Veřejné slyšení v senátu: Státní maturity to projely na celé čáře, jejich zastánci s ostudou utekli?

pondělí 19. dubna 2010 ·

Nechceme být pokusnými králíky! Takto se podle Pavla Veselého z serveru ParlamentniListy.cz vyjádřili středoškolští pedagogové a studenti k projektu státních maturit. Veřejné slyšení na téma státních maturit se ve středu konalo na půdě Senátu.

Pavel Veselý v článku Státní maturity to projely na celé čáře, jejich zastánci s ostudou utekli kromě jiného uvádí:

Předposlední vystoupení v diskuzi však slyšet měla, možná mělo být zařazeno dříve. Vystoupila totiž bývalá ministryně Dana Kuchtová, která do celého problému vnesla nový pohled. Její záměr v tomto projektu byl prý úplně jiný. „Chtěla jsem původně on-line maturitu," vysvětlila přítomným. „Do čela Cermatu jsem přivedla pana Zeleného já. A jak jsem zjistila, byla to chyba," omlouvala se. Podle ní zrušení stávajícího systému státních maturit nic nebrání. Do školství jde a vždy šlo velmi málo prostředků ze státního rozpočtu, a další 2 až 3 miliardy na nový, tentokrát jasně propracovaný koncept státních maturit příliš neublíží. Naopak. „Lepší by bylo také věnovat peníze i do vybavení středních škol," uzavřela Kuchtová.

Výrok bývalé ministryně "další 2 až 3 miliardy na nový, tentokrát jasně propracovaný koncept státních maturit příliš neublíží." připomíná dobu těsně před spuštěním SIPVZ, kdy vedoucí představitelé připravovali problematický Internet do škol. Jde nyní oposmluvním partnerům o něco podobného?

Klára Bílá a Milan Kopp z Českého rozhlasu v článku Ministryně školství před učiteli obhajovala státní maturity uvádějí výrok ministryně školství Miroslavy Kopicové k připomínkám pedagogů:

„Velmi respektuji a budu se zabývat každou připomínkou. Budeme je řešit. Jestli bych mohla nějak ustoupit? Jak bych mohla ustoupit? Zákon mi říká jasně, co se má udělat. A já jsme s tím zákonem ztotožněna.“ 

České noviny v článku Přes 2500 učitelů podepsalo petice proti koncepci maturit kromě jiného uvádějí:

Přechod na elektronickou formu zkoušek by však stál podle ministryně přes dvě miliardy korun. Největším neštěstím je podle ní to, že jednotná maturita byla několikrát zpochybněna a odložena. "Je třeba zaručit minimální standard, co mají studenti končící střední školu umět," uvedla.


Elektronická podoba by byla podle našeho názoru řádově levnější (a levnější i než dnes připravovaná papírová forma), především proto, že na Portálu veřejné správy je okamžitě k dispozici potřebná serverová infrastruktura.

Haló noviny v článku Státní maturity mají smysl uvádějí kromě jiného:

Proti chystané koncepci poslední dobou stále razantněji vystupují zástupci občanských i sociálních demokratů. Volební lídr ODS Petr Nečas současnou podobu jednotné zkoušky označil za »zatěžování učitelů a buzeraci studentů«. Místo státních maturit by prý raději viděl srovnávací testy pro různé typy škol, které by se staly vstupenkou na vysoké školy. Sociálním demokratům se zase nelíbí, že servis okolo maturit zajišťují soukromé firmy, a chtějí spuštění státních maturit odsunout až o tři roky. Určitou srovnávací zkoušku ovšem ani oni nevylučují.


Právě nad tím se pozastavil stínový ministr školství Milan Bičík (KSČM). »Za předpokladu, že by zůstala současná praxe, tj. školní maturity, tak srovnávací zkouška není ničím jiným než společnou částí maturitní zkoušky,« řekl našemu listu. Pokud jde o námitku sociální demokracie ohledně soukromých firem, které mají zajišťovat servis státních maturit, Bičík poukázal na volební program ČSSD, v němž se uvádí, že srovnávací zkoušky by měla zajišťovat akreditovaná firma. »V této souvislosti se ptám, co mají přesně na mysli a jak by to tedy chtěli zajišťovat. Jsem přesvědčen, že úplně stejným způsobem a dokonce se domnívám, že vím, o kterou firmu by se mělo jednat,« dodal Bičík.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
19. dubna 2010 v 19:22  

Hodně se mi také líbilo stanovisko páně Paroubka v Moravcovo otázkách.
Státní maturity odložit a pak zrušit.
Nejspíš až se ověří, je-li to odložení funkční. To je snad ještě lepší, než Nečasovy novátorské srovnávací zkoušky. Poněkud mi uniká, v čem že by se odlišovaly od státních maturit.
A tak si ty naše stromky prořezávejme, jak libo, hlavně aby jablka byla o stejném poloměru. Jestli to je Řehtáč soudkovitý, Smiřické vzácné nebo Grávštýnské červené, vsjo ravnó.
Nejhorší je ta beznaděj z našich odborníků čišící. Mě už snad ani nebaví k tomu pořád vymýšlet něco vtipného.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.