Maturity v žádném případě ohroženy nejsou

úterý 12. dubna 2011 ·

Preventivní kontrola technického zajištění nové maturity odhalila několik nedostatků. Do poloviny dubna by měly být odstraněny. Současná politická situace a krize ve straně Věci veřejné nebude mít v žádném případě vliv na průběh maturity. To vše zaznělo na dnešní tiskové konferenci na téma nová maturita, kde se s novináři setkali náměstek pro regionální školství Ladislav Němec a ředitel organizace Cermat Pavel Zelený.



Od 6. do 13. dubna podle plánu probíhá dokumentové ověřování (technická profylaxe) a ověřování dokumentových toků profilové části maturitní zkoušky. Při této činnosti došlo k několika technickým nedostatkům.  Blíže k tomu novináře informoval Ladislav Němec: "Vzhledem k tomu, že ředitelé škol, kde byla tato technika nainstalována, provedli pro maturitní generálce její rozpojení a opětovné zapojení, došlo zde k zapojení do špatných portů, proto některé z terminálů nekomunikovaly, jak měly, a došlo k chybě na softwarovém vybavení tiskáren." Tyto technické nedostatky by podle náměstka měly být odstraněny do 10 dnů, kdy by také měly být k dispozici výsledky dokumentové testovací části.

"Problémy s tiskárnami se týkaly asi 20 % škol, jejich odstranění je ale poměrně jednoduché. Zatěžuje to ovšem komunikační kanály mezi námi a školami. Požádali jsme proto dodavatele služeb, společnost Logica ČR, aby vyslala jasný omluvný signál školám, protože to řešení mělo být rychlejší. Školy, které měly takový problém, dostaly omluvný dopis a písemné vysvětlení, v čem byl problém," dodal Pavel Zelený.

Problémem je nyní také nedostatečná kapacita infolinky helpdesku v Cermatu. V dohledné době bude tato infolinka posílena na kapacitu 60 lidí. V době konání ostrých zkoušek pak na cílových 80 pracovníků.
K současné politické situaci a jejímu vlivu na průběh maturit se následně vyjádřil náměstek Ladislav Němec: "Situace, která se odehrává teď, nemá vůbec žádný vliv na průběh maturit. Když si uvědomíte, že to je projekt, který se připravuje už 14 let a pan ministr měl odvahu a rozjel ho, a když si uvědomíme, že máme měsíc a pár týdnů před opravdu ostrým spuštěním státní maturitní zkoušky, tak si myslím, že tu není žádná moc, která by tento rozjetý rychlík mohla zastavit. Maturity ohroženy v žádném případě nejsou."

Dnešním dnem je na www.novamaturita.cz otevřeno on-line diskusní fórum pro žáky a rodiče. Diskuze budou probíhat každé pondělí a čtvrtek od 17 do 19 hodin, přičemž dotazy lze posílat vždy jeden pracovní den předem od 12 hodin. Dotazy na fóru bude možné klást do 30. června 2011, kdy bude fórum ukončeno.
Od 18. dubna bude na www.novamaturita.cz také zveřejněna a volně k dispozici cvičná zadání písemných prací z českého jazyka a literatury a cizích jazyků.

Posledním tématem byla soukromá Střední škola informatiky a podnikání v pražských Petrovicích. Na základě sběru informací o nominacích hodnotitelů a zadavatelů maturit ze strany Cermatu se zjistilo, že zdejší ředitel ignoruje požadavky, které byly stanoveny maturitní vyhláškou a školským zákonem. Asi sedm z 12 denních maturantů odešlo v průběhu 4. ročníku na jinou školu, kromě nich by zde mělo maturovat kolem 30 dálkařů. "Když jsme se tam byli s panem ministrem podívat, minulý čtvrtek ve 13 hodin, ve škole byl pouze pan ředitel a jeho sekretářka, z žáků nikdo. Je to opravdu zvláštní škola. Nyní už pan ředitel začal konat, má s Cermatem vyjednané zadavatele i hodnotitele. Jako kladný dopad státní maturity vidím fakt, že nám dokáže odhalit takové prazvláštní anomálie a tato škola anomálií v určitém pohledu určitě je," komentoval situaci náměstek. Nicméně doufá, že i zde se pod přísným dohledem MŠMT a Cermatu maturita uskuteční.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2011 v 22:28  

"Vzhledem k tomu, že ředitelé škol, kde byla tato technika nainstalována, provedli pro maturitní generálce její rozpojení a opětovné zapojení, došlo zde k zapojení do špatných portů, proto některé z terminálů nekomunikovaly, jak měly, a došlo k chybě na softwarovém vybavení tiskáren."
Prosím můžete mi to někdo vysvětlit podrobně ???? Pracuji jako PC technik a nechápu souvislosti. Co to tu plácáte za blbosti? Jaké porty? Jsou tam pouze USB zásuvky, u kterých jak známo na pořadí nezáleží....LAN port je jeden a tudíž nemůže k záměně dojít.
......Jak je vidět, předem se připravuje půda, aby až se to celý pokaká, tak za to budu ředitelé škol, protože špatně zapojili zdířky………

Luděk Blaha řekl(a)...
12. dubna 2011 v 23:13  

Vy se, pane, jako PC technik zřejmě bráníte jen pomyslet na možnost, že někdo narve erjéčko do úsbéčka.
Toto se ovšem v ředitelnách českých škol děje naprosto běžně a to takovou měrou, že z toho softvéry tiskárem kolabují v celém okrese.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 8:45  

Technická kontrola hlavně odhalila, že celý TEST - jako celé maturity - byl naprosto nepřipravený. Opět se měnily instrukce v průběhu,měnil se itinerář, který navíc obsahoval chyby, prodlužovaly se termíny. Dnes Cermat rozesílal mail, že školy mohou dokončit fázi omlouvání, kterou ale teoreticky měly dělat nejpozději den po skenování dokumentů. Zajímalo by mě, kolik telefonátů musela infolinka helpdesku řešit. Není mi navíc jasné, za co rozesílá forma Logica omluvné maily, pokud veškeré chyby podle Cermatu způsobili učitelé, kteří špatně zapojili kabely.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 9:46  

Kdyby pan "PC technik" svému řemeslu rozuměl, pak by věděl, že pokud je aplikace nainstalována v nějaké konfiguraci, pak její změnou (a to i změnou USB portu) dojde k jejímu znefunkčnění. Doplňte si vzdělání, kolego. Je otázka, proč to nebylo nainstalováno blbuodolně, tedy tak, aby výměna portu pro připojení tiskárny aplikaci neblokla, ale to je jiná věc. Stejně tak nechápu, proč si školy tiskárnu odnášejí k jiným počítačům - asi je to pro ně snazsší než přenos dat. Při jejich IQ mi to nepřekvapuje.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 10:18  

Školy si odnášejí tiskárnu k jiným počítačům, protože podle instrukcí Cermatu by neměli stěhovat DDT z původního místa určení /to měla být přísně zapbezpečená místnost bez možnosti vstupu 3. osob/ a dokumenty ke skenování se smí tisknout pouze na tiskárně DDT. Pokud tedy chce ředitel pracovat z ředitelny /tato generálka nakonec netrvala několik hodin, ale vzhedem k problémům několik dní/, přestěhuje si do své pracovny alespoň tiskárnu. Ceterum autem censeo, že většina problémů nebyla způsobena špatným zapojením kabelů, ale špatnou přípravou celé generálky ze strany Cermatu.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 10:51  

V noci na dnešek došla na území našeho města k dluhodobému výpadku proudu. V časných ranních hodinách proud několikrát pustili a zase vypnuli. Naše od listopadu stále zapnuté DDT tuto zátěž nevydrželo a objevilo se chybové hlášení požadující vložení instalačního média, které nemáme. Linka Cermatu je stále obsazená. E-mail uvedený v předávacím protokolu, na který se má psát v případě poruchy je info@novamaturita.cz.
Vzhledem k tomu, že přelom května června je dobou častých bouřek vůbec nemám o průběh státních maturit strach.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 12:06  

Do poloviny dubna mají být nedostatky odstraněny? Tedy do 15.4.? Letošního roku? Vždyť v pátek má probíhat testování, teprve 15.4.mají být připraveny pro tisk závěrečné dokumenty.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 12:43  

Paní anonymní z 10:51, není důvod uvádět jen polovinu pravdy. Klidně jste mohla uvést i to, že na zítřek je dohodnut výjezd techniků k vám. Cermat může za hodně věcí, za ceny másla i nafty, ale bouřku u vás určitě tentokrát nedělali

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 13:07  

Já obavy paní z 10:51 zcela chápu, bouřkám holt neporučíme, ale to, že celá škola v případě bouřky neodmaturuje, protože se nelze dovolat na Cermat, to skutečně nezachrání ani výjezd techniků s křížkem po funuse.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 13:56  

I člověk s rozhledem důlního koně vidí, že zdárný průběh maturit najednou závisí na faktorech, které školy ovlivnit nemohou, včetně počasí. Ale "maturity v žádném případě ohroženy nejsou", pravil náměstek. Skutečně nám nezbývá než obdivovat nezměrnou odvahu pana současného ministra rozjet 14 let se rozjíždějící projekt.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 14:20  

Až budoucí exministr prolobuje svoje full-elektronické maturity, to bude teprve legrace. Buďme rádi, že máme ty polopapírové :-)

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2011 v 15:02  

Do této chvíle nám na email odeslaný do Cermatu cca v 9.30 (podle předávací protokolu DDT horká linka) nikdo neodpověděl. Takže o zítřejším příjezdu techniků skutečně nic nevím. Za bouřku skutečně Cermat nemůže, ale není to první počítač poškozený tímto způsobem ve škole během let. Když se na maturity dalo tolik peněz a chtějí mít DDT neustále v maturitním režimu, tak tam také mohli dát záložní zdroj (ochrana proti přepětí a vypnutí DDT v případě výpadku proudu)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.