MŠMT vyhlašuje maturitní generálku

pátek 19. března 2010 ·

Maturitní generálka, která má ověřit funkčnost, spolehlivost a bezpečnost nové maturity, se uskuteční v první polovině října letošního roku. Ministerstvo dnes zveřejnilo k pokusnému ověřování státní maturity všechny podrobnosti.


„Maturitní generálka je naprosto klíčová. Jsem přesvědčena, že s definitivní platností prokáže připravenost nové podoby maturitní zkoušky," říká ministryně školství Miroslava Kopicová.

Mezi základní cíle generální pilotáže společné části maturitní zkoušky patří:

  • Ověření funkčnosti, efektivnosti, spolehlivosti a bezpečnosti všech logistických postupů a infrastrukturních systémů modelu logistického zajištění maturitní zkoušky, a to včetně personální infrastruktury;
  • ověření funkčnosti systému řízení bezpečnostních rizik, a to včetně aktivace záložních řešení;
  • prověření připravenosti učitelů osob školených pro výkon funkce školního maturitního komisaře, zadavatele zkoušek a hodnotitele písemných prací, dále posuzovatelů otevřených úloh didaktických testů a ředitelů škol;
  • zajištění informovanosti ředitelů, pedagogů a žáků cestou přímé zkušenosti s věrnou simulací obsahu a formy zkoušek, a to včetně procesů jejich administrace a vyhodnocení výsledků.

„Maturita má dvě části - školní, která je plně v režii školy a nebude se příliš lišit od stávající podoby maturit, a společnou. Právě tu druhou je důležité si vyzkoušet. Přispěje to k určitému psychickému zklidnění maturantů i jejich rodičů. Maturitní generálka je rovněž velmi dobrou zkušeností a bohatým zdrojem informací pro učitelky a učitele. Získají nejen praktickou zkušenost se způsobem hodnocení písemných prací a zadáváním zkoušek, ale na základě výsledků a znalosti obsahu zkoušek budou přípravu svých žáků účinněji orientovat. Účast školy na maturitní generálce není povinná a závisí na rozhodnutí ředitele školy. Bude však bezesporu přínosem k tomu, aby 'ostrá' maturitní zkouška na škole proběhla bez problémů a aby výsledky žáků v červnu 2011 byly ty nejlepší. Očekáváme, že naprosto drtivá většina středních škol se ke generálce přihlásí," soudí ministryně Miroslava Kopicová.

Pokusné ověřování je určeno pro všechny střední školy, ve kterých budou žáci konat maturitní zkoušku ve školním roce 2010/2011, a pro všechny žáky těchto škol, kteří mohou za předpokladu splnění všech podmínek v uvedeném školním roce konat maturitní zkoušku.

Ředitel školy seznámí s vyhlášením pokusného ověřování zřizovatele školy, zletilé žáky a zákonné zástupce nezletilých žáků zařazených do tohoto pokusného ověřování. Pokud se škola přihlásí do pokusného ověřování, je účast žáka na generální pilotáži společné části maturitní zkoušky součástí jeho studijních povinností.

Maturitní generálka - termíny

  • Podávání přihlášek žáků ředitelům škol od 17. 5. do 15. 6. 2010;
  • podávání přihlášek škol Centru pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) od 16. 6. do 30. 6. 2010;
  • distribuce zkušební dokumentace do škol od 29. 9. do 8. 10. 2010;
  • generální pilotáž společné části maturitní zkoušky ve školách od 11. 10. do 14. 10. 2010;
  •  hodnocení písemných prací od 12. 10. do 21. 10. 2010;
  • vyhodnocení výsledků zkoušek od 25. 10. do 2. 11. 2010;
  • předání výsledků zkoušek školám 3. 11. 2010.

Maturitní generálka - financování a odměny

Celkové náklady na přípravu a realizaci generální pilotáže maturitní zkoušky 2010 jsou odhadovány při účasti všech 1320 škol a zhruba 107 tis. žáků na 140 mil. korun. Přes 43% této částky (cca 60 mil. korun) je určeno pedagogickým pracovníkům škol, tj. ředitelům, komisařům, hodnotitelům písemných prací a pedagogickým pracovníkům, kteří připravují obsah zkoušek.

Rozpočet maturitní generálky bude ze 72% hrazen z prostředků Evropského sociálního fondu.

Veškeré podrobnosti o nové maturitě: www.novamaturita.cz.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. března 2010 v 8:44  

"Přispěje to k určitému psychickému zklidnění maturantů i jejich rodičů." Naše škola se již účastnila mnoha takových akcí - Maturita naněčisto, Mikrosonda Help 1, atd. a jsme již dočista zklidnění.

Anonymní řekl(a)...
19. března 2010 v 9:45  

Myslím, že by ministryně měla prověřit spíše logiku státních maturit než její připravenost ! K tomu stačí selský rozum a nebude to stát 140 000 000 Kč!

Státní maturita je absolutní nesmysl, který se vymkl kontrole a nyní žije vlastním, úřednickým životem.

Doporučuji, aby se minystryně zúčastnila nějaké debaty s učiteli na střední škole, kteří ji řeknou, co si o tom myslí.

Nebo doporučuji, aby se minystryně zúčastnila školení hodnotitele a sama si pak vyzkoušela maturitu jako zkoušející, třeba českého jazyka, uvidí sama, co bylo vytvořeno za paskvil.

Anonymní řekl(a)...
19. března 2010 v 10:30  

"Doporučuji, aby se ministryně zúčastnila nějaké debaty s učiteli nebo aby se zúčastnila školení hodnotitelů a sama si pak vyzkoušela maturitu jako zkoušející."

Má ty svatá prostoto, radit, aby si každý ministr ještě předtím, než zavede něco nového ve svém resortu, vyzkoušel sám na sobě efektivitu své "inovace", je bezesporu krásná "knížecí rada", která se ovšem těžko uvádí do praxe.

Stačí si vzpomenout na hlavního hygienika, jak radil, aby se všichni nechali očkovat proti prasečí chřipce a jak to potom dopadlo.

Anonymní řekl(a)...
19. března 2010 v 12:06  

Já si myslím, že maturitní generálky by se kromě paní ministryně Kopicové měli povinně zúčastnit všichni:
a) úředníci MŠMT ČR
b) výzkumníci CERMAT a
c) poslanci PS a Senátu

Anonymní řekl(a)...
19. března 2010 v 21:56  

Proboha, ať už nějaká strana před volbami řekne jasně, že tuto zrůdnost zruší, a budu vědět, koho volit. Je to neskutečné, jak lze v době krize rozhazovat peníze a ještě se tvářit, že je to prospěšné. Jak je možné, že strany, které byly z principu proti státním maturitám, je najednou obhajují? Žeby zase byly za vším peníze? Nepotřebujeme Cermat ani výzkumný ústav pedagogický, vždy, když něco vyzkoumají (tzv modernizace výuky prostřednicrvím RVP a ŠVP, státní maturity), znamená to ve svém důsledku snížení úrovně vzdělání nejméně o jeden stupeň.

Anonymní řekl(a)...
20. března 2010 v 8:12  

Státní maturita je jeden z mála pozitivních konceptů založených za vlády(někdejší) sociální demkoracie. Je sice komické koukat na to, jak zapomínají na své dítě kvůli aktuálnímu boji o korýtko, ale je dobře, že bude možné učinit objektivní závěry, které ukáží, jak je tento koncept připraven. Ostatně na každý nezdar s napětím čekají i okopávači kotníků od Kartouse po Blahu :-)

Luděk Blaha řekl(a)...
20. března 2010 v 19:41  

na každý nezdar s napětím čekají i okopávači kotníků

Všechno určitě dopadne bezvadně. Odpovědní činovníci si moc dobře uvědomují, že jim nic nedaruju.
Okopu je jak ředkvičky zjara.

František Eliáš řekl(a)...
20. března 2010 v 23:27  

Souhlasím s tím, že by se měl člověk stát poslancem až poté, co se změří, že jeho IQ přesahuje 130 a po úspěšném sepsání eseje na téma "Jak se, jako poslanec, stanu prospěšný svému státu". Jsem zastáncem státních maturit a vůbec jakýchkoli zkoušek, kterými se poměří schopnosti žáků, studentů, učitelů, profesorů a ředitelů škol. Myslím, že by se měly častěji poměřovat a porovnávat vzdělanost a vzdělatelnost žáků. Tuším, že zavádění RVP, ŠVP a kompetencí je do nebe volající pitomost. Přimlovám se za za opětné zavedení osnov a biflování i za to, aby ze vzdělavání byly odstraněny jakékoli tržní principy, aby byly školy stejně vybavené a vysoké školy aby přijímaly naše daně s větší pokorou. Neškodila by ani čistka na ministerstvu školstí. Navrhuji, aby se úředníci hodnotil podle frekvence, se kterou vyslovují slova jako evaluace, kompetence, kurikulární, atd., atd.

František Eliáš

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.