Zahájení celostátní soutěže „Zelené podnikání“

středa 3. listopadu 2010 ·

Cílem soutěže „Zelené podnikání“ je seznámit žáky základních škol s finanční, ekonomickou, ekologickou problematikou v souvislosti s podnikáním a udržitelným rozvojem společnosti. Soutěž současně rozšíří praktické a teoretické znalosti soutěžících a vědomosti v oblasti finanční gramotnosti a podnikavostí. Součástí soutěže je vzájemná spolupráce učitelů, předávání si zkušeností při zavádění tvořivého myšlení, finančního vzdělávání, podnikavosti a vedení žáků základních škol k inovačnímu myšlení, a to nejen na školách, ale rovněž v rámci volnočasových aktivit.


Vyhlašovatelem celostátní soutěže je MŠMT ČR a Asociace pedagogů základních škol ČR. Tato soutěž je jednou z aktivit projektu ESF OPVK č. CZ.1.07/1.1.00/08.0094 „Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech“ (zkratka VUREES).

Proč projekt vznikl? Moderní vzdělávání by tak podle našeho názoru mělo spolu s tradičními tématy vést především k rozvoji:

  • podnikavosti,
  • finanční a spotřebitelské gramotnosti,
  • ohleduplnosti k životnímu prostředí, ostatním lidem i sobě samým,
  • a uvědomění si lokálních i globálních důsledků svých činů.

Zároveň si myslíme, že budoucnost je nepředvídatelná a tak je důležitým prvkem našeho přístupu rozvoj dovedností kriticky, systémově a tvořivě myslet a dovedností zvládat změny, které nevyhnutelně nastanou.
Od dob Marie Terezie, která zavedla v roce 1774 povinnou školní docházku, se v celém světě soustředila výchova ve školství na výchovu vojáků a zaměstnanců.

Současná společnost potřebuje také podnikavost, podnikání a podnikatele.

Výuka k tvořivosti a samostatnosti bude hrát ve výuce stále větší roli. Proto cílem celostátní soutěže „Zelené podnikání“ je seznámit žáky 6. – 9. ročníků základních škol a 1. – 4. ročníku osmiletých gymnázií s osobními financemi, finanční gramotností a podnikáním v souvislosti s investicemi a ekologickou problematikou.
Proto se zdá být pokus o skloubení výuky podnikavosti a environmentální výchovy průkopnickým činem v turbulentně se měnícím českém a evropském školství.

Soutěž začíná školními koly 16. listopadu 2010 a je postupovou soutěží. Krajská kola proběhnou v lednu a vyhlášení vítězů celostátního kola a předání cen bude v únoru 2011.

Ve školním kole žáci nejdříve samostatně studují a vytvářejí si poznámky. Využijí přitom svoje schopnosti pracovat s informacemi a využívat ICT. Toto kolo je postaveno na individuální zodpovědnosti za výsledky své práce.

Do krajského kola vysílají školy tří až čtyřčlenné týmy, složené z žáků různých ročníků. Je to pro ně příležitost se poznat a učit se spolupracovat. Týmy budou řešit úkoly s využitím interaktivního ekonomického modelu v prostředí internetu.

Vítězové krajských kol se utkají v celostátním kole, kde budou reprezentovat svoji školu a svůj kraj. Celostátní kolo se bude skládat z několika činností, které budou samostatně hodnoceny.

Informace naleznete na http://www.vcele.eu/.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.