Jan Wagner: Interaktivní tabule v roce 2011 2. část

úterý 8. března 2011 ·

V první části série článku o interaktivních tabulích jsem připravil přehled dostupných technologií a také přehled výrobců, jejichž produkty jsou na českém trhu. Na základě upozornění čtenářů a monitoringu nabídek se jejich počet rozrostl na plných 25. Dnes se pokusím o shrnutí novinek na trhu a o porovnání jejich výhod a nevýhod.

"Velká" trojka v krizi


Na trhu interaktivních tabulí jsou u nás nejdéle společnosti SMART Technologies (SMART Board), Promethean (ActivBoard) a GTCO CalComp (dříve InterWrite, nyní DualBoard), které nabízejí kombinace interaktivních tabulí, ovládacího software a doplňujících periférií, jako jsou vizualizéry, hlasovací zařízení, tablety či dotykové monitory. Strategie těchto firem je velmi podobná: je tu patrná snaha donutit zákazníka k nákupu všech součástí od jedné firmy. Nástrojem pro tuto proprietárnost je zpravidla propracovaný ovládací software, který nespolupracuje (nebo se dokonce nesmí používat) s obecnými perifériemi, ale pouze s perifériemi stejné značky. Důsledkem této strategie jsou samozřejmě i výrazně vyšší ceny značkových periférií.

Tento postup je v rozporu s vývojem operačních systémů a standardizace rozhraní periférií, například Microsoft Windows 7 podporuje nativně dotykové obrazovky i interaktivní tabule, a jeho nová sada knihoven grafického uživatelského rozhraní podporuje technologii multitouch, který se stal standardem pro dotykové ovládání zařízení všeho druhu. Podpora interaktivních zařízení je i v balíku MS Office 2010.

Navíc se posledních letech objevily desítky konkurenčních výrobců, kteří nabízejí interaktivní řešení a další rozšiřující zařízení s nižšími cenami, řada z nich pak předstihla silnou trojku v použití nových technologií, multitouch mají například někteří v nabídce již více než dva roky.

V loňském roce na tuto strategii doplatily obě dosud dominující společnosti SMART Technologies i Promethean, které shodou okolností vstoupily vloni na burzu. Důsledkem byl nevídaný pokles cen jejich akcií, které v případě SMART poklesly od IPO 16. července 2010 do 4. března 2011 o více než 45 procent (zdroj: Google Finance).



V případě Promenthean akcie poklesly na londýnské burze od IPO 15. března 2010 do 4. března 2011 dokonce o téměř 70 procent (zdroj: Google Finance).



Obě společnosti SMART i Promethean se z neúspěchu na burze i z nástupu konkurence poučily a uvedly na trh nové modely interaktivních tabulí s novými senzory a podporou multitouch. Cena nových modelů je ale bohužel pro použití v rámci projektu EU peníze školám příliš vysoká. Hlavní marketingovým argumentem obou firem zůstává propracovaný ovládací software, vyšší rozšíření na školách a také dostupnost výukových objektů v jejich proprietárních formátech.

Tabule InterWrite se nyní prodávají pod značkou eInstruction v kombinaci s řadou dalších periférií. Nově nabízené tabule DualBoard podporují práci dvou per a žáků současně, technologie multitouch ale podporována není.

Nové interaktivní technologie na trhu

Zlomovou technologií uživatelského rozhraní počítačů ovládaných dotykem je multitouch a podpora ovládání gesty. Multitouch využívá dvou či více dotyků například k rychlé manipulaci s objekty. Typickým příkladem je zvětšování či zmenšování obrázků dvěma prsty. Gesta jsou rychlé pohyby po ploše tabule nebo obrazovky, které vyvolávají podle směru funkce dosud dostupné v místní nabídce nebo pomocí klávesových zkratek, gesta výrazně urychlují uživateli práci.

Multitouch i ovládání gesty nejdříve nabídly interaktivní obrazovky před více než dvěma lety a později i některé interaktivní tabule. Obě tyto technologie jsou nativně podporovány v moderních operačních systémech, jako je například MS Windows 7. U interaktivních zařízeních tak jde ale vždy o spolupráci hardware a software.

Pro podporu multitouch se využívají obvykle následující technologie detekce dotyku: optická, kapacitní a výjimečně i infračervená. První používají například SMART, Samsung a J4W, a druhou například Promethean a HP.

V minulém roce na trh dorazily jako jednoduché universální řešení datové projektory s integrovanými senzory, nazývané interaktivní projektory, nabízejí je nyní celá řada výrobců projektorů: 3M, Acer, BenQ, Dell, Epson, InFocus nebo Sanyo. Jejich cena je sice zpravidla vyšší než cena kombinace samostatného projektoru a senzoru, ale jde o jedno snadno instalovatelné i obsluhovatelné zařízení a cena je oproti klasickým interaktivním tabulím výrazně nižší. Výhodou jsou projektory s krátkou nebo velmi krátkou projekční vzdáleností, jejich cena je sice vyšší, při pevné montáži ale ušetříme. Nevýhodou je absence multitouch a ovládání jen perem. Projektory mají nově i připojení pomocí HDMI, LAN nebo wi-fi, mají i reproduktory nebo i podporu 3D zobrazení.

Moderní alternativou ke klasickému řešení kombinace projektoru s interaktivní tabulí jsou dotykové interaktivní obrazovky, jejichž cena v posledních letech výrazně poklesla a jsou tedy dostupné i pro školy. Na trhu jsou obrazovky s úhlopříčkami 42"-65" s integrovaným senzorem, případně jsou dostupné samostatné senzory pro  LCD, LED nebo plasmové displaye. Samostatný senzor je možné zkombinovat i s LED nebo plasmovým televizorem. Výhodou interaktivních obrazovek je vysoké rozlišení 1920 na 1080 bodu, vysoký kontrast a vysoký jas obrazu. To vše se projeví především ve sluncem ozářených učebnách a čitelnost i menších obrazovek je srovnatelná s většími tabulemi s projektorem s menším rozlišením. Obrazovky jsou vhodnější do menších učeben a do malotřídek. Prakticky všechny obrazovky pak podporují technologii multitouch a další výhodou je jednoduchá montáž. Oblíbená je varianta umístění obrazovky na lehko přemístitelný mobilní stojan. Nevýhodou je vyšší cena i hmotnost u obrazovek s větší úhlopříčkou 60"-65". Interaktivní obrazovky nebo senzory pro obrazovky nabízí HP, J4W, Hitachi, Samsung, SMART nebo Triumph Board.

Další spíše marketingovou novinkou je podpora práce dvou nebo i tří uživatelů současně, která je výsledkem spolupráce hardware a software. Podle některých pedagogů tato funkce nemá valný význam a při testech jsme překvapivě zjistili, že například funguje i v Malování ve Windows 7 při použití multitouch obrazovky.

Příště se budeme věnovat porovnání jednotlivých řešení, software, příslušenství a cenám, to vše s přihlédnutím k podmínkám projektu EU peníze školám.


3 komentářů:

Mintaka řekl(a)...
25. března 2011 v 3:23  

Děkuji za tento článek a těším se na další.

Unknown řekl(a)...
25. března 2011 v 18:05  

Dobrý den pane Wagnere, píšete, že moderní alternativou interaktivních tabulí jsou dotykové interaktivní obrazovky. Zajímalo by mě, v čem spočívá jejich interaktivita. Dále bych se chtěla zeptat, co Vás vede k závěru, že ,,velká trojka,, je v krizi. Mohl byste uvést statistická data o prodeji tabulí v porovnání s ostatními firmami, které jsou na trhu?
Děkuji Vám, Ivana Eliášová

Mintaka řekl(a)...
27. března 2011 v 22:58  

I když je dotaz cílen na pana Wagnera, dovolím si reagovat.

RE. v čem spočívá jejich interaktivita:

Interaktivitou je nejspíše myšlena vlastnost, kdy uživatel může ovlivňovat zobrazovaný děj. Což je i v případě dotykové obrazovky splněno. (Stejně jako pomocí jiných technologií, od klasické klávesnice a myši až po zařízení za statisíce, zmíněné v předchozím článku.)

RE. co Vás vede k závěru, že ,,velká trojka,, je v krizi:

Sehnat statistická data o prodeji tabulí bude asi o trochu snadnější než sehnat statistické údaje o prodeji housek a rohlíků, nicméně stále dosti obtížné. Předpokládám, že k závěru o jejich "krizi" vede pana Wagnera dlouholetá zkušenost a sledování této oblasti a v neposlední řadě i grafy vývoje cen akcií daných společností.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.