EU peníze školám: 100 dní ministra a zkreslené údaje

úterý 26. října 2010 ·

Na pondělní tiskové konferenci MŠMT jsme poukázali na chybné statistiky o zpracovávání žádostí škol v projektu EU peníze školám.


Poslední ministerstvem publikovaná tabulka Předložené a schválené projekty k 21. 10. 2010 obsahuje chybu ve sloupci Přírůstkové hodnoty (14. 10.-21. 10), které můžete snadno odhalit z o týden dříve publikované tabulky Předložené a schválené projekty k 14. 10. 2010. Například v týdnu 14. 10.-21. 10. byly z ministerstva odeslány zálohy na kraje pro pouhých 74 škol, nikoli na v tabulce uvedených 178.

Náměstek Jaroslav Kuba bohužel čísly z tabulky argumentoval na tiskové konferenci výhradu k snímku z prezentace, kde se uvádí:

EU peníze školám (pro ZŠ) – obnovení zasílání prostředků, jež pozastavilo minulé vedení
- Zrychlili jsme zpracování „šablon“ v projektu EU peníze školám, bylo schváleno 916 rozhodnutí v celkové výši 960 mil. Kč.
- Celkem podáno 24 319 šablon v celkové výši 1,29 miliardy Kč


Na snímku je chybně uvedeno "obnovení zasílání prostředků, jež pozastavilo minulé vedení". Správně má být uvedeno, že bylo zasílání prostředků zahájeno. Minulé vedení CERA je tedy nemohlo ani pozastavit, vysvětlení šestitýdenního prodlení při zpracování žádostí od počátku července do poloviny srpna dodnes vysvětleno nebylo a odpovědnost padá na ministra i odvolaného náměstka Vitulu.

Zrychlení zpracování žádostí škol v projektu EU peníze školám je ale jen iluzí vedení MŠMT, během tří týdnů v červnu bylo schváleno 383 projektů, od počátku července dodnes, tedy za 16 týdnů bylo schváleno dalších 533 žádostí, přitom dalších 317 žádostí čeká na schválení. Argument 1. náměstka Hajna z tiskové konference, že počet odeslaných záloh 74 je vyšší než počet přijatých žádostí, tedy 47, je v této souvislosti směšný. A pokud víme, že žádost podá v nejbližší době dalších 2500 škol, musíme znovu na ministerstvo apelovat, aby začalo problém řešit.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. října 2010 v 21:24  

Průserem to smrdělo už, když se začaly objevovat první informace o tomto velenápadu MŠMT. Nejen, že na tuto megaakci nebylo připraveno ministerstvo, ale nejsou na ni připraveny ani školy, které v naprosté většině nemají s projekty zkušenosti. Nedovedu si představit jak to zvládnou, aby se např. při vytváření materiálů hromadně nepodvádělo a neopisovalo. Rovněž po stránce manažerské budou mít školy ve valné většině problém. Neříkejte, že ne. Mám svoje letité zkušenosti a vím, jak to na základkách vypadá.

Anonymní řekl(a)...
27. října 2010 v 8:25  

Na snímku bylo chybně uvedeno více věcí, respektive v celé prezentaci.Opět připomínám, že všechna činnost Sekce IV byla zastavena Příkazem ministra č. 21, kterým vrchnímu řediteli zakázal jakoukoliv činnost a to na období do konce srpna.proto došlo ke zpoždění.Pan ministr Vám toto jistě rád zdůvodní.

Anonymní řekl(a)...
27. října 2010 v 8:35  

Už se tu asi před měsícem psalo, že onen příkaz ministra byl ohledně EU peníze školám zrušen již 2. srpna. Pokud příkaz č. 21 máte, zveřejněte ho, ať víme, za co může ministr a za co Vitula a jeho partička. A pokud osazenstvo CERA kompletně vyřídila od počátku srpna dodnes, tedy prakticky za čtvrt roku, jen 220 žádostí z tisícovky, zaslouží jen nakopat do zadku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.