David Hawiger: Jak nasadit Google ve své škole?

pondělí 28. února 2011 ·

Doposud jsme si mazali "med kolem huby". Jak je to všechno úžasné. Od tohoto momentu však začneme "pracovat a investovat". Prvním krokem je "to všechno rozběhnout".

Vlastní "internetová adresa" nutnou podmínkou

Chcete-li využívat kancelářský balík Google pro školy, pak po vás bude zadání vaší internetové adresy a úpravu vašich DNS záznamů. Možná jste se lekli a to ze dvou důvodů (nicméně vcelku zbytečně):

  • nemáte vlastní internetovou adresu
    Pak její pořízení a roční údržba stojí do 250 Kč; stačí si vybrat vhodného "registrátora", registrovat se u něj, objednat si "svou budoucí adresu", zaplatit fakturu a na závěr správně nastavit DNS záznamy.
  • již máte "svou" adresu, ale nechce přijít o "svůj" web
    V takovém případě potřebujete jen vhodným způsobem upravit "své" DNS záznamy. Pokud nemáte DNS pod svou přímou kontrolou, pak se vám o ni pravděpodobně stará váš poskytovatel připojení k internetu.

Nemám svou adresu a chci si ji pořídit

Pokud patříte mezi školy, které ještě nemají "svou adresu tzv. druhého řádu" (tj. nazevskoly.cz) vcelku doporučuji její pořízení.

Chcete-li předem zjistit, jestli je vámi zvolená "internetová adresa" volná, můžete využít úvodní stránky správce domén CZ v Česku – zájmové sdružení CZ.NIC, z. s. p. o. Následně vyberte nějakého registrátora (viz oficiální seznam NIC.CZ), vytvořte u něj účet (pravděpodobně jej budete mít "napořád") a přihlaste se. Určitě najdete odkaz na registraci domény a pak už postupujte dle návodu.

V dalších činnostech doporučuji postupovat po zaplacení domény.

Založení účtu Google Apps Zde bych mohl sáhodlouze popisovat postup, snímat obrazovky. Dovolím si ale využít velmi zdařilý návod kolegů ze Slovenska. V některých krocích asi budete postupovat jinak - zvláště registrace české domény musí předcházet nastavení DNS. Ale to zvládnete ...


Pokud jste byli úspěšní, blahopřejeme! Začali jste využívat Google Apps Standard

V této souvislosti považuji za důležité říci, že takové řešení může používat kdokoliv (sportovní klub, obec, malá neziskovka či dokonce i malá firma). Avšak POZOR - máte k dispozici pouze 50 účtů a musíte počítat ještě s jinými omezeními. 

Škola může mít účet pro každého svého žáka ... ... jen je nutné o to požádat! Chce to jen jisté zkušenosti s angličtinou a trochu trpělivosti:
  1. Využijte tento formulář
  2. Časem přijde požadavek na zaslání dokumentů, ze kterých je zřejmé, že jste vzdělávací instituce. 
  3. Jakmile je odešlete, zbývá už jen čekat ...
Poznámka: Pokud někdo zná rychlejší způsob, poraďte ;-) (postup přes adresu https://www.google.com/a/cpanel/education/new jsem nikdy nezkoušel).

Převzato s laskavým souhlasem autora z jeho blogu.


Poznámka redakce:


Pro školy doporučujeme přímo požádat o verzi Google Apps for Educetion. V případě problémů se můžete obrátit na Poradce JSI, fórum Google User Group CZ nebo na dotazy(at)gug.cz.



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.