MŠMT: 100 dnů ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše

úterý 26. října 2010 ·

Na pondělní tiskové konferenci shrnul ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš svých sto dnů v úřadu. Kromě toho také představil započaté kroky, které povedou k plánovaným reformám.



 Ministr Josef Dobeš představil na dnešní tiskové konferenci koncepci reforem školství, které rozběhl hned po svém nástupu do úřadu. Nezbytně k nim patří úsporná rozpočtová opatření v oblasti školství, která však na rozdíl od ostatních státních zaměstnanců, nezpůsobila pokles platů učitelů. Ministrovi Dobešovi se podařilo, přes nařízení vlády z července 2010, které počítalo s více než třímiliardovým vázáním financí, uhájit 1,5 miliardy korun.

Dne 15. října 2010 proběhla v Praze odborná konference k připravovaným srovnávacím zkouškám. Její výstupy se staly podkladem pro další setkání pedagogů a k veřejné diskuzi. Ministr Dobeš hodlá pilotní projekt srovnávacích zkoušek pro žáky 5. a 9. tříd základních škol spustit do jednoho roku. Důvodem je dlouhodobě klesající úroveň vzdělání v ČR a chybějící jednotný systém jejího měření.

Do poslanecké sněmovny byl dále předložen návrh novely zákoníku práce, která ruší dosavadní platové tarify a navrhuje nové dvě pětistupňové tabulky pro kvalifikované i nekvalifikované pedagogy. Vysokoškolsky vzdělaní učitelé s odbornou kvalifikací by tak neměli jít s nástupním platem pod 20 tisíc korun.

Ministr Dobeš dále připravil návrh ideální sítě středních škol, který do konce listopadu předloží hejtmanům krajů k projednání. Tento návrh má vést ke zvýšení efektivity sítě středních škol. V rámci celkové koncepce regionálního školství zpracoval ministr návrh dlouhodobé koncepce regionálního školství. Ten předloží hejtmanům do 31. října. 2010 a kabinet ho má projednat v březnu 2011.

V případě vysokoškolského vzdělávání požádal ministr Dobeš 8. září Akreditační komisi o provedení hodnocení všech doktorských programů. Jejím cílem je prověřit a porovnat kvalitu doktorského studia, což je předpokladem konkurenceschopného výzkumu a vysokého školství. Hodnocení by mělo být ukončeno počátkem roku 2013. O průběžných výsledcích bude Josef Dobeš informovat již během hodnocení.

Dne 1. října 2010 spustilo MŠMT registr docentů a profesorů. Cílem registru je nastavit měřítko kvality vysokých škol. K 21. říjnu registruje české veřejné vysoké školství 510 profesorů a 930 docentů. Ministr Dobeš dále připravuje v rámci reformy terciárního vzdělávání návrhy zákona o terciárním vzdělávání a o finanční pomoci studentům. Připraveny mají být do konce roku 2011. V rámci financování rozpočtů veřejných vysokých škol inicioval ministr vznik pracovní skupiny, která má napomoci dalšímu využití finančních prostředků z evropských fondů.

V oblasti Sekce řízení operačních programů EU přistoupilo ministerstvo kvůli kritice čerpání prostředků z evropských fondů pro operační programy VaVpI a OP VK k výměně vrcholového managementu. Nový krizový management pod vedením Jaroslava Kuby zrychlil nejen zpracování „šablon“ v projektu EU peníze školám, ale také obnovil negociace projektů OP VaVpl za 10 miliard korun.



Přílohy: 
Prezentace 100 dnů ministra.pps

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. října 2010 v 10:52  

Proč?
Proč pane ministře kraje okrádají své střední školy o miliony korun tím, že na ně nepřeposílají váš státní normativ na žáka. Posílají svůj krajský a rozdíly jsou podle vašich (MŠMT)údajů někde děsivé. Pozoruhodné, že se tímto okrádáním škol nezabývají naši ctihodní novináři. A mám takový dojem, že tato prkotina je pod rozlišovací úroveň i ctihodného ministra.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.