EU peníze školám: Kde váznou informace o projektu?

úterý 30. března 2010 ·

MŠMT, NIDV a ČŠI neaktualizují informace na svých webech a ředitelé základních škol nemají přístup k aktuálním informacím o projektu. Zeptali jsme se MŠMT na kritická místa v toku informací, bohužel řada odpovědí Šárky Svobodové z odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT je nepřesných a neodpovídajících skutečnosti.

Kdy a kde bude publikován nový přehled změněných jednotkových cen šablon projektu EU peníze do škol?

Jednotkové ceny se v současné době aktualizují. Vypořádávají se připomínky Evropské Komise a po schválení nové analýzy cen poradou vedení budou nové ceny šablon uveřejněny na webu MŠMT a současně budou uvedeny v Příručce pro žadatele a příjemce oblasti podpory 1.4.


Ve skutečnosti byly na workshopech NIDV nové jednotkové ceny účastníkům sděleny již v minulém týdnu.

Kdy a jak budou publikovány nové prezentace a dokumenty ze seminářů MŠMT resp. workshopů NIDV k projektu EU peníze školám? Proč nejsou výše uvedené informace a dokumenty dosud publikovány na webech MSMT.CZ, EUpenizeskolam.cz a NIDV.CZ, respektive na EDU.CZ a Portálu veřejné správy? 

Základním dokumentem je Příručka pro žadatele a příjemce oblasti podpory 1.4. Příručka bude vyvěšena na web po schválení poradou vedení a ministryní, nejpozději s vyhlášením Výzvy. MŠMT předpokládá, že se tak stane do konce května.

Zatím je zveřejněna oficiální prezentace MŠMT z uskutečněných seminářů, která je k dispozici na http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/eu-penize-skolam/seminar.


Na uvedené adrese je neaktualizovaná prezentace z ledna 2010.

Kdo a proč rozhodl o zásadních změnách jednotkových cen šablon (změna z cca 70 000 na 135 000 Kč u ICT)? Čím je změna zdůvodněna?

Ke všem šablonám byla provedena analýza potřeb pomůcek, materiálů, cen, mezd a dalších v závislosti na zaměření šablony. Ceny šablon byly změněny na základě připomínek Evropské Komise a Ministerstva financí. Ceny nejsou stále finální a o konečných cenách se ještě jedná.

Kdo a proč přikázal lektorům workshopů NIDV nešířit inovované materiály? Proč jsou tajeny informace a dokumenty ředitelům škol, kteří nemají díky malé kapacitě seminářů MŠMT a workshopů NIDV, respektive díky jejich omezené dostupnost především pro ředitele malotřídek, šanci se jich zúčastnit?

Příručka zatím není oficiálně schválena, proto ji není možné zveřejnit. Materiály, které zveřejnit lze, jsou umístěny na webu MŠMT. Lektorům NIDV a ČŠI byla pro jejich potřeby poskytnuta plná pracovní verze Příručky, avšak pro širokou veřejnost dosud není k dispozici.


Kapacita workshopů NIDV není ještě vyčerpána. Aktuální termíny workshopů jsou na http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/eu-penize-skolam/seminare-msmt-1. Žadatelé dále mohou využít individuální konzultace v regionálních centrech ČŠI nebo se obrátit na bezplatnou telefonní informační linku 800 228 229 nebo e-mail.: esf@ msmt.cz.


Lektoři NIDV příručku mezi účastníky workshopů šíří, příručka byla zveřejněna i na České škole.

Kolik zástupců škol se již zúčastnilo seminářů MŠMT resp. workshopů NIDV k projektu EU peníze školám?

Seminářů MŠMT se zúčastnilo 1444 zástupců škol.


NIDV za každý měsíc a kraj odevzdává na MŠMT standardizované reporty o konání workshopů. V měsících únor a březen 2010 bylo realizováno v rámci ČR:


59 workshopů, kterých se zúčastnilo cca 1666 účastníků (v únoru 21 workshopů s 575 účastníky, v březnu 38 workshopů s 1091 účastníkem – březen je předpokládaný odhad, protože reporty za březen ještě nejsou uzavřeny). Zbývá tedy uskutečnit 39 workshopů (duben a květen 2010).

Jakým způsobem je přístupný tzv. zkušební Benefit se šablonami? Proč nejsou o této pomůcce informováni všichni ředitelé? Kdo o tomto způsobu podpory pouze pro "vybrané" rozhodl?

Existuje pouze testovací vývojová verze, určena výhradně pro potřeby MŠMT, nikoliv zkušební verze pro veřejnost.


Dokončují se poslední úpravy a aplikace Benefit 7 bude spuštěna zároveň s uveřejněním Výzvy.

Lektoři NIDV poskytují některým účastníkům worshopů přístup do testovací verze Benefitu 7. Je evidentní, že nyní většina ředitelů škol nemá přístup k aktuálním informacím o projektu. Jak jsme v pondělí odpoledne otestovali, bohužel nefunguje ani bezplatná linka 800 228 229.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. března 2010 v 10:15  

Napadlo už někoho, že vzhledem k nutnosti připravovat příští školní rok v nejbližších týdnech nestihnou ředitelé škol jít do projektu ve školním roce 2010-2011?

Anonymní řekl(a)...
30. března 2010 v 12:09  

Děkuji za poměrně věrný popis reality. Vůbec nerozumím argumentu MŠTM, že nelze zveřejnit pracovní verzi příručky, protože se ještě bude měnit. Leda, že by ji chtěli ještě změnit zcela zásadně.

Anonymní řekl(a)...
30. března 2010 v 15:37  

Práce kvapná houby platná. Se začátkem školního roku nemáme šanci začít, bo jen schvalování a příprava všech smluv jim bude trvat ne tři měsíce (jak slibují), ale minimálně šest, protože se na ně všechny školy nahrnou najednou. Nechme to v klídku na přespříští školní rok.

ignorant řekl(a)...
31. března 2010 v 22:01  

pokud je fakt pravdou, že jedna strana A4 textu je přibližně 1000,-. Potom mě děsí těch 2000 stránek námi vytvořených !!! Budou to žvásty a přípravy jako vystřižené z dob dřívějších, zaobalené do výkvětu s názvem RVP-ŠVP. Ptám se proč tak složitě. Pražské ZŠ ty peníze dostaly bez takto byrokratických procedur. Proč ta diskriminace "Vidlákova"?

ignorant řekl(a)...
31. března 2010 v 22:03  

anonymní z 30. března - vypadá to tak, pokud to "soudruzi" spustí, tak od 1.1. 2011

ignorant řekl(a)...
31. března 2010 v 22:07  

připadá mi to jako "zelená úsporám" z projektu ministerstva životního prostředí. V první fázi byly podmínky takové, že na těch 24 miliard z Japonska dosáhlo osm žadatelů. Potom to zmírňovali a zmírňovali, ale vypadá to, že pořád je to pro občana nepřijatelné. Pokud se částka nevyčerpá, pak se vrátí . Sice se bude mluvit o hloupých Češích, ale já bych to specifikoval - je to o hloupých úřednících .

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.