Jiří Kadavý: Licencování produktů společnosti Microsoft pro školy

úterý 30. března 2010 ·

Velké množství škol dnes používá produkty společnosti Microsoft. Ne všechny školy však bohužel vědí o možnosti pořídit své licence za mnohem výhodnějších podmínek než běžný koncový uživatel či komerční společnost.

Akademičtí zákazníci
V rámci svého dlouhodobého závazku podporovat vzdělávání nabízí společnost Microsoft své produkty akademickým zákazníkům s výraznými slevami (až 90 %) ve srovnání s běžnými cenami. Za akademické zákazníky jsou zde považovány vzdělávací instituce (například školy), ale i jejich zaměstnanci a členové pedagogického sboru, žáci či další specifické organizace. Ti všichni tak mají nárok na zakoupení/získání licencí v rámci některého z akademických licenčních programů.

Přehled licenčních programů pro školy

Akademické licenční programy společnosti Microsoft lze rozdělit na obecné a speciální, podle jejich oblasti zaměření:
  • obecné multilicenční programy – jsou určeny pro nákup software vzdělávací institucí za účelem pokrytí jejích běžných potřeb, jako jsou instalace software na servery školy, do počítačů pedagogů a zaměstnanců, počítačů v učebnách apod.; do této kategorie patří akademické multilicenční programy Open License, Select Plus a School Agreement
  • speciální licenční programy – jsou navrženy k pokrytí určité specifické potřeby konkrétního typu akademických zákazníků, obsahují vždy pouze omezenou množinu produktů; lze mezi ně zařadit MSDN Academic Alliance (MSDN AA), DreamSpark a Get Genuine Windows Agreement (GGWA)

Obecné multilicenční programy

Open License

Multilicenční program nabízející trvalé licence primárně malým a středním akademickým institucím, které chtějí využít výhody nižších cen. Minimální velikost objednávky je 5 licencí. Smlouva se uzavírá na dva roky.

Select Plus

Multilicenční program pro pořízení trvalých licencí akademickými institucemi s více jak 250 počítači. V České republice však byla uzavřena smlouva Microsoft Select Plus přímo s MŠMT, díky čemuž mohou nabídky tohoto programu využít i ty nejmenší školy. V porovnání s Open License nabízí program Select Plus mimo jiné ještě vyšší slevy a smlouvu na dobu neurčitou.

School Agreement

Microsoft School Agreement je multilicenční smlouva umožňující pronájem licencí na produkty Microsoft, která akademickým institucím nabízí možnost instalovat a používat produkty po dobu platnosti smlouvy (1 nebo 3 roky). Všechny licence zakoupené v tomto programu jsou automaticky pokryty Software Assurance (viz dále). Další předností tohoto licenčního programu je fixace cen všech licencí na úrovni aktuální při podpisu smlouvy po celou dobu její platnosti. V rámci licenčního programu School Agreement je pro každý počítač nabízen a nejčastěji pořizován tzv. School Desktop, cenově zvýhodněný balíček licencí (upgrade klientského operačního systému Windows, Microsoft Office a množina nejpoužívanějších klientských přístupových licencí k serverům).

Poznámka: Všechny obecné multilicenční programy společnosti Microsoft poskytují školám pouze licence na upgrade klientského operačního systému Windows, nikoliv plné licence. Ty lze pořídit pouze formou OEM licence při nákupu nového počítače nebo koupí krabicové verze.

Software Assurance

Soubor benefitů, který lze přikoupit k licencím pořízeným v libovolném z výše zmíněných multilicenčních programů. Mezi nejzajímavější výhody patří:
  • právo na nové verze zakoupených produktů zdarma ihned po jejich uvedení na trh po dobu trvání smlouvy
  • právo instalovat zakoupený software i na domácí počítače učitelů
  • licence pro vypnuté záložní servery zdarma
  • snazší plánování výdajů na software díky možnosti rozložení platby do ročních splátek

Speciální licenční programy

MSDN Academic Alliance

Program usnadňuje a zlevňuje získávání vývojových nástrojů, platforem a serverů společnosti Microsoft pro účely výuky. Je nabízen formou ročního nebo tříletého předplatného. Pořízené licence jsou však trvalé a lze je dále používat i po ukončení smlouvy, mohou je využít i žáci na svých domácích počítačích.

DreamSpark

DreamSpark je výjimečný licenční program pro žáky škol, kterým dává k dispozici vybrané produkty společnosti Microsoft určené pro návrh a vývoj software, a to zcela zdarma.

Get Genuine Windows Agreement pro akademické instituce

Jedná se o speciální legalizační licenční smlouvu pro nesprávně licencované operační systémy Windows na počítačích ve vzdělávací organizaci.

Zakoupení

Licence v akademických multilicenčních programech lze zakoupit prostřednictvím prodejce Microsoft Authorised Education Reseller (AER) či Large Account Reseller (LAR).

Podrobnější informace včetně seznamu autorizovaných prodejců jsou k dispozici na http://www.microsoft.com/cze/education/.

Přílohou on-line verze tohoto článku na Metodickém portálu (http://www.rvp.cz/) je seznam Partners in Learning Centers of Education a další informace.

Shrnutí

  • Microsoft poskytuje výrazné slevy na software pro akademické zákazníky
  • Microsoft nabízí různé druhy licenčních programů podle potřeb a možností zákazníků
  • licence se nakupují u autorizovaných prodejců



KADAVÝ, Jiří. Metodický portál, Články: „Licencování produktů společnosti Microsoft pro školy“ [online]. 22. 03. 2010.[cit.29. 03. 2010.]. ISSN 1802-4785. Dostupný z WWW: <http://clanky.rvp.cz/clanek/c/z/8039/LICENCOVANI-PRODUKTU-SPOLECNOSTI-MICROSOFT-PRO-SKOLY.html>.


Licence Licence Creative Commons
Článek je publikován pod licencí Creative Commons.

6 komentářů:

Giorgio Sperlone řekl(a)...
30. března 2010 v 13:26  

Díky za přehledný seznam možností licencování produktů Microsoft. Už se v tom člověk začíná pomalu ztrácet.
Naše škola využívá School Agreement a je to velice pohodlné a účelné licencování. Navíc plně hrazené z dotací získávaných na žáka. Další výhodou této licence je to, že škola získává v průběhu licence nejnovější aktualizace licencovaných produktů. Vše lze úspěšně stáhnout na https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter/home.aspx?1029 .

Unknown řekl(a)...
30. března 2010 v 21:03  

Taktež děkuji za souhrn, neboť plno lidí má problémy plně pochopit licenční politiku Microsoftu.
Zaujalo mě zjištění, které zde není dále rozvedené, a to možnost nákupu licenci produktů Microsoft i pro žáky a studenty pro domácí použití.
http://www.microsoft.com/cze/education/studentlicensing/default.mspx
O kakcelářském balíku Office se toto ví, ale o operačních systémech (či dalších produktech) asi nikoliv.
Bohužel i na strankách Microsoftu se tato informační větev ztrácí. Odkazuje se na OEM (nákup s počítačem) produkty (a další varianty nákupu) a déle se informace odkazují na certifikované partnery. Zavolal jsem na dva, a ani jeden nevi o možnosti dodat operační systém do domácnosti za akademickou cenu. Nebo nevědí o této možnosti.
Máte k tomuto, pane Kadavý, nějaké další informace?

Martin Stehlik řekl(a)...
31. března 2010 v 0:38  

děkuji za zajímavý článek. jinak ten odkaz na microsoft od kolegy výše už tolik nového nepřináší, jsou tam podobné informace, spíše by to chtělo z microsoftu nějak přehledněji dostat, jaký konkrétně software lze výhodněji licencovat a za jaké ceny. přecejen ten office pro studenty osekany na word, excel a powerpoint, to není nic moc, se chlapci nepředali...

Unknown řekl(a)...
31. března 2010 v 12:26  

Odkaz byl pouzit jen pro nazornost, ze Microsoft nabizi pro akademicky svet i v domacnostech levnejsi licence. Nevim jak ostatni, ale me informace evokuji k tomu, ze Microsoft skutecne nabizi sve produkty i pro domaci akademickou verejnost za vyhodne ceny. Ale informace nebude tak presna, jak by se zdala.

Jak jsem psal zajimal me operacni system, jako zakladni prvek pocitace.
Na http://www.microsoft.com/cze/education/licence/prodejci_akad_lic.mspx jsem dohledal prodejce techto licenci. A pri podrobnejsim prostudovani nabidky produktu jsem zjistil, ze Windows 7 profi si muzeme za akademickou cenu koupit pouze jako upgrade a to za 2640,- k puvodnimu systemu. Tedy kupujete-li novy pocitac, tak zaplatite za Win 7 cca 2500,- nebo 3300,- (home/profi verze) a pokud jste si jiz system koupili (minimalne) cca za 2500,- tak za celkovou minimalni cenu cca 5100,- mate system Win7 tez.
No priznam se, ze jsem cekal, ze Microsoft nebude prodavat uprgade,ale plnou licenci.

Jiří Kadavý řekl(a)...
19. dubna 2010 v 3:51  

Dobrý den,

omlouvám se za prodlevu s odpovědí. Nemonitoroval jsem tuto stránku.

K Vašim otázkám: s licencemi pro učitele a studenty je to bohužel trochu složitější.

Učitelé jsou v rámci multilicenčních programů (Open License, Select Plus, School Agreement atd.) chápáni jako zaměstnanci školy, narozdíl od studentů. Tyto dvě skupiny akademických zákazníků pak tedy mají různé možnosti pořízení licencí Microsoft produktů.

Začnu učiteli, protože toto téma školy většinou zajímá více :-)
Existují 2 možnosti pořízení licencí pro vlastní počítač učitele, který je zaměstnancem školy, jež má otevřenou nějakou z výše vyjmenovaných multilicenčních smluv: Work at Home a Home Use Program.

Work at Home (WAH) program umožňuje zaměstnancům pořídit licenci pro použití na soukromém počítači v rámci všech zmíněných multilicenčních programů, ale pouze pro Office. Toto neplatí pro School Agreement smlouvu, kde si takto učitelé mohou pořídit nejen Office, ale i desktopový OS Windows (pouze upgrade) a další aplikace (např. Visio, Project, Expression produkty atd.) - pouze však ty, které si pro sebe pořídila škola v rámci School Agreement smlouvy. Počet domácích licencí nesmí překročit počet licencí pořízených školou v rámci této smlouvy.
Licence v rámci WAH lze použít pouze pro práci spojenou se zaměstnáním a jsou platné pouze po dobu platnosti smlouvy nebo pracovního poměru zaměstnance, podle toho, co nastane dříve.
Jak pořídit:
1) Kontaktovat dodavatele, se kterým má škola uzavřenou multilicenční smlouvu, a požádat o tzv. studentská média pro zaměstnance. Ta stojí řádově jednotky stokorun. Média se nesmí kopírovat tzn. každý zaměstnanec musí mít vlastní.
2) Je možné použít i média, která získala škola pro sebe (ať už zaslaná na DVD discích nebo stažená), takže nevzniknou další finanční náklady narozdíl od předchozí varianty. V tomto případě platí, že zaměstnancům nesmí být sdělen instalační klíč tzn. buď si zaměstnanec donese počítač do školy, kde mu produkt správce nainstaluje, nebo se např. připojí do školy přes zabezpečenou VPN a produkt si stáhne ze školního serveru a sám nainstaluje. Druhou možnost (stažení) lze použít pouze pro produkty, které při své instalaci nevyžadují licenční klíč.
Bližší informace o WAH (v angličtině) naleznete např. zde

Home Use Program (HUP) umožňuje zaměstnancům pořídit licence produktů rodiny Office (včetně Visio a Project) nejen pro užívání spojené se zaměstnáním, ale i pro osobní potřebu, narozdíl od WAH. Tento druh licence je k dispozici pouze pro zaměstnance škol, které mají uzavřeny smlouvu School Agreement.
Licence jsou opět platné pouze po dobu platnosti smlouvy nebo pracovního poměru zaměstnance, podle toho, co nastane dříve.
Jak pořídit: Nejdříve musí správce smlouvy School Agreement ve škole aktivovat benefit HUP na licenčním portálu. Následně obdrží informaci o webové stránce, kde lze produkty objednat. Tuto informaci přepošle zaměstnancům, kteří projeví zájem, a ti si produkty sami online objednají.
Bližší informace o HUP (v angličtině) naleznete např. zde.

Pokračování v dalším komentáři...

Jiří Kadavý řekl(a)...
19. dubna 2010 v 4:00  

A nyní studenti.

V zásadě nejlépe tuto problematiku vysvětluje již zmíněná tato stránka.
Pokud pomineme speciální licenční programy (MSDN AA, Dreamspark atd.), pak v podstatě existují dvě možnosti v závistlosti na tom, jakou multilicenční smlouvu má škola uzavřenu.

Pokud škola využívá program Select nebo novější Select Plus, pak studenti mohou využít tzv. Studentský Select. Všechny potřebné informace, včetně toho, kde lze licence pořídit, naleznete zde. Váš dodavatel licencí by Vám rovněž měl být schopný pomoci.
Licence zakoupené v rámci Studentského Selectu jsou trvalé tzn. jejich platnost není časově omezena.

Pokud má škola uzavřenu smlouvu School Agreement, může využít tzv. Student Option. Bližší informace naleznete zde.
Licence pro studenty zakoupené v rámci Student Option lze používat pouze po dobu studia na škole nebo po dobu platnosti smlouvy, podle toho, co nastane dříve. Absolventi školy však získají trvalá práva k produktům.
Jak pořídit: Kontaktovat dodavatele, se kterým má škola uzavřenu smlouvu School Agreement.

Třetí možností je pak koupě edice Office pro studenty a domácnosti.

V rámci Studentského Selectu i Student Option u School Agreementu jsou k dispozici i vyšší edice Office tzn. s více programy oproti verzi pro studenty a domácnosti. Ceny jsou si přitom podobné nebo nižší.

Zde je třeba si uvědomit, že společnost Microsoft prodává licence přes partnery/dodavatele, tudíž ceny se mohou lišit. Z tohoto důvodu nemá cenu sem ceny uvádět. Nicméně, výše zmíněné možnosti jsou jak pro zaměstnance tak pro učitele nejlevnějšími variantami pořízení produktů společnosti Microsoft.

Ještě jedna poznámka k operačnímu systému Windows - v rámci všech multilicenčních programů jsou k dispozici pouze verze upgrade tzn. zaměstnanci/studenti musí mít legálně pořízenou nějakou verzi Windows (klidně i předchozí verze a klidně i Home edice) - ať už přímo s počítačem (OEM verze) nebo v krabicové podobě.

Přeji hezký den,
Jiří Kadavý

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.