MŠMT: Dalších 40 milionů do škol po srpnových povodních

sobota 9. října 2010 ·

MŠMT rozdělilo školám postiženým červnovými a srpnovými povodněmi do dnešního dne téměř 8 milionů korun. Dalších 40 milionů z dotačního programu „Podpora obnovy majetku škol a školských zařízení způsobených povodněmi v srpnu 2010“ plánuje přerozdělit jednotlivým školám do dvou měsíců.  


K dnešnímu dni rozdělilo MŠMT v rámci dotačního programu na zmírnění škod způsobených povodněmi celkem 56 postiženým školám téměř 8 milionů korun. Tyto prostředky mohou použít jak na náhradu zničených učebnic a učebních pomůcek, tak pro zaměstnance, kteří se podíleli na odstraňování škod. „Tito lidé odvedli obrovský kus obětavé práce a není pochyb, že si odměnu zaslouží,“ zdůraznil ministr Dobeš.
Po červnových povodních rozdělilo MŠMT 3,1 milionu korun třiceti postiženým školám. Nejvíce, a to 1,1 milionu, dostane katastrofou zcela poničena ZŠ a MŠ Troubky. V tomto případě šly však peníze prostřednictvím Ministerstva financí, školy je proto dostanou na své účty až nyní.

V případě srpnových povodní prosadil ministr Dobeš zjednodušení celého procesu. Finanční prostředky mohou být odeslány zřizovatelům škol – krajům přímo z MŠMT. Ty je pak převedou na účty postižených škol. Vyřízení žádostí by tak mělo trvat přibližně měsíc. Ministr Dobeš proto apeluje na hejtmany krajů, aby proces převodu peněz urychlili maximálním možným způsobem.

26 postižených škol z Libereckého, Ústeckého a Středočeského kraje, které se do programu přihlásily, by tak mělo mít prostředky na svých účtech v listopadu. Celkem se Ministerstvu školství podařilo vyčlenit na ničivé srpnové povodně místo původně plánovaných třech milionů až 4,7 milionu korun. Více než milion korun obdrží nejvíce zničený ústecký Školní statek Libverda, druhá největší suma ve výši 890 tisíc korun směřuje do ZŠ a MŠ Raspenava v Libereckém kraji. Vyplaceny budou z nespotřebovaných výdajů z loňského roku.
Dalších 40 milionů korun chce ministr školství Josef Dobeš rozdělit poškozeným školám z dotačního programu „Podpora obnovy majetku škol a školských zařízení způsobených povodněmi v srpnu 2010“. Tyto finance jsou určené na provádění oprav, stavební práce, pořízení strojů a zařízení škol.

Žádosti o finanční pomoc mohou školy poškozené srpnovými povodněmi podávat do 15. října. Práce na obnově poškozeného majetku tak mohou být zahájeny bezodkladně. I v případě nepřidělení dotace z tohoto programu, budou totiž uvedené náklady hrazeny z jiných zdrojů ministerstva školství. „Hned v září jsem se vydal postižené školy navštívit a viděl jsem jejich situaci na vlastní oči. Vím, že není času nazbyt a udělám vše proto, abych dostal peníze do škol co nejrychleji,“ doplnil ministr Dobeš.
  

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.