ČT24: Strany slibují před volbami více peněz do školství i na platy učitelů

pátek 23. dubna 2010 ·

Před blížícími se volbami do poslanecké sněmovny už svůj program zveřejnila většina stran. V oblasti školství panuje shoda napříč politickým spektrem, že je potřeba více peněz. Politici by chtěli přidat učitelům a zlepšit kvalitu výuky. V konkrétních opatřeních už se ale strany liší, ať už jde o státní maturity, školné na vysokých školách nebo redukce víceletých gymnázií.

9 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
23. dubna 2010 v 0:55  

V oblasti školství panuje shoda napříč politickým spektrem, že je potřeba více peněz.

cha cha cha cha cha cha cha cha cha
ŽUCH (to jsem spadl ze židle)

Už dlouhá léta panuje napříč politickým spektrem shoda také v tom, že je třeba omezit poslanecké výhody a imunitu. Jen naprostý mamlas by tomu mohl uvěřit.
Oceňuji ovšem, že ti tajtrlíci tyhle kydy pořád ještě dokáží říkat s vážnou tváří.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2010 v 6:03  

Je dojemné, jak se všechny politické strany před volbami shodnou v tom, že na školství se má dávat více peněz a po volbách se shodnou na tom, že by to rádi udělali, ale ono to jaksi nejde, protože opozice v tom zabránila. Chceme se stát montážní dílnou Evropy?

Pavel Laskavec řekl(a)...
23. dubna 2010 v 7:05  

"Kdyby volby mohly něco změnit, dávno je zakážou."
Každopádně - nám učitelům je to jedno. U nás jsme nikdy tahouny pokroku nebyli, spíše sluhové systému. To, že z velké části dětem lžeme, je už jen důsledek. O stavu našeho školství dle mého svědčí skutečnost, že jsme si na etiku museli vymyslet předmět. Ze kterého budou známky, což je absurdní a hloupé. A my jsme si to zase nechali líbit.
Těžko se nám hledá důvod snažit se a být lepší. Těžko hledat motivaci, když si ministryně myslí, že vzdělávání bude lepší, když začnou chodit děti do školky dříve a povinná školní začne už v pěti. Jen málokdo se pustil do zničení zbytků odhodlání a lásky k práci s takovou vervou a pečlivostí, jako současná ministryně.
Je toho moc, co nám padá pod nohy.

BoBr řekl(a)...
23. dubna 2010 v 7:05  

Ne, montážní dílnou se stanou ty země, kde jsou lidé ještě ochotni manuelně pracovat. U nás to zatím vypadá spíše na armádu nezaměstnaných!
Právě politici jsou jasným důkazem této skutečnosti. Soudě podle toho, co strany předvedly na včerejším Kulatém stole, kde opět ukázaly, že ani jejich školští experti věci naprosto nerozumí (Liška je čestnou výjimkou), je jasné, že je školství už pomalu v agónii.
Všichni si ovšem myslí, že je možné soc. jistoty udržet. Lidem nikdo nevysvětlí, že budou muset pěkně makat a uskrovnit se. Proč, když to jde i jinak. Jak, to je vidět právě na našich politicích. Miliony v papírových pytlících však ze stromu nepadají moc často!

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2010 v 7:45  

To Laskavec: nechci hájit současnou ministrini školství, ale nápad, že do školek by mohly chodit už dvouleté děti, není z její hlavy, ale z EU. A pokud se to povede, paradoxně na tom školky i děti mohou vydělat, protože se bude muset snížit počet dětí na třídách (přibližně na 15) a navýšit počet učitelek. Ostatně dneska už do školek chodí docela dost dvouletých dětí (přibližně čtvrtina z dětí mezi druhým a třetím rokem) a podle EU máme zajistit místa ve školkách pro cca 33% populace mezi dvěma a třemi lety. Takže to asi nebude tak divoké...

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2010 v 22:20  

Ó běda ti školství, opět se stáváš prioritou. Naštěstí jenom na několik týdnů.
Pacák

Anonymní řekl(a)...
25. dubna 2010 v 10:26  

Jediné řešení je zjednodušení finančních toků ve školství.
1. MŠMT stanovuje normativy. Která strana zabezpečí přesun celého normativu na právní subjekt (školu), ta má mé sympatie. Zruší se tím automaticky všechny pijavice na přerozdělovacích stupních.
2. Státní peníze ať jdou tam, kde stát má podle ústavy zabezpečovat vzdělávání. To znamená VŠ bez takových státních příspěvků jako nyní. Tyto peníze směřovaat na nižší stupně vzdělávání.
3. Okamžitě zrušit fantasmagorii státních maturit i s přifařenými ústavy a dalšími vysavači na státní peníze.
4. Dát více pravomocí školám a jejich ředitelům.

Anonymní řekl(a)...
25. dubna 2010 v 10:58  

Ale ano, já tomu věřím, že po volbách naroste číselný údaj u průměrné mzdy ve školství/super hrubé mzdy jsou prostě super:-)... škoda jen, že na našich výplatnicích se neobjeví ani ta průměrná položka za ty hyper:-)

Anonymní řekl(a)...
27. dubna 2010 v 18:31  

Vždycky se pobavím, když někdo začne o platech, o tom, jaké vlastně máme výhody a kolik volna, tak co bychom ještě nechtěli... a pak v další větě jen s pohledem upřeným někam "nad stádečko zdivočelých puberťáků" právě vybíhajících ze školy suše dokončí, ale já bych na to ty nervy neměl.
A průměrné platy? Když tam započítáte kdeco (nebo spíš kdekoho), tak se té výšce průměrného platu nemůžete divit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.