Přečtěte si: Srovnání znalostí online. Uspěli byste v 5. - 9. třídě?

úterý 18. ledna 2011 ·

Veronika Suchá na Aktuálně.cz komentuje včerejší zveřejnění modelových úloh zkoušek, kterými budou děti v pátých a devátých třídách základních škol povinně procházet možná už od roku 2013.

Nás v článku zaujala především tato pasáž:

"Pilotní testování plánujeme na září či říjen letošního roku, v červnu 2012 by měla být generální zkouška," říká k tomu ministr školství Josef Dobeš. Problém je v tom, že dostatečné počítačové vybavení má jen zlomek z celkového počtu. Celkem asi stovka.


"Napsal jsem ředitelům dopis, ať zažádají o peníze na toto vybavení z peněz z evropských fondů," řekl Dobeš.


Kolik přesně ale budou školy potřebovat, ministerstvo zatím nemá spočítáno. Jakou hodnotu bude mít zakázka na pořádání srovnávacích zkoušek, ministr nechce prozradit. "Proto děláme výběrové řízení, aby se podařilo cenu velmi významně stlačit dolů. Kdybych řekl odhad, tak ministerstvo poškodím."


Zvýrazněná část je samozřejmě šokující, projekt EU peníze školám přeci NENÍ určen na přípravu testování. Ani jedninou šablonu nelze na něco podobného použít.

Máme snad tomu rozumět tak, že sabotování projektu v letních měsících mělo za cíl připravit půdu pro testování? Nebo jde jen o informační šum a nesmyslné vývody médií? Ostatně o jakém dopisu je řeč?

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2011 v 7:29  

Spekulace neznámého autora článku je opravdu je úsměvná. Dosavadní údajnou neschopnost jednoho z útvarů MŠMT nyní vydává za účelové manipulace. To je ale spíše projev nemoci, kterou umí moderní psychiatrie celkem úspěšně eliminovat. Maniodepresivní psychózy zasahují už i média.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2011 v 8:06  

"Spekulace........."

Spekulace ?
Opravdu si nejsem jist, zda by se podařilo tak rychle dovybavit všechny školy. 1/4 škol má již projekty spuštěny, vyplněn Benefit a vybrány šablony, vytvořen projekt. Brát peníze z EU - OP VK je tedy absolutní nesmysl. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2011 v 20:29  

Díky Bohu za testování. Jinak by ty naše školy neměly ani počítače... A asi jim to ani moc nevadí :)

ŠVP, to zase byl takovej cvičnej úkol pro řadové učitele, aby si prvně v životě sedli k počítači :)
Nic ve zlém, páni a dámy kolegové, ale uznejte..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.