Martin Rychlík: Legendární Dobešovy audity aneb Jak přijít o miliardy z EU.

pondělí 18. dubna 2011 ·

Od prosince požadoval exředitel z odboru EU fondů Jiří Burgstaller zveřejnění kontroverzních auditů. Nyní se dočkal, ale spokojen není.


Ohrožené miliardy pro české vzdělání a vědu – takové titulky „zdobí“ česká média poslední dobou. Kde tkví kořeny problémů s čerpáním evropských fondů na ministerstvu školství? Bezpochyby už v době chaotického panování ministryně Dany Kuchtové (SZ), ale svůj díl na tom mají i nevydařené personální zásahy Josefa Dobeše (VV). Právě on si loni v létě objednal dva personálně-manažerské audity, aby se dozvěděl, co je zapotřebí v úřadu zlepšit. Rychloaudity, oba hotové za pár dní, vedly k domněnkám, že si Dobeš vyřizoval účty s nepohodlným rivalem na post ministra Janem Vitulou (TOP 09), tehdejším vrchním ředitelem sekce EU fondů.

Podivné zadání auditů a jejich možné rozdělení na podlimitní zakázku dosud řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zaujalo též Transparency International. Zveřejněny byly jen útržkovité nálezy. Nyní má ČESKÁ POZICE k dispozici oficiální plné znění, jež ukazuje, že vedení ministerstva bylo v říjnu přímo varováno před snižováním počtů lidí na Sekci IV pro strukturální fondy: „Omezení počtu pracovníků může vést k růstu rizik sankcí ze strany EU po případné kontrole. Sankce a dopady mohou být neúměrné dosaženým úsporám,“ stojí na straně 103. Přesto tak resort učinil, zastavil nábor a teprve nyní s půlročním zpožděním dohání resty masivním přijímáním, jak jsme detailně informovali.


S kusými výtkami ke své práci se nechtěl smířit Jiří Burgstaller, někdejší ředitel odboru CERA, který tok evropských peněz administruje. Od 15. prosince žádal ministerstvo školství (MŠMT), aby zjištění auditů v plném rozsahu zveřejnilo. Procesně-organizační audit od firmy Ottima obdržel až začátkem dubna a auditní zprávu na management assessment od společnosti Kaufmann & Kaufmann nedostal vůbec – s odkazem na ochranu osobních údajů.

„Jsou tam citlivá data, která není možné zveřejnit, ale druhý audit jsme panu Burgstallerovi zasílali,“ sdělila ČESKÉ POZICI vrchní ředitelka Dobešova kabinetu Jana Machálková, která nám poskytla i stručný výčet auditorských nálezů. Podle Dobešovy mluvčí Lucie Kubovičové byly auditní zprávy „jen jedním z orientačních odborných materiálů napomáhajících procesu efektivní restrukturalizace ministerstva.“

Celý článek naleznete na ČESKÁ POZICE.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.