Ministr Dobeš: Projekt EU peníze školám je záchranné lano

pondělí 6. září 2010 ·

Ministr školství Josef Dobeš odmítl fámy o projektu EU peníze školám a sám dnes předá první základní škole v Kladně šek s dotací z tohoto projektu.

Po více než měsíčním čekání si konečně mimopražské základní školy, jejichž projekt byl v rámci EU peníze školám schválen již v červnu nebo červenci, mohou oddechnout. Koncem srpna obdržely Rozhodnutí o poskytnutí dotace a po jeho akceptaci mohou očekávat do 30 dnů peníze na účtě. Ministr Dobeš o zpoždění nevěděl a zřejmě je za něj odpovědné vedení Sekce řízení operačních programů EU a Odboru řízení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. To je odpovědné i za pomalé čerpání z ESF vůbec, na toto téma bude jednat vláda již 15. září..

Na ministerstvu školství již došlo v minulém týdnu k řadě změn. Místo Petra Špirhanzla, člena ČSSD a dlouholetého pracovníka MŠMT, nastoupí do funkce náměstka pro všeobecné, odborné a další vzdělávání Ladislav Němec. Šestačtyřicetiloetý Ladislav Němec vystudoval strojírenskou fakultu na brněnském Vysokém učení technickém a pracoval převážně jako učitel výpočetní techniky, krátce také na studijním oddělení VUT. Od roku 2004 až do letoška byl ředitelem Střední průmyslové školy v Brně. Nový náměstek bude mít na starosti kromě jiného i start státních maturit a přípravu srovnávacích zkoušek žáků 5. a 9.tříd, které by se měly pilotně začít ověřovat již příští rok na podzim.

V tiskovém odboru MŠMT je nově ředitelkou Lucie Kubovičová a tiskovým mluvčím Václav Koukolíček. Ministr má nyní i nové osobní stránky na www.josef-dobes.cz a má stránku i na sociální síti Facebook.

Další změny na MŠMT a v přímo řízených organizacích můžeme očekávat po ukončení personálního a procesního auditu, který bude dokončen 13. září.

Podívejte se v této souvislosti na video z první tiskové konference ministra Josefa Dobeše ve středu 31. 8. 2010, kde ministr označil projekt EU peníze školám za záchranné lano pro školy po vázání prostředků ONIV :



A na další video z prvního školního dne:

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. září 2010 v 13:56  

Takže teď budeme kupovat každou blbinu, učit děti po pěti ve skupinách, dělat kvůli tomu změny v ŠVP a za dva roky to bude zase zpátky na stromy a peníze nebudou ani na základní věci. Tak jestli v tomto někdo vidí záchranné lano, tak já tedy ne.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2010 v 14:30  

Za zpoždění v rozesílání Rozhodnutí školám, které měly schválené projekty už od července, může pan ministr a jeho Příkaz č.21, kterým zakázal Rozhodnutí podepisovat a peníze školám posílat. Tak ať si zamete před vlastním prahem!

Anonymní řekl(a)...
6. září 2010 v 15:13  

Tak ať si zamete před vlastním prahem - a to lano si uváže kolem krku. Zoufalec!
Nejprve měl plná ústa kvality, efektivity a garantování platů učitelům, leč nyní...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.