a)...
13. května 2011 v 21:45  

Cermat se celkově překonává.
Třeba dnes zveřejnil formulář pro potvrzení pozvánky k písemné zkoušce.

Škoda jen, že se už 14 dní maturuje a tak někteří maturanti nejspíš nebudou chtít kvůli jednomu podpisu jezdit do školy.

Tohle už snad ani nelze nazvat diletantismem a slušné označení mne nenapadá..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.