Vize vzdělávání v roce 2025 v Evropě

pátek 19. března 2010 ·

Projekt Learnovation financovaný z fondů EU a realizovaný v letech 2008 až 2009 s cílem podporovat v Evropě proces konzultací byl zaměřen na dosažení kolektivní a na konsenzu založené nové vize e-learningu. Důvodem této iniciativy bylo posoudit, nakolik jsou inovace prosazovány do procesu vzdělávání v rámci evropské společnosti a jakými změnami prochází vzdělávání díky využívání ICT.

V tomto článku prezentujeme jednak výsledky z analýzy inovací v kontextu celoživotního učení podporovaného ICT, jakož i několik oblastí týkajících se procesu učení, které vyžadují zvláštní pozornost, pokud jde o inovace a kreativitu.

Výsledky této studie byly shrnuty do tzv. „imperativů v zájmu změn“; jedná se o seznam akcí, které je třeba provést ve všech čtyřech oblastech, na které se projekt zaměřuje, s výjimkou několika obecných tzv. transversálních imperativů. Tyto imperativy jsou stručně vyjádřeny v rámci projektu Learnovation ve Vizi vzdělávání Evropanů v roce 2025: „Celoživotní učení se stává nezbytnou součástí našeho života. Technologie díky svému masívnímu a zcela přirozenému využívání v každodenním životě poskytují lidem emancipující prvek, pokud jde o příležitost a schopnost vzdělávat se, s upřednostněním spontánních tendencí k metapoznávání a ke ztotožnění se svými vlastními procesy učení“.

Snahou tohoto příspěvku je vyjádřit představu o budoucnosti vzdělávání v perspektivě orientované na inovace a nabídnout několik doporučení jak postupovat a rozhodovat o naléhavých krocích, jež je třeba uskutečnit, aby došlo k pozitivní změně. Konzultační proces zahájený v rámci projektu Learnovation se ukázal jako úspěšný poté, co zmobilizoval zájmové strany a zasadil se o vypracování budoucích požadovaných scénářů dalšího vývoje vzdělávání a definoval doporučení jak zajistit, aby dané scénáře mohly být uvedeny v život.


  • Fabio Nascimbeni, Research & Development Manager, MENON Network
  • Claudio Dondi, President , SCIENTER; EFQUEL
  • Stefania Aceto, Scienter

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.