EDUin: Nekoncepční kroky ministerstva školství našly odezvu v otevřeném dopise předsedovi české vlády

čtvrtek 9. prosince 2010 ·

Odborníci na vzdělávání upozorňují premiéra na nekoncepčnost plánovaných kroků MŠMT a shrnují své námitky proti plošnému testování ve školách.

Ministerstvo školství pod vedením Josefa Dobeše plánuje zavést do systému vzdělávání řadu nepromyšlených a ukvapených kroků. Některé z nich, jako například zavedení plošného testování, považují odborníci za natolik nebezpečné, že se rozhodli adresovat předsedovi vlády otevřený dopis vyjadřující jejich nesouhlasný postoj s plánovanými zásahy MŠMT. V dopise sdělují také argumenty a návrhy na opatření, která je nutné v rozporu s kroky ministra školství přijmout.

Část odborníků se shoduje na tom, že ministr školství navrhuje v současné době řadu kroků, na které sice veřejnost nejspíš uslyší, ale které nabízí pouze zjednodušená řešení, jež nepovedou k slibovanému zlepšení výsledků žáků a situace na školách. V otevřeném dopise adresovaném předsedovi vlády shrnují rizika jednoho z plánovaných kroků MŠMT - plošného testování – na které klade ministerstvo zbytečný důraz, zatímco by se mělo podle odborníků věnovat především zavedení průběžného sledování pokroku žáků, individualizaci výuky, řádné analýze příčin současného propadu vzdělávacích výsledků českých žáků a sestavení takových minimálních požadavků pro žáky,které nebudou stát výhradně na znalostech, ale zahrnou pečlivě a promyšleně definované dovednosti a kompetence.

Otevřený dopis premiérovi signovali přední odborníci na vzdělávání a k podpisu se mohou připojit další zájemci na www.eduin.cz.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl"Odborníci se shodují na tom, že plošné testování je minimálně o hodně problematičtější, než jak si jej představuje ministr Dobeš. Ministr ovšem plánuje i další kroky, které vzbuzují zděšení (například jeho výrok, že doporučuje, aby druhým jazykem byla ruština, protože máme hodně dobrých ruštinářů). Úroveň tvorby vzdělávací politiky je nyní zoufale nekoncepční, neopřená o solidní argumenty a analýzy. Návrh na plošné testování je jen špička ledovce. A nejhorší na tom je, že už to nikomu nepřijde divné. Proto jsme přivítali, že jsme mohli zprostředkovat zformulování názoru a argumentů nezávisle a kriticky myslících lidí.“

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2010 v 19:34  

Líbí se mi, jak se vždycky objeví další a další organizace a odborníci na výuku ve školách. Nyní dostává velký prostor p.Feřtek /citace z Wikipedie:Tomáš Feřtek (* 26. června 1962, Praha) je publicista, novinář a spisovatel. Věnuje se zejména ekologii, vzdělávání a tematice venkova. Od roku 1990 pracoval jako reportér v týdeníku Reflex. V současnosti pracuje jako dramaturg TV NOVA, například na seriálu Kriminálka Anděl./ nyní tedy konzultant společnosti EDUin. Zajímalo by mne, kolik hodin, dnů, týdnů má odučeno,kolik času strávil přímou prací s žáky v současné škole. Myslím, že různých institucí na vzdělávání / UIV, VUP, NIDV, NÚOV,IPPP atd. atd./a odborníků v nich už je dost. Každá si vždycky dokázala vymyslet nekonečné množství"objevů". Nechte, proboha, učitele učit!

Anonymní řekl(a)...
10. prosince 2010 v 23:59  

Autorovi článku:
Rád bych věděl, jak si představujete Vy a Vaši školští odborníci "zavedení průběžného sledování pokroku žáků" - že byste vymysleli něco jiného než obvyklou klasifikaci a průběžné hodnocení žáků??

A dále např., jak podle Vás bude možné zajistit "individualizaci výuky" konkrétně v 6. - 9. ročnících ZŠ při cca 30 žácích ve třídách? Já osobně mám s tímto problém, protože než po zvonění každého žáka individuálně zklidním, tak uplyne 15 minut z výuky. Než na konci hodiny donutím přemlouváním každého žáka, aby si pod sebou uklidil, uplyne dalších 10 min. Že bych si pak losoval, kterému žáčkovi se v tom malém zbytku vyučovacího času budu individuálně věnovat ... dobrý nápad! Takhle to provedu, dík za radu.

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2010 v 19:16  

Proč je na stránkách EDUin zakázána diskuse, a přitom prý hovoříte za celou pedagogickou obec?
Vám jsou názory učitelů ukradené, jde Vám jen o svoje trapné prosazení. Nikdo z Vás neví o školách a výuce téměř nic, jak je patrno z textu článků. Nechápu, jak je takové chování v civilizované zemi možné. Jo, demokracie... Ale - jak pro koho, že?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.