Dopis čtenáře: Vázání prostředků ONIV

pátek 3. září 2010 ·

Nevím, zda jste narazil na informaci, že budou školám nyní neplánovitě a v rozporu s původním rozpisem rozpočtu sníženy ONIV přostředky (učební pomůcky, náhrady apod.) o cca 29 %.


V původním rozpočtu padla informace jen o vázaných prostředcích ve výši 1 % a nyní bez varování tohle.

Jsem přesvědčen, že mnohé školy nakoupily přes prázdniny za více, než dostaly v zálohách od kraje, a nyní se dozvídají, že další prostředky nedostanou tzn., že jsou v červených číslech.

Příloha: dopis náměstka ministra Petra Špirhanzla.



Jak se to projeví ve vaší škole?


Co říkáte vyjádření pana ministra Dobeše, že záchranným lanem je projekt EU peníze školám?

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. září 2010 v 15:48  

Podobně i všem pražským školám přišla informace o blížícím se snížení částky ONIV o 315 mil. Kč., aneb o druhém vázání finančních prostředků kap. školství, které bude "zohledněno již v rámci II. rozpočtového řízení v tomto roce. Možnost čerpat a využít finanční prostředky z fondů EU tak, jak vyzývá pan ministr školství Josef Dobeš, se pražských škol, ovšem bohužel netýká.
Ředitelé škol si tedy prý mají být vědomi skutečnosti, že toto další krácení finančních prostředků je oznamováno téměř na konci roku a spolu s krácením prostředků na platy a odvody to bude další zásah do rozpoštu všech pražských škol a školských zařízení. Proto prý je nutná maximální zodpovědnost při plánování přímých výdajů rozpočtu.

To se nám ty volby teda pěkně nevyplatily! A že prý kvalita a efektivita, říká pan ministr.

Reeve řekl(a)...
3. září 2010 v 17:01  

Ten dopis v podstatě říká: "Určitě vám ještě letos vezmeme nějaké peníze, ale zatím nikdo neví kolik." Myslím, že nás čekají opravdu veselé vánoce.
Nejvíce mě v dopise pobavila výzva, abychom nenakupovali žádné učebnice. Na samém začátku školního roku to je vskutku užitečná rada.

Vít Pátek řekl(a)...
6. září 2010 v 13:59  

Bohužel musím konstatovat, že školy mírně řečeno zaspaly. Toto rozhodnutí ministra padlo už dávno (cca před měsícem).
Lidé kolem vydávání učebnic na něj patřičně reagovali a byli MŠMT (přímo i v rámci PR ministerstva) odbýváni ve stylu "Stěžujete si jenom vy, školám to nevadí a snadno se s tím vypořádají, vidíte, že jsou zticha".
A mimopražské školy jsou na tom v ohledu učebnic stejně jako pražské - ve skutečnosti z "peněz EU školám" učebnice, které potřebují, nenakoupí, a už vůbec ne v čase, kdy je budou potřebovat.

A taky jsem zvědav, z čeho budou školy na konci roku platit svým zaměstnancům nemocenské (protože i tyto prostředky jsou od r. 2009 součástí ONIV)...

Anonymní řekl(a)...
6. září 2010 v 14:05  

Pátku, víte o školách kulový, žejo?! Za prvý byly prázdniny a za druhý se podívejte na dataci dopisu. Děte zase štosovat své neprodejné knihy do skladu1

Reeve řekl(a)...
7. září 2010 v 22:31  

Vít Pátek:
Školy zaspaly? Učebnice na nový školní rok se na ZŠ zpravidla objednávají koncem června nebo na začátku prázdnin, kdy je zřejmé, kolik z odevzdaných učebnic chybí a kolik žáků v září do školy nastoupí (včetně prvňáčků). Vědět rozhodnutí ministra (tehdy ovšem ještě ve formě pouhého nezávazného mediálního výkřiku) "o měsíc dříve" by nám stejně bylo na houby, protože nové slabikáře už jsme měli ve skladu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.