Najdi se v Evropě! 2010 Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení

středa 23. června 2010 ·

Letošní 3.ročník akce „Najdi se v Evropě!“ se konal k tématu Evropského roku 2010, kterým je boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Spoluorganizátory akce byly instituce, které spravují evropské vzdělávací a kulturní programy – Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP), Česká národní agentura Mládež, Eurodesk, Česká kancelář programu Culture a Zastoupení Evropské komise v ČR. Záštitu nad akcí převzal primátor Pavel Bém.


Do pestrého programu, kterým se organizátoři snažili mladým návštěvníkům přiblížit téma z různých pohledů, se v areálu Žlutých lázní v pondělí 21.června 2010 zapojilo více než 160 dětí, žáků a studentů. Součástí dne bylo kromě tanečních a divadelních představení také vyhlášení vítězů komiksové soutěže na stejné téma - boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Do soutěže se zapojilo mnoho třídních kolektivů a jednotlivců se 111 nádhernými pracemi.

„Letošní rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení se možná našich občanů až tak nedotýká jako dětí, mladých lidi a dospělých jiných zemí. Ale i přesto je důležité se s těmito problémy seznámit a neodsuzovat někoho pro jiné chování, jinou kulturu nebo jinou barvu pleti“, říká Iva Tatarková ředitelka Domu zahraničních služeb. (Národní agentura pro evropské vzdělávací programy spadá pod DZS.)

Přestože je Evropa jednou z nejvyspělejších částí světa, i tady žijí lidé, kteří se z různých důvodů dostali na okraj společnosti a mají jen velmi omezený přístup ke zdrojům, které jsou běžně dostupné ostatním. Myslí se tím především přístup ke vzdělání, k zaměstnání, bydlení, zdravotní péči. A právě tato omezení myslíme, když mluvíme o sociálním vyloučení.

Chudoba hrozí téměř 80 milionům Evropanů. V České republice se tato hrozba týká přibližně 9 % obyvatel. V rámci zemí Evropské unie hrozí chudoba dokonce jednomu z pěti dětí do sedmnácti let.

Cílem Evropského roku 2010 je zvýšit povědomí o příčinách a důsledcích chudoby v Evropě, a to jak u rozhodujících činitelů, jako jsou vlády a sociální partneři, tak u široké veřejnosti. V České republice se v otázce chudoby a sociálního vyloučení zaměřujeme na pět hlavních oblastí. Je to problematika předlužení, zlepšení přístupu na trh práce vyloučeným osobám, aktivní zapojení územní veřejné správy, zvýšení úrovně vzdělanosti a konkurenceschopnosti chudých, podpora přiměřeného bydlení vyloučených skupin a řešení problému bezdomovectví.

Více informací na www.ey2010.cz, www.naep.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.