MŠMT: U problémových škol dohlédne na maturitu Česká školní inspekce

úterý 19. dubna 2011 ·

Informace o výsledcích technického ověřování datového digitalizačního systému (DDT) tvořily základ další tiskové konference na téma "státní maturity".



Toto ověřování bylo dobrovolné a probíhalo v týdnu od 6. do 13 dubna.  Z celkového počtu 1264 škol, kde se chystá maturita, se jich nezúčastnilo 15. Znamená to, že jde o školy problémové? "My jsme tyto školy porovnali s tím, jestli se zúčastnily maturitní generálky a s tím, zda se jejich ředitelé účastnili přípravných seminářů. Tak jsme zjišťovali riziko problémů,“ uvedl náměstek ministra pro regionální školství Ladislav Němec. Některé školy podle něj vynechaly finální technické ověřování prostě proto, že ho nepotřebovaly a jsou na maturitu dobře připraveny.

Tam, kde hrozí problémy, začne MŠMT se školami intenzivněji komunikovat. „Nechceme šířit paniku. Pokud by se situace ukázala jako situace vážná, domluvíme se s Českou školní inspekcí, že by dozorovala v rámci svých standardních činností průběh maturitní zkoušky. Na ty chodí běžně tematické inspekce, budou tedy chodit i na státní maturitu,“ dodal L. Němec s tím, že by těchto škol nemělo být víc než šest či sedm.

Během ověřování nahlásily školy celkem 457 technických potíží, ze 77 % šlo o problém s tiskem dokumentů, který byl rychle odstraněn. Zbývající problémy tvořila například složitost informačního systému CERTIS - nemožnost dostat se do systému kvůli špatným přístupovým heslům, či měnící se pokyny.

V průběhu tohoto týdne bude žákům ve školách k dispozici materiál nazvaný Žákovský průvodce maturitou. „Byl vytvářen se zástupci žákovské veřejnosti na základě podnětů od infocentra, ale nechali jsme si to i oponovat žáky. Nejdůležitější zde je upozornění na to, čemu se mají žáci při maturitě vyhnout a jakou strategii volit při skládání písemných a ústních zkoušek společné části,“ uvedl ředitel organizace Cermat Pavel Zelený.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2011 v 8:31  

Radio Jerevan:Toto ověřování bylo dobrovolné a na školy, které se nezapojily posíláme inspekci.Ověřování probíhalo od 6. - 13.4.a skončilo 18.4. Nechceme šířit paniku, protože se zjistilo pouze 457 chyb,za které mohou vesměs školy, na kterých technici Cermatu špatně zapojili kabely, které použily chybný algoritmus nebo nebyly schopny se dovolat na helpdesk.

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2011 v 12:55  

Mohou být špatné školy, mohou špatně komunikovat, může mít ministerstvo oprávněnou starost o hladký průběh maturit na některých školách. Používat ale jako jeden z indikátorů neúčast na dobrovolném projektu MAG je zcela nekompetentní.

Anonymní řekl(a)...
21. dubna 2011 v 16:25  

V průběhu kterého týdne že bude ten Žákovský manuál? Zatím jsem neodostali varování, že máme čekat velký balík :-).

Anonymní řekl(a)...
22. dubna 2011 v 11:00  

Vzhledem k tomu, že manuál pro předsedy, který sliboval Zelený, ještě nedorazil, byť maturity běží, předpokládám, že žákovský manuál bude k dispozici po maturitě. Třeba se ale konečně jednou pletu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.