IT fitness 2010: Své IT znalosti si zdarma otestovalo téměř 30.000 Čechů

středa 23. června 2010 ·

Až do včerejší půlnoci si mohli Češi zdarma otestovat své počítačové znalosti a dovednosti. Test IT Fitness zaměřený na oblast informačních a komunikačních technologií nabídl široké veřejnosti na svých webových stránkách Dům zahraničních služeb (DZS) v rámci celoevropské kampaně za počítačovou gramotnost s názvem Evropský týden IT dovedností 2010 (European e-Skills Week 2010). Test si v období od 1. 3. do 21. 6. 2010 vyzkoušelo celkem 29 197 lidí s průměrným výsledkem 46 %.


DZS má nyní k dispozici podrobnější statistiky vztahující se k první fázi testování spojené se soutěží, která byla ukončena dne 16. 4. 2010. Do tohoto dne se otestovalo 24.071 osob, jejichž průměrný výsledek činil 47,18 %. Lepšího výsledku dosáhly ženy (50,5 % oproti 43,17 % u mužů), ale celkový poměr účasti naopak svědčí ve prospěch mužů (38 % žen a 62 % mužů). Tato čísla potvrzují alarmující evropské statistiky o nedostatečném počtu žen pracujících v IT oborech.

Test IT FITNESS obsahoval 32 otázek z teorie i praxe ICT jako např. složení počítače a jeho programové vybavení, operační systémy, práce s e-mailem či vyhledávání na internetu. Po jeho vyplnění obdržel každý účastník hodnotící certifikát s procentuální úspěšností. Test vzbudil nečekaně vysoký zájem, zaregistrovalo se do něj více než 1.400 škol, které uvítaly možnost zdarma zhodnotit počítačové znalosti a dovednosti svých žáků. Nejvíce zastoupeni byli středoškoláci (16 780), kteří zároveň představovali cílovou skupinou kampaně snažící se zastavit pokles zájmu mladých lidí o IT obory.

Sociologicky atraktivní data o věkové kategorii 16-20 let poskytla sebehodnotící část zaměřená na zvyklosti respondentů při každodenní práci a využívání ICT, kterou vyplnilo 6.770 testovaných. Mladí Češi (více než 2/3 dotázaných) používají sociální sítě a samozřejmostí je pro většinu z nich (92 %) i práce s kancelářskými programy typu Word či Excel. Mladí lidé také stále častěji nakupují zboží prostřednictvím internetu; minulý rok se pro online nákup rozhodlo dokonce 81% procent dotázaných.

Součástí testu byla i soutěž o netbooky, které byly předány na včerejší akci Domu zahraničních služeb s názvem „Najdi se v Evropě“. V kategorii jednotlivců byla vylosována devatenáctiletá studentka SŠHOP Český Těšín Michaela Malcharková, v kategorii škol los určil ISŠ Moravskou Třebovou. Třetím netbookem jsme odměnili ISŠ Cheb s největším počtem otestovaných studentů (391).

Jedním z důležitých cílů testu bylo rozpoutat diskusi odborníků i veřejnosti o nezbytnosti tzv. e-Skills, tedy ICT dovedností pro kvalitnější život ve 21. století. Kampaň, která vyvrcholila v březnu 2010, byla iniciativou Evropské komise/Generálního ředitelství pro podniky a průmysl.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.