27. 4.: Druhá výstava Celoživotní učení shrne informace o příležitostech ke vzdělávání

pátek 16. dubna 2010 ·

Druhý ročník výstavy vzdělávacích příležitostí v regionu pod názvem Celoživotní učení pořádá 27. dubna od 10 do 16 hodin v rokycanské sokolovně Úřad práce v Rokycanech. Účast je pro vystavovatele i návštěvníky zdarma. Osobně přislíbil výstavu zahájit ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.


Výstava reflektuje současný trend vzdělávání dospělých. To bude podle vyjádření ministerstva školství v ČR vzhledem k rychlému rozvoji technologií do budoucna nezbytné. Kvalifikovaných zaměstnanců je už nyní v řadě oborů nedostatek a účast dospělých na dalším vzdělávání je podle statistik nedostatečná. Vzdělává se jich pouze 5,7 %, zatímco ve "starých" zemích EU činila průměrná účast 11,3 %.

„Oproti loňské premiéře výstavy v Rokycanech se letos očekává bohatší zastoupení vzdělávacích středisek i silnější návštěvnost,“ informovala Věra Strnadová, ředitelka pořadatelského úřadu práce. Prezentovat se budou vystavovatelé především ze vzdělávacích institucí, z rekvalifikačních středisek a dalších firem zabývajících se pořádáním školicích kurzů zejména pro dospělé. Účast potvrdily i Národní agentura pro evropské vzdělávací programy, Západočeská univerzita v Plzni atd.

Zapojí se i školy

Výstavy se zúčastní i zástupci středních odborných škol, z nichž se 325 v celé ČR od srpna loňského roku zapojilo do projektu UNIV 2 KRAJE. V jeho rámci se školy promění v centra celoživotního učení, aby tak snáze čelily očekávanému poklesu počtu žáků v počátečním vzdělávání a využily i při negativním vývoji demografické křivky své materiální a personální kapacity.

Řešitelem projektu UNIV 2 KRAJE, jehož rozpočet 300 milionů Kč je hrazen z Evropské unie a státního rozpočtu ČR, je Národní ústav odborného vzdělávání Praha. Tento projekt se bude rovněž na výstavě prezentovat. Z 26 škol zapojených do projektu v Plzeňském kraji se výstavy zúčastní např. SŠ Rokycany Jeřabinova nebo soukromá Střední sportovně podnikatelská škola.

Očekávaná vyšší účast vystavovatelů má podle V. Strnadové přinést oproti loňsku mnohem vyšší efektivnost vystavovaných expozic. Veřejnost i zaměstnavatelé budou moci přímo kontaktovat poskytovatele rekvalifikací a školicích kurzů, získávat informace o projektech „Vzdělávejte se!“, „Školení je šance“ a o nových projektech hospodářské komory. Prezentace systému evropských služeb zaměstnanosti EURES a česko-bavorského partnerství v otázkách zaměstnanosti EURES-T představí pracovní příležitosti v zahraničí.

Jak si poradit v krizi

Kromě tématu odborného vzdělávání dospělých výstava shrne i všeobecně platné informace o možnostech sociální pomoci. Stejně tak o poradenských aktivitách k finanční gramotnosti nebo v komplikované životní situaci. Tyto informace poskytnou zástupci organizací zabývající se touto tématikou.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.