Tereza Šmídová: Soutěž o nejlepšího učitele angličtiny

středa 24. února 2010 ·

Nadační fond Prague Post (Prague Post Endowment Fund) letos otevírá 2. ročník soutěže „Best Teacher of English Award“, aby ocenil učitele angličtiny ze základních a středních škol, kteří pracují nadstandardně, používají zajímavé přístupy a učební strategie, reflektují učební styly svých žáků a používají inovativní výukové metody a multimédia ve své výuce. Velkou šanci na úspěch mají hlavně ti, jejichž žáci jsou zapojeni do mezinárodních projektů a výměn, udržují kontakty s partnerskými školami, účastní se různých olympiád a soutěží a hlavně jsou přirozenou autoritou, která dokáže motivovat. V prvním kole soutěže se sešlo 25 přihlášek, vybráno bylo 10 finalistů, na jejichž výukové hodiny se členové komise Prague Postu přijedou podívat. V březnu 2010 pak bude oceněno 6 nejlepších (tři angličtináři ze ZŠ a tři ze SŠ). Každý účastník soutěže obdrží věcný dárek ze sortimentu učebnic a vzdělávacích materiálů Oxford University Press. Výherci si dále odnesou cenu od společnosti Moser a finanční odměnu.



Nadační fond Prague Post je místní neziskovou organizací, která byla založena v roce 1992 jako samostatná, avšak příbuzná s organizací týdeníku The Prague Post. Snaží se propojit mezinárodní obchodní komunitu a místní neziskové organizace. Pro podporu vzdělávání v České republice organizuje různé vzdělávací programy, spolupracuje s učiteli ze středních a základních škol v ČR a poskytuje jim doplňkové učební materiály a semináře.

Nejstarším vzdělávacím programem nadace je bezesporu Newspapers in Education (viz přílohy č. 1 a 2), který vznikl v roce 1955 a od roku 1992 zasílá učební materiály v anglickém jazyce do téměř 60 středních škol v ČR. Zaměřuje se na výuku současných témat, obchodní angličiny, rozvoj samostatného myšlení, občanské zodpovědnosti, nových komunikačních a dalších technologií, které mají vztah k životu středoškoláka. Část materiálů zahrnuje otázky a aktivity, které napomáhají lepšímu porozumění vybraných článků z novin a podporují diskuzi.

Od ledna 2000 běží vzdělávací program Stone Circle (Kamenný kruh, příloha č. 3), který si klade za cíl zvýšení povědomí o otázkách životního prostředí. Snaží se iniciovat používání vědeckých pozorování a analýz při diskuzích nejen o globálním a lokálním životním prostředí. Tento měsíčník poskytuje nápady na konkrétní komunitní projekty. O čtyři roky později se rozšířil o multikulturní problematiku, témata z neziskové sféry a problematiku lidských práv. Nejmladší vzdělávací program nadačního fondu s názvem Down the rabbit-hole (Zaječím příbytkem, příloha č. 4) je určený pro žáky ZŠ ve věku 7 až 11 let. Autoři s pedagogickým vzděláním připravují doplňkový materiál, který doplňuje rámec běžné učebnice cizích jazyků s cílem zábavnou formou procvičit a rozšířit znalosti angličtiny. Žákům 3. – 5. třídy jsou nabídnuty říkanky, pohádky, hádanky, doplňovačky, kvízy, křížovky, hry, humor, obrazové přílohy a autorské ilustrace Michala Neradila (v příloze č. 4 je ukázka z čísla 1/2010). Lekce jsou zasazeny do dobrodružného příběhu, ve kterém hrají hlavní roli žáci, kteří v rámci děje plní jednotlivé úkoly. Na konci každého příběhu žáky čeká symbolická odměna. Všechny vzdělávací programy závisejí na podpoře sponzorů a dárců, díky nimž se tyto materiály mohou volně rozesílat do škol. Bližší informace najdete na této adrese: education@praguepost.com, www.ppef.cz.

Newspapers in Education – je mezinárodní program, který využívá noviny při výuce angličtiny, vznikl v USA v roce 1955, Nadační Fond ho však začal rozesílat až v roce 1992, kdy byl zaregistrován a kdy jsme využili podobné myšlenky, propojit výuku anglického jazyka s aktuálními tématy, o kterých se píše v tisku.


Down the Rabbit-Hole – Nadační fond opustil ideu formy dobrodružného příběhu, ve kterém děti hrají hlavní roli a plní jednotlivé úkoly. Tak tomu bylo v roce 2007/2008. Teď je tematika víceméně na autorovi a kreslíři Michalovi Neradilovi (je to absolvent pedagogické fakulty a bývalý učitel na ZŠ).


Přílohy:
TypVelikostNázev
pdf301 kBPříloha 1
pdf742 kBPříloha 2
pdf262 kBPříloha 3
pdf875 kBPříloha 4

Licence Licence Creative Commons


Článek je publikován pod licencí Creative Commons.


ŠMÍDOVÁ, Tereza. Metodický portál, Články: „Soutěž o nejlepšího učitele angličtiny“ [online].12. 02. 2010. [cit.23. 02. 2010.  ]. ISSN 1802-4785.Dostupný z WWW: <http://clanky.rvp.cz/clanek/c/G/7907/SOUTEZ-O-NEJLEPSIHO-UCITELE-ANGLICTINY.html>.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.