VÚP: Vysvětlení k dotazům na téma zařazování dvouletých dětí do mateřských škol

středa 19. května 2010 ·

Návrh na zařazení dětí od dvou let věku do mateřských škol vznikl jako jedno z mnoha opatření na podporu rodiny. Cílem těchto podpůrných opatření je nabídnout rodičům pomoc v péči o dítě do tří let věku a umožnit jim tak sladit profesní a rodinný život. Tato potřeba souvisí nejen s doporučeními Evropské komise, ale i s proměnou hodnotové orientace současných mladých rodin.


Vláda České republiky se tímto problémem zabývá již od roku 2008, kdy byl schválen „Soubor prorodinných opatření – Prorodinný balíček“, který umožňuje rozvoj alternativní nabídky služeb péče o děti mladší tří let. Tato nabídka je určena především rodinám s dětmi do dvou let. Nabídka má být finančně i teritoriálně dostupná, má respektovat potřeby dítěte a fungovat především na komerční bázi. Jde např. o možnost rodičovské výpomoci, vznik miniškolek a podporu živnostenského podnikání v péči o dítě. V případě těchto pečovatelských služeb vláda nebude preferovat jejich státní institucionální podporu.

Jiným způsobem je v návrhu řešena péče o dvouleté děti, které by měly být zařazovány do mateřských škol. Návrh nabízí dvě alternativy: 1. zřizování tříd pro děti od dvou let, 2. zařazování dvouletých dětí mezi děti starší. V návrhu je upozorňováno na celou řadu problémů vyplývajících ze specifických vývojových zvláštností dětí této věkové skupiny: dvouleté děti nejsou dostatečně samostatné, nezvládají hygienické návyky, potřebují soustavnou pomoc dospělé osoby, nedostatečně komunikují, nespolupracují apod. Zařazení dvouletých dětí do mateřských škol by si tedy nutně vyžádalo změnit stávající podmínky vzdělávání, resp. vytvořit takové, které potřebám těchto dětí odpovídají (jde např. o snížení počtu dětí, o doplnění kvalifikace pedagogů, o posílení pedagogického i nepedagogického personálu, o úpravu denního režimu a veškerých psychohygienických podmínek, o eventuální úpravy pedagogických dokumentů – RVP PV i ŠVP, zpracování metodických materiálů apod.). Závažným problémem je také nedostatečná kapacita mateřských škol i pro děti starší tří let. S tím vším jsou spojeny zvýšené nároky na státní rozpočet. Bez navýšení finančních prostředků státního rozpočtu není možné, aby byly návrhy na zařazování dětí od dvou let věku do mateřských škol realizovány. Vzhledem k současné ekonomické situaci, kdy zřejmě není možné navyšovat mandatorní výdaje státu, doporučuje MŠMT ponechat problematiku denní péče o děti do tří let v současné době beze změn.

Návrh na zařazení dětí od dvou let věku do mateřských škol byl projednán vládou České republiky dne 19. dubna 2010 a bylo přijato usnesení č. 284. Z tohoto usnesení vyplývá, že vláda bere na vědomí zmíněný návrh s tím, že ukládá ministrům resortů školství, zdravotnictví a práce a sociálních věcí zpracovat důkladnou ekonomickou, sociální a právní analýzu možnosti zařazování dětí od dvou let do mateřských škol a na půdě meziresortní pracovní skupiny vyhodnotit další možnosti řešení péče o děti do tří let. Závěrečnou informaci je nutno předložit vládě do 31. 12. 2010. Předpokládá se, že tato informace bude čerpat také ze zahraničních zkušeností a že bude zaměřena k vymezení nezbytných pedagogických a organizačních podmínek přizpůsobených přirozeným potřebám a možnostem těchto dětí.

V současné době byly zahájeny práce na této všestranné analýze, na jejímž základě teprve může být návrh přijat či zamítnut, popř. jinak upraven. Jakékoli podrobnější dotazy k výše uvedenému návrhu a jeho realizaci jsou proto předčasné.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.