EU peníze školám: Přečetli jsme mezi řádky v Otevřeném Zpravodaji MŠMT - OPĚT AKTUALIZOVÁNO

pátek 8. října 2010 ·

Katastrofální stav zpracování žádostí škol v projektu EU peníze školám byl podle bývalých pracovníků CERA zaviněn novým ministrem a jeho garniturou, podle nového ministra a jeho týmu naopak byl zaviněn bývalými pracovníky. Jak to ale bylo doopravdy?

V 11. čísle Otevřeného Zpravodaje MŠMT je článek s perexem Přinášíme aktuální informace k čerpání dotací z projektu EU peníze školám z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který je uveden následujícím textem:

Dne 2. srpna 2010 byla schválena výjimka ministra školství z příkazu č. 21/2010, č.j., 20646/2010-46, kterým se povoluje vydávání právních aktů a zasílání schválených fi nančních prostředků pro projekty v oblasti podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Na základě této výjimky bylo k 16. září 2010 vrchním ředitelem sekce řízení operačního programů EU schváleno celkem 916 projektů ve finančním objemu 960 320 423 Kč.

Z uvedeného textu tedy vyplývá, že do 2. srpna 2010 tedy byly zakázány právní akty a zasílání schválených finančních prostředků pro projekty v oblasti podpory 1.4, zřejmě od nástupu ministra do funkce. Podle dalších indicií tedy prakticky po 5 týdnů CERA nepracovala, protože ke konci června již bylo schváleno téměř 400 projektů škol a první Rozhodnutí o poskytnutí dotace byla odeslána až v druhé polovině srpna.

Během měsíce od 15. srpna do 16. září 2010  bylo zasláno 733 Rozhodnutí o poskytnutí dotace (podle jiného zdroje 732). Poté už žádné Rozhodnutí školám zasláno nebylo, přestože bylo již schváleno dalších 184 projektů. To bylo vysvětleno tím, že veškerý personál byl nasazen na další zpracování zatím 630  akceptovaných Rozhodnutí.

Výkon CERA je tedy za 4 týdny 733 odeslaných  Rozhodnutí o poskytnutí dotace a poté za 6 týdnů zpracovaných 194 akceptovaných Rozhodnutí.

Při tomto tempu zpracuje CERA zbývajících více než 3000 žádostí o projekty do stádia odeslání  Rozhodnutí o poskytnutí dotace teoreticky za zhruba 4 měsíce, tedy do konce ledna 2011. Vzhledem k tomu, že další zpracování po akceptaci běží výrazně pomaleji tempem cca 100 žádostí týdně, budou zbývající žádosti zpracovány až za 7-8 měsíců, tedy v dubnu-květnu 2011. Pokud ale MŠMT spustí na leden ohlášený analogický projekt pro cca 1100 SŠ, může se tento termín ještě posunout.

Doufejme, že nové vedení MŠMT přijme odpovídající opatření a k tomuto katastrofickému scénáři nedojde.

Ze včerejška ale máme jednu pozitivní informaci: jeden z krajských úřadů už přeposlal 60% zálohu na dotaci pro jednu z 55 již kompletně zpracovaných žádostí na účet zřizovatele.

Aktualizace 8. 10. v 10.10:


Podle dnešního vyjádření pana ministra Josefa Dobeše MŠMT poslalo na kraje zálohy na prvních 360 projektů. Kraje tyto zálohy obratem v řádu dnů přeposílají a další postup je na zřizovateli. Zde je nutné, aby zastupitelstvo schválilo rozpočtovou změnu, čili doufejme, že starostové a zastupitelstva (dnešní i nová) budou konat ve prospěch svých škol.

Aktualizace 9. 10. v 6.40:


Ministr školství včera ráno novináře informoval mylně: 360 projektů je ve stavu Zaslané zálohy k projektům z O CERA, skutečně odeslaných záloh na projekty je pouze 88!

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. října 2010 v 14:29  

A ještě nevíte, že se MŠMT chystá projekt na konci roku ukončit. Aby mělo čas na ten pro střední školy.

Anonymní řekl(a)...
9. října 2010 v 19:13  

Prosím, abyste nešířil poplašné zprávy, je to trestné :-)

Anonymní řekl(a)...
10. října 2010 v 20:05  

od 1.9. máme projekt spuštěný, peníze ještě nejsou, na telefonické podpoře mi milý hlas slečny sdělil, že máme být v klidu -takže jsem v klidu :o)))

Anonymní řekl(a)...
11. října 2010 v 15:23  

Ano, to je třeba ocenit, že pracovníci v odboru CERA jsou stále v klidu. Tam nerozhází nikoho nic. :) Hlavně že je pohoda a klid....... Oni se určitě neflákají-jsou stále v pohybu, mladí a neklidní; bohužel nevědí, co mají vlastně dělat. Nikdy je nikdo neřídil a asi to tak zůstane. :(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.