Prestižní titul Ekoškola letos získalo 5 škol z Prahy

pátek 25. června 2010 ·

Žáci a učitelé 33 českých a moravských škol se od včerejška mohou pyšnit čerstvým titulem Ekoškola. V Senátu PČR ho včera převzali z rukou ministryně životního prostředí Rut Bízkové a jednatele společnosti Povident Financial Davida Vaňka. Prestižní titul je již pátým rokem udělován školám, které se nejaktivněji zapojí do hledání cesty, jak by jejich škola mohla být ekologičtější. Do mezinárodního programu Ekoškola je z celé České republiky zapojeno 222 škol, na celém světě se ho účastní přes 21 000 školních zařízení. V České republice je koordinátorem programu Sdružení Tereza a generálním partnerem společnost Provident Financial.


Titulem Ekoškola se dva následující roky bude pyšnit také 5 pražských škol. Vlajka Ekoškoly zavlaje nad ZŠ Chmelnice na Praze 3, ŽŠ a MŠ J.A. Komenského na Praze 6, ZŠ Nad Vodojemem, Praha 10, ZŠ Simanovská na Praze 9 a ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí na Praze 8.

Jak to dělají?

Děti ze ZŠ Chmelnice na Praze 3 uspořádaly žákovskou konferenci, na které představily svoje výsledky svých aktivit v rámci programu Ekoškola. Mluvilo se o výzdobě chodeb školy, využívání energie nebo o tom, jak vzniká školní časopis Chmelníček. Hosty konference byli také účastníci a koordinátoři Ekoškoly ze Slovenska.

V rámci mezinárodního programu Ekoškola, který funguje ve dvouletých cyklech, děti hledají možnosti úspory energie, minimalizují a třídí odpad, pečují o zeleň v okolí školy apod. Na začátku děti poznají fungování provozu své školy, poté navrhnou co a jak by se mohlo zlepšit. Během dvou let potom svůj projekt společně s učiteli realizují. Školy zapojené v programu, mohou každé dva roky zažádat o titul Ekoškola. Poté projdou auditem, který provádí zástupci Sdružení TEREZA a a nezávislí odborníci. Hodnocení podle přísných kritérií rozhodne o udělení titulu Ekoškola. „Důležité nejsou jen výsledky, ale i aktivní zapojení dětí do programu. Právě děti by měly být jeho hlavními tvůrci a iniciátory, učitelé mají důležitou roli konzultantů a pomocníků,“ vysvětluje Jitka Nechvátalová ze Sdružení TEREZA.

Dlouhodobým generálním partnerem Ekoškoly je společnost Provident Finacial, která do programu nevkládá jen finanční prostředky. „Letos jsme program Ekoškola podpořili částkou 800 tisíc korun, aktivně se ale také účastníme realizace projektů na některých školách. V rámci firemního programu „ZAPojte se! aneb Zelená Akce s Providentem“ pomáhají naši zaměstnanci dětem s odbornými nebo fyzicky náročnějšími pracemi, na které je potřeba síla dospělého. Vloni se jednalo například o výsadbu stromů,“ říká Ondřej Holoubek, mluvčí společnosti Provident Financial.

Program Ekoškola v ČR koordinuje Sdružení TEREZA. Při realizaci programu poskytuje Sdružení TEREZA školám odbornou pomoc, metodické materiály a konzultace. Podílí se tak na zavádění kvalitní environmentální výchovy do škol.

Seznam škol oceněných titulem Ekoškola:

Kraj - Oceněné školy


Královehradecký - Základní škola Nový Bydžov, Karla IV. 209
Liberecký - Základní škola, Lázně Libverda - okres Liberec, příspěvková organizace
Liberecký - Základní škola Švermova, Liberec
Liberecký - Základní škola, Turnov, Sobotecká 242, příspěvková organizace
Liberecký - Základní škola Dubá, okres Česká Lípa
Středočeský - ZŠ J. J. Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Středočeský - ZŠ Jílové u Prahy, Komenského
Středočeský - Základní škola Vrané nad Vltavou, U školy 208, Vrané nad Vltavou
Hl.město Praha - ZŠ Chmelnice, Praha 3, K Lučinám 18/2500
Hl.město Praha - ZŠ a MŠ J.A. Komenského, Praha 6, U Dělnického cvičiště 1
Hl.město Praha - Základní škola, Praha 10, Nad Vodovodem 81/460
Hl.město Praha - ZŠ Praha 9 - Kyje, Šimanovská 16
Hl.město Praha - Základní škola a mateřská škola Lyčkovo nám. - Smysluplná škola
Ústecký - Základní škola Měcholupy, okres Louny
Vysočina - ZŠ a MŠ Černovice, příspěvková organizace
Vysočina - I. Základní škola Nové Město na Moravě, Vratislavovo náměstí 124, Okres Žďár nad Sázavou
Vysočina - Základní škola Mohelno, okres Třebíč, 675 75 Mohelno 232
Jihomoravský - Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Lomnice
Jihomoravský - ZŠ Velké Němčice
Jihomoravský - Základní škola Hodonín, Vančurova 2, příspěvková organizace
Jihomoravský - Purkyňovo Gymnázium, Strážnice
Jihomoravský - Základní škola a Mateřská škola Prušánky, okres Hodonín, příspěvková organizace 696 21 Prušánky 289
Plzeňský - ZŠ Zbiroh, Muchova
Karlovarský - ZŠ Hranice, okres Cheb
Moravskoslezský - Základní škola Borovského, Karviná – Ráj
Moravskoslezský - Základní škola Ostrava - Hrabůvka, Provaznická 64, příspěvková organizace
Moravskoslezský - Základní škola Slovenská, Karviná - Hranice
Moravskoslezský - ZŠ Hradec nad Moravicí – Žimrovice
Moravskoslezský - Základní škola, Dobrá, okres Frýdek - Místek
Moravskoslezský - Základní škola Vítkov, Opavská 22, okres Opava, příspěvková organizace
Olomoucký - ymnázium Jeseník
Pardubický - ZŠ a MŠ Všeználek,Němčice 114
Zlínský - Základní škola Bratrství Čechů a Slováků, Bystřice pod Hostýnem, Pod Zábřehem 1100, okres Kroměříž, příspěvková organizace, 76861 Bystřice pod Hostýnem


Ekoškola (Eco-Schools) je mezinárodní program, v jehož rámci se žáci učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o minimalizaci dopadu školy na životní prostředí – tříděním odpadů, úsporným využíváním energií a vody a zlepšováním životního prostředí školy a jejího okolí.

Celoškolní pracovní tým nejdříve vytvoří vlastní ekokodex a průběžně analyzuje situaci ve škole. Na základě toho navrhuje zlepšení, která se snaží naplňovat a kontrolovat. Do programu Ekoškola je zapojeno 21 000 škol ze 40 zemí z celého světa. Titul Ekoškola mají kromě evropských zemí např. školy v Jihoafrické republice, Maroku, Portoriku, Chile, Kazachstánu, Rusku a v dalších zemích. Celkem ve 40 zemích světa se do projektu zapojilo již 21 000 škol.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.