Ministr školství Dobeš: Platy učitelů se zvednou

čtvrtek 9. prosince 2010 ·

V úterý večer schválila vláda nařízení, které mění platové tarify ve státní a veřejné sféře. Na rozdíl od platů vojáků, policistů či dalších zaměstnanců státní a veřejné správy ale platy kvalifikovaným pedagogům porostou.


Rozhodnutí vlády zavádivě samostatné tarifní tabulky pro pedagogy. Jsou koncipovány pro 16 platových tříd a pět platových stupňů. Tabulky pro ostatní zaměstnance ve státní a veřejné správě mají platových stupňů dvanáct.

„Jsem rád, že můj návrh kabinet schválil. V příštím roce se tak nástupní plat nového učitele zvýši z necelých patnácti na 20 tisíc korun. Na tyto platy vyčlenilo ministerstvo školství 2, 1 miliardy korun,“ vysvětlil po zasedání vlády ministr školství Josef Dobeš.

Na navýšení platů se tak můžou těšit nejen nastupující učitelé mateřských, základních a středních škol, ale také starší pedagogové. Jejich platy ale porostou o něco méně, řádově o stokoruny.

„Tímto krokem bych chtěl přilákat do školství čerstvé absolventy pedagogických fakult, protože mladí učitelé si kvůli vyššímu platu hledají po skončení školy místo spíše v soukromém resortu. Můžu však slíbit, že v příštím roce hodlám poslat do škol další čtyři miliardy korun na odměny kvalitním učitelům. Polepšit by si tak mohli i zkušení kantoři,“ dodal ministr Dobeš.

Podle srovnávací zprávy Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dávají vyspělé země na vzdělání průměrně 6,2 procenta svého hrubého domácího produktu, Česká republika jen 4,6 procenta. Ministr školství Josef Dobeš by tak rád zvedl kantorům nejen platy, ale také jejich pedagogickou prestiž.

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2010 v 9:43  

Opravdu všichni, i učitelé ZUŠ?

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2010 v 12:58  

Opravdu všichni, i učitelky MŠ? Pro pracovní zařazení na pozici učitelky MŠ je podle stávající legislativy odpovídající kvalifikací i střední odborná škola pedagogická, nebo škola vyšší odborná. Ale podle nových tabulek se absolventky SŠ pedagogické, nebo absolventky odborného vysokoškolského studia neuniverzitního typu, kdy získají titul Di.S., dostávají na úroveň nekvalifikovaných pedagogických pracovníků.

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2010 v 21:20  

Tady nejde o to, že platové rozpětí mezi absolventem a pedagogem odcházejícím do důchodu je nějaké 4 000,- Kč. Jde o nadtarifní složky platu, tady se ani MŠMT netají , že chce ušetřit. Rozhodování ředitelů o nadtarifech bude vysoce subjektivní ve stylu : komu lezeme do pr..., kdo s kým spí, atd. Tak se může stát, i když ministerstvo vydá směrnice ( budou obratem obcházeny - vždyť jsme Češi )určující odměňování v nenárokových položkách platu, že budou masově obcházeny a přesměrovány na kamarádíčky. Ostatně se tak děje i dnes. Dnešní učitel může být velice kvalitní a přesto odejde s 20 000,- Kč hrubého. Velká část ředitelů je v této sociálně-morální oblasti nezralá. Toto rozkymácí české školství velmi silně.

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2010 v 22:05  

Pořád považuji za spravedlivější, aby o penězích rozhodoval v dost velké míře ředitel než tarifní tabulky. Mám-li pocit, že ředitel oceňuje svou milenku a ne mě, tak prostě půjdu jinam.

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2010 v 22:48  

Nelze věřit ani "osvíceným monarchům". Absolutistické řízení škol jim nedává právo hodnotit učitele podle obličeje a sympatií.To se budeme řítit dolů a bohužel se to děje. Problém s prací mimo Prahu je všeobecně znám - na www. práce.cz mi najděte jedno volné místo pro kantora v ČR. Zbývá ještě místo u technických služeb s koštětem, ale tam by mě poplivali studenti, pač jim říkám "učte se, ať z vás něco je" .

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2010 v 23:43  

Jen blázen by se hnal do školství kvůli nástupnímu platu 20 000 s vidinou, že za dalších 25 let jeho plat se zvýší o celé 4 000 Kč. JE TO VÝSMĚCH! a do nebe volající naivita pana ministra.
A to ještě ten nadějný mladý kantor netuší, co ho čeká: knihy si bude kupovat za své, protože škola mu žádné koupit nemůže, kopírovat smí jen do povoleného limitu, který vyčerpá za dva měsíce, o nových učebnicích pro své žáky si může nechat jen zdát. Chce-li používat počítač, pořídí si vlastní, chce-li si tisknout vlastní pracovní listy, pořídí si vlastní tiskárnu a tiskne na vlastní náklady. Pokud snad učí fyziku a další přírodovědné předměty na moderní pomůcky z katalogů může rovnou zapomenout. Na vlastní náklady si koupí materiál a vyrobí si vlastní, sice ne tak dokonalé, ale lepší něco nežli nic.
Dokud naše školy nebudou vybaveni na úrovni 21. století, dokud učitel nebude mít materiální podporu své výuky (počítače,digitální projektovou techniku, měřící přístroje do fyziky a chemie, experimentální soupravy pro žáky, vybavené knihovny, kvalitní učební materiály), dokud chybějí peníze prostě na všechno, můžeme se jenom divit, že to není ještě horší.

PS. Jsem učitel (12 let praxe), který pracuje za výše uvedených podmínek a mám toho po pravdě řečeno už plný zuby.

Luděk Blaha řekl(a)...
10. prosince 2010 v 0:10  

oceňuje svou milenku a ne mě, tak prostě půjdu jinam

Jednodušší je, stát se sám milenkou.

Sám považuji za spravedlivější systém, kdy všichni učitelé dostanou největší možný plat a pokud neplní řádně svoje pracovní povinnosti, jsou jim peníze odňaty.
Dnes si kdekdo dá komu chce co chce a zaměstnanci školy vůbec netuší kolik peněz navíc se přerozděluje a mnozí už pracují jen do výše svého platu, protože pochopili, že stejně nemají šanci, když kupříkladu vedoucí předmětové komise má měsíční pušál za to, že jednou za čtvrt roku svolá o velké přestávce schůzku o ničem.
Takhle by ředitel/ka musel/a pěkně zdůvodnit, proč že ty peníze vlastně odebírá a každý by v tom měl jasno.

Anonymní řekl(a)...
10. prosince 2010 v 5:40  

Pane Luďku, Vy snad žijete jinde. Paní ředitelka si vždy dokáže zdůvodnit, proč peníze odebrala a vždy, když bude chtít, při hospitaci něco najde a to stačí.Jinak dobže nám učitelů tak.Protože tolik let čekáme, že se stane zázrak a někdo nám přidá na platech. Pořád jsme ticho, nestávkujeme, bychom to náhodou neřešili přes děti, a to je chyba. V tomto státě totiž platí, kdo je ticho , nemá nic.A abych byla milenkou ředitele, tak k tomu se nesnížím,na to nemám žaludek a tatový lidé ve školství nemají, co dělat. A o platech, aby rozhodoval ředitel, který se tam doslat protože měl známé, nebo podržel starostovi,tak to už jsme asi ve feudalistu.

Anonymní řekl(a)...
10. prosince 2010 v 9:13  

9. prosince 2010 22:05

Ředitelé jsou jen lidé. Nejsou schopni spravedlivě rozdělit ( přerozdělit ) až tak vysoké procento nenárokových složek. To požene velkou část učitelů k myšlence - pracuji do výše svého platu, tedy žádné práce navíc mimo pracovní dobu, protože do pr.... ředitelce nemůžou lézti najednou dva kantoři, pak je to jasné. Bohužel to tak funguje skoro všude.

Anonymní řekl(a)...
10. prosince 2010 v 11:13  

Není vůbec potřeba se čílit. Na žádné nenárokové složky peníze tak jako tak nebudou.

Anonymní řekl(a)...
10. prosince 2010 v 18:08  

Jen pár příkladů z naší školy za poslední rok. Učitelka, která učí ve 4. ročníku 30 žáků (z toho jednoho integrovaného) má osobní ohodnocení 200 Kč. Pozor opravdu 200 Kč nejedná se o překlep. Ředitelka, která šla do důchodu a která na to posledních deset let kašlala (no to je slabý výraz) dostala odměnu na odchodnou 30 000 Kč. Nynější ředitel pobírá 1 500 Kč příplatek za koordinaci ŠVP a vůbec jsme si nevšimli, že by nějaká koordinace probíhala (nebo-li ŠVP leží už čtvrtým rokem v ředitelně a vůbec nic se na něm nezkoordinovalo). ICT koordinátor má příplatek 1 000 Kč, což je směšné, protože máme na škole 50 PC a on lítá jako hadr na holi. Nová zástupkyně dostala tento měsíc 8 000 Kč odměny (zřejmě za loajalitu k řediteli, protože jinak nic výjimečného kromě toho, že dělá to, co má, nepředvedla). Učitel, který zpracoval úspěšný projekt z ESF na 2 miliony nedostal ani Kč.

Ještě si myslíte, že odměňování ve školství může být někdy spravedlivé? Tyto naivní myšlenky jsem už dávno opustil.

Luděk Blaha řekl(a)...
10. prosince 2010 v 18:08  

když bude chtít, při hospitaci něco najde

Nepleťme si, prosím, plnění pracovních povinností (dodržování pracovní doby, vedení dokumentace atd.) s reformně didaktickými manévry typu kvalita učitelova pohybu po třídě a udržování očního kontaktu (viz návrh standardu kvality učitele).
Neplnění pracovních povinností musí být jasně doloženo a hlavně musejí být tyto jasně stanoveny.
Pokud Vám ředitelka nařídí, že musíte být renesanční, asertivní, empatická, spravedlivá a nevím jaká ještě, bude muset doložit, že také nejste.
A také by se eliminovala možná praxe šábnutí se s kámoškou o tučné odměny, která se teď vyloučit nedá.

Anonymní řekl(a)...
10. prosince 2010 v 20:32  

Jako koordínátor dostávám 0,- Kč a mám na to i glejt za studium 250 hodin, za získání peněz ve výši 2 100 000,- taky 0,- Kč. Kolega, který organizuje večírky pro paní zástupkyni dostal 5000,- Kč a ještě se tím chlubí. Na nějakou spravedlnost nevěřím, paní zástupkyně má totiž do důchodu 20 let !
Čím větší podíl nadtarifní části, tím je stav horší. Upozorňuji, že mě tento stav nebaví, je to na odchod ze školství, protože na jiných školách je to v jiných barvách to samé.

Luděk Blaha řekl(a)...
11. prosince 2010 v 20:55  

Jen pár příkladů z naší školy za poslední rok.
10. prosince 2010 18:08


1. Jak to všechno víte?
2. Takové skutečnosti, znamenají především hrubé selhání zřizovatele.
3. Popsal jste přesně prapříčinu postupné devastace našeho školství. Žádná reformní aktivita mšmt nemá šanci, dokud zřizovatelé budou kašlat na svoje školy a instalovat do jejich vedení kdejaký ksindl, neboť sami takovým ksindlem jsou, obecným ksindlem zvoleni.
4. Kruh se uzavírá, ksindl ksindla plodí.
5. Nemáte-li žádné osobní ohodnocení, je to velmi osvobozující. Nemohou Vám jej totiž snížit natož odebrat.
A i do zrcadla se můžete (zpravidla) bez studu podívat. Doporučuji. Po-ho-da.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2010 v 0:00  

Je to bída pane Luďku co se potuluje krajinou ČR. Dobeš to v žádném případě nevyhraje, pač ty VV přestanou do příštích voleb existovat. Sám tak přemýšlím, co společnost v ČR uzdraví. Jsem skeptický pesimista. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2010 v 6:14  

Pane Luďku, to je sice hezké, ale to, že mám čisté svědomí, moji rodinu neuživí. Vaši asi ano. Jinak ředitel Vám musí vše dokázat, to je pravda, ale když to dokázat nemůže, protože to nenašel, tak stačí, když o Vás rozšíří pomluvy, které Vás dostatečně znemožní.Takový je život.

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2010 v 20:21  

Platy se nezvednou. 2,1 miliardy směřují k neexistujícím absolventům PdF. Další 4 miliardy na nadtarify se rozpustí v nenárokových nadtarifních složkách přátel a přítelíčku ředitelů. Tedy další PISA jde ke dnu. Tato společnost není nastavena až na tak velký podíl nadtarifních složek.Takto se ve školství šetřit nedá. Dobeš bude skutečně za největšího hlupáka z řad ministrů školství po roce 1989.

Anonymní řekl(a)...
28. prosince 2010 v 20:06  

Po precteni vsech techto komentaru propadam jeste vetsi skepsi nez-li drive...I u nas je vseobecne predem jasne komu a kam penize chodi a ze kdo nic nedela, nic nezkazi. A pokud neco dela,misto jakehokoliv osobniho,ci odmeny, dostane leda tak pres prsty.Takze mili ucitele a mile ucitelky,chce to pevne nervy a proste vnimat svou profesi jako poslani,ze ? :(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.