Richard Jesser: Rizikové chování v dospívání: psychosociální rámec pro chápání a jednání

čtvrtek 13. května 2010 ·

Ministerstvo školství zveřejnilo další odborný text k problematice prevence rizikového chování.


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. května 2010 v 15:24  

Kdo zmíněný příspěvek Richarda Jessora skutečně při své neskonalé trpělivosti dočetl do konce, musí zcela zákonitě konstatovat, že přestože příspěvek z Institute of Behaviral Science hovoří o koncepčním rámci, text se nese v duchu naprosto bezkoncepčního tlachání, které svědčí o zámku ze slonoviny, ve kterém sídlí autor spolu se svou behavioral theory.
Zaujala mne spíše úvodní zmínka autora o "zásadní roli společensky organizované chudoby, nerovnosti a diskriminace", která poněkud kontrastuje s aktuálně neklarovanými tezemi o rovnosti, integraci, inkluzi a učící se společnosti, které se jako červená nit nesou všemi koncepcemi amerického stejně jako i západoevropského školství. Že biologické rizikové faktory mají svůj protipól v podobě sociálních rizikových faktorů, je opravdu objev století hodný Nobelovy ceny.

Na závěr si neodpustím malou jízlivost vůči MŠMT. Pro koho je uvedený "materiál" určen? Pro výchové poradce, školní metodiky primární prevence, psychouše z ped-psych. poraden nebo odborníky ze středisek výchovné péče?
Co s tímto textem asi tak udělají?
Něco podobného se totiž učí v základech vývojové stejně jako i sociální psychologie.

Po dlouhé době skutečně strašné čtení!

Anonymní řekl(a)...
13. května 2010 v 16:36  

Psychologie (včetně té sociální) má proti ostatním oborům jednu nevýhodu. Debata o psychologických problémech je oproti těm pedagogickým o trochu atraktivnější než diskuse o ostatních školních a zejména výchovných obtížích.
Lidé nevěnují příliš pozornosti funkci výměšků podvěsku mozkového nebo produkci žaludečních šťáv, přestože by se bez ní nedožili rána. Zato fungování naší psyché a rizikové projevy chování žáků, to je panečku jiné kafe, které se vyvařuje a pije v téměř každé sborovně a každý je „na to expert“. Přesto zmíněný článek je opravdu tak strašný, že není „hoden úrovně ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy“, které si dalo tu práci s překladem a zejména s jeho propagací.

Jsou jiné méně strašné články a jiné koncepční rámce prevence, které hodny jsou pozornosti pedagogicko-psychologické obce české, ale i moravsko-slezské.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.