Přečtěte si: Skromný návrh, jak zreformovat školství

úterý 8. března 2011 ·

Stanislav Komárek píše v Hospodářských novinách: Návrh na zastavení výuky nepotřebných a zkrachovalých jazyků typu němčiny či francouzštiny je, jako ostatně většina pokusů o školskou reformu, více než polovičatý. Jako obvykle vidíme brvu v oku, ale hlavní břevno uchází naší pozornosti.


V článku pokračuje:

Zrušme češtinu


Největší překážkou naší mezinárodní konkurenceschopnosti je iracionální a obtížně pochopitelná podpora češtiny jako vyučovacího a komunikačního jazyka, nešťastné dědictví tzv. "národního obrození". Jazyk s neobyčejně zašmodrchanou gramatikou i pravopisem, kterému nerozumějí už v Mnichově, neřkuli v zámoří, je bizarním reliktem romantizujících snah 19. věku a je věru s podivem, jak dlouho byl tento neblahý stav trpěn.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. března 2011 v 12:29  

Voni, Komárek, jak voni to mislejí s tou našý rodnou češťynou. Voni sou venkoncem ouplnej vodrodylec, renegát, jazikoví heretik a zbloudilec naší krásné češtiny.
Že se nestiděj!!!

"Největší překážkou naší mezinárodní konkurenceschopnosti je iracionální a obtížně pochopitelná podpora češtiny jako vyučovacího a komunikačního jazyka, nešťastné dědictví tzv. "národního obrození". Jazyk s neobyčejně zašmodrchanou gramatikou i pravopisem, kterému nerozumějí už v Mnichově, neřkuli v zámoří, je bizarním reliktem romantizujících snah 19. věku a je věru s podivem, jak dlouho byl tento neblahý stav trpěn."

poste.restante řekl(a)...
8. března 2011 v 13:38  

Opravte mne, jestli se mýlím, ale není vyznění původního článku silně ironizující a celek zamýšlen jako provokace vůči některým "reformátorským" záměrům?
:-)

krtek řekl(a)...
8. března 2011 v 16:09  

A co se dá jiného reformátorům vzkázat? Teď jsem opravil čtvrtletky studentům druhého ročníku a takřka polovina z nich má problém rozhodnout se, zda se v příkladu násobí nebo sčítá! Rok a půl jejich a mého života ztracen!

Anonymní řekl(a)...
8. března 2011 v 19:46  

Nevyplácí se číst články jen do půlky. Taky jsem si hodně dlouho při čtení myslela, že je to myšleno vážně...
I když - dnes už jeden ani neví. Ekonomové češtině moc nefandí.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2011 v 22:07  

Taky si myslím, že jde o provokaci. Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
9. března 2011 v 0:28  

Pokud to pan Komárek nemyslí vážně, pak je to škoda.
Navíc, proti panu Bátorovi šanci nemá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.