Národní akční plán inkluzívního vzdělávání

středa 19. května 2010 ·

Základním cílem předkládaného materiálu je zvýšit míru inkluzívního pojetí vzdělávání v českém vzdělávacím systému. Konečným cílem je pak působit preventivně proti sociální exkluzi jednotlivců i celých sociálních skupin a přispět k úspěšné integraci jedinců s postižením či znevýhodněním do společenských, politických a ekonomických aktivit občanské společnosti. Úkoly a opatření Národního akčního plánu inkluzívního vzdělávání svými dopady překračují rámec školství jako takového a jsou významným příspěvkem k rozvoji lidských zdrojů v České republice. Inkluzívní charakter českého školství ovlivní vzdělávací podmínky nejen v případě žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, ale týká se všech jeho účastníků.


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. května 2010 v 10:18  

Zveřejněný článek MŠMT ČR jaksi pozapomněl upozornit na skutečnost, že Vláda ČR schválila pouze přípravnou fázi Národního akčního plánu inkluzivního vzdělávání.

Platnost tohoto dokumentu ovšem nevydrží ani "do švestek". Školy nejsou z řady finančních, ale i personálních důvodů schopny zajistit integraci, natož pak inkluzi. Ostatně nejsme v tom sami. S podobnými problémy je možné se setkat ve většině "západních demokracií".

V Národním akčním plánu mi chybí už jen Akční výbory inkluzivního vzdělávání, zvané AVIV, které by to ve školství daly "in Ordnung" neboli do pořádku jako v osmačtyřicátém.

Anonymní řekl(a)...
27. května 2010 v 12:38  

Bez ohledu na to, že předdiskutér má 100% pravdu, tak něco málo školy udělat můžou, tady je inspirace: http://mojeskola.net/metodika-inkluzivni-skola

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.