David Hawiger: Pomůcka pro sestavení projektu EU peníze školám

středa 23. června 2010 ·

Projekt EU PES motá hlavu nejen managementu základek, ale i učitelům jako budoucím realizátorům a komerčním subjektům jako potenciálním dodavatelům potřebných zdrojů.

Jednota školských informatiků (JSI), jako profesní sdružení zaobírající se využíváním ICT ve školství, se snažila celé dění nejprve sledovat a do přípravné fáze nevstupovat. S postupem času jsme v JSI nabývali dojmu, že se čím dál tím více podceňuje rozměr „projektový“ jako jeden z klíčových parametrů EU PES.

Proto jsme se pokusili sestavit pomůcku, která může pomoci školám s přípravou projektového záměru, kterou jsme nazvali Monitor EU PES, odkud si ji můžete stáhnout.


O co jde?

Jedná se o tabulku, která je poskytnuta ve formátu pro Microsoft Excel (.xls) a OpenOffice.org Calc (.ods). Navíc byl sepsán návod pro její použití ve formátu pdf. Všechny tyto dokumenty byly vytvořeny se záměrem:

  1. Vytvořit podklady pro finální vkládání projektového záměru na stránky http://www.eu-zadost.cz.
  2. Umožnit zaznamenání hlavních cílů projektového záměru a jejich další rozdělení do dílčích cílů.
  3. Umožnit zaznamenání hlavních zdrojů pro realizaci cílů a naplánování finančních nákladů.
  4. Poskytnout jednoduchý nástroj pro průběžný monitoring plnění cílů a čerpání zdrojů.

Z uvedeného vyplývá, že tabulka se snaží definovat cíle a zdroje jako dva hlavní parametry jakéhokoliv projektu. Přitom mezi těmito hlavními parametry umožňuje nalézt propojení a to právě pomocí výběru vhodných šablon s určením jejich počtu využití.

Dále je třeba upozornit, že daný nástroj je „produktově nezávislý“ a nalezení vhodných zdrojů nespojuje s dodávkou žádných technologií.

Možnosti praktického užití a autorský zákon

Stávající verze tabulky je prozatím vytvořena za účelem přípravy projektového projektu a základního naplánování realizace.
Zároveň jsme se pokusili vytvořit pomůcku, kterou lze využít:

  • pro potřebu celého projektu v rámci jedné školy
  • pro potřebu jednoho týmu, řešící určitou oblast pomocí několika šablon (například pro tým, složený z jazykářů)
  • pro potřebu sledování jedné nebo více šablon výhradně stejného identifikátoru (např. III/1 - ICT)

Za zmínku stojí i fakt, že tabulka je poskytována pod licencí CreativeCommons-by-nc-sa-3.0-cz. Z toho vyplývá, že tato pomůcka může být libovolně šířena a upravována, pokud bude zachováno jméno autora, nebude využívána pro komerční účely a výsledek bude zachovávat licenci ve verzi 3.0 pro Česko.

V této souvislosti bychom uvítali, kdyby školy neměli obavy a podělili se o způsob využití této tabulky s ostatními. Pro tuto formu vzájemné spolupráce jsme v JSI vytvořili prozatimní model tzv.vizitek a připravili jsme tři ukázky praktického naplnění stávající verze této pomůcky – Notebook aktivnímu učiteliŠkola doma a Web 2.0 s Googlem.

V případě zájmu o naši pomůcku je JSI připravena pracovat na vylepšování této pomůcky tak, aby její další verze pomáhaly při monitorování průběhu realizace celého projektu v duchu základních parametrů projektového řízení.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.