Jak to bude se šablonami?!

pátek 4. prosince 2009 ·

Požádali jsme MŠMT o aktuální informace o plánovaném a již v říjnu ohlášeném projektu podpory mimopražských základních škol. Obratem jsme obdrželi odpověď od Ing. Kateřiny Böhmové, ředitelky odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT

Před dvěmi měsíci byl publikován v ministerském periodiku text Peníze do škol aneb Snadněji k dotacím na základní vzdělávání, kde byla prezentován projekt, jehož obsahem měla být příprava tzv. šablon pro základní školy na čerpání prostředků z ESF. Neoficiálně se očekávalo jeho vyhlášení na konferenci na INVEXu a poté se padla řada dalších termínů. Kdy tedy bude projekt vyhlášen? Kdo je dnes odpovědný za tvorbu šablon? Je možné publikovat alespoň jejich seznam?

Projekt EU peníze školám (což je oficiální název projektu) finišuje. Mimochodem již jsme zaregistrovali tuto doménu. Čekáme jen na legislativní úpravu, která by měla projít sněmovnou tento týden. Ta je totiž nezbytná pro takto zrychlené a jednoduché čerpání evropských peněz. Plánujeme tiskovou konferenci na 15.12., na které představíme nejen celý projekt ale i možnosti pro školy, kde mohou získat informace - tzv.microsite, ale i webovou stránku, na kterých bude velmi jasně a srozumitelně vše školám vysvětleno. Na projektu se podílí několik skupin MŠMT (skupina regionální školsví, sekce operačních programů a skupina strategie reforem vzdělávací soustavy).

Co se týká konkrétně rozpisu šablon (základních je 7 a poté podšablony, celkově cca okolo 20), tak zítra po dohodě s VŘ Vitulou vám je pošlu.

Společnost SCIO spustila informační web pro školy www.penizeskolam.cz, kde užívá loga MŠMT, ESF v ČR, EU a OP VpK. V jakém vztahu je MŠMT k této aktivitě?

Společnost Scio není ve spojitosti s tímto projektem v žádném vztahu k MŠMT. Pravděpodobně jde o jejich podnikatelský záměr. Je patrné, že se snaží nalákat školy na podobný název ministerského projektu, který použili na svém informačním webu. Použití log je pravděpodobně sporné, Scio se asi snaží tímto působit na školy a vystupovat jako partner projektu.

Jinak musím zdůraznit, že projekt je nastaven tak, aby školy mohly čerpat finanční prostředky bez pomoci poradenských či jiných subjektů. Je to jeden ze základních pilířů tohoto projektu, že každá, dokonce i malá škola si bude moci sáhnout na evropské peníze a to bez vynakládání dalších finančních prostředků za zpracování projektu. Mimochodem takto zrychlené a jednoduché čerpání bude rezort školství používat jako jeden z prvních.

Tento cíl si vytyčila paní ministryně při svém nástupu a je dobře, že v nejbližší době bude tento projekt spuštěn.

Kdo bude zajišťovat informační kampaň o výše zmíněném projektu pro školy v regionech?

MŠMT a to pomocí webové aplikace MŠMT (microsite a klasické webové podstrání). Zároveň plánujeme v každém kraji semináře pro školy. Rozpis kalendáře těchto seminářů bude také zveřejněn na tiskové konferenci a samozřejmě na webu. Bude dále využit direct mail do všech škol, kde je budeme o tomto projektu informovat přímo. V jednotlivých regionech budou zřízena kontaktní místa na určených pracovištích ČŠI a NIDV, pro možné individuální konzultace. Taktéž bude přímo na ministerstvu fungovat hotlinka. A samozřejmě vše podstatné najdou školy i v lednovém číslu MŠMT Zpravodaje.

Jaké připravuje MŠMT kontrolní a zpětnovazebné mechanismy pro tento projekt?

Kontrolní mechanismy jsou poměrně jednoduché a jsou dány specifikem tohoto projektu, které spočívá v tom, že školy se zavazují k naplnění výkonových ukazatelů (odučené hodiny, prodělaná školení), které poté bude ministerstvo kontrolovat.

8 komentářů:

BoBr řekl(a)...
4. prosince 2009 v 8:46  

PEDOŠ se nám velmi pěkně rozjíždí. Asi se již všichni těšíme na další zprávy. Zajímalo by mě jen, zda ony roztomilé překlepy až nesmysly týkající se technologií v odpovědi paní mluvčí nějak souvisí s tím, že ministerstvo i nadále tuto oblast ignoruje?

ignorant řekl(a)...
4. prosince 2009 v 18:09  

Kontrolní mechanismy jsou poměrně jednoduché a jsou dány specifikem tohoto projektu, které spočívá v tom, že školy se zavazují k naplnění výkonových ukazatelů (odučené hodiny, prodělaná školení), které poté bude ministerstvo kontrolovat.

Tedy - již jsem vykazování těchto eurohodin zažil , včetně hospitací a školní inspekce .

Pražské školy dostaly peníze přímo, aby se "tato nerovnost" s venkovem vyrovnala. Nyní ale nevím, zda musí být utraceny do konce roku ? Skutečně mě obsahová náplň "šablon" velmi zajímá !

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2009 v 15:04  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2009 v 15:06  

Za zásadní pro případnou úspěšnost projektu "Šablony do základních škol" (Peníze do škol mi prostě nesedí) považuji tři ukazatele:
- jasně definované strategické cíle (a hodně se přimlouvám i za jejich určitou měřitelnost)
- správné nastavení modelu řízení
- transparentní průběžný i zpětný monitoring efektivnosti využití dostupných zdrojů

A o těchto ukazatelích prozatím víme prachmálo.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2009 v 20:43  

co to melete, člověče? vy snad nejste při smyslech. Vy nevidíte, že je to tunel?

Josef Cígler řekl(a)...
6. prosince 2009 v 7:27  

Z čeho tak usuzujete? Peníze dorazí do škol a ty si vybere. Na rozdíl od Internetu do škol by to tunel být nemusel.

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2009 v 18:16  

www.penizeskolam.cz
Společnost Scio se snaží nalákat školy na podobný název ministerského projektu, který použili na svém informačním webu. Použití log je pravděpodobně sporné, Scio se asi snaží tímto působit na školy a vystupovat jako partner projektu.


Dnes odpoledne jsem podal na Ústřední četnické pátrací oddělení v Praze v Karmelitské ulici trestní oznámení na ředitele SCIO pana Ondřeje Štefla pro podezření z trestného činu neoprávněného podnikání dle §118 TZ.

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2009 v 14:30  

Každý ma přeci možnost si vybrat a nikdo nemá povinnost brát od Scia. Podle mne je fajn, že o tom dávají takhle dopředu vědět a dělají to otevřeně, což se o řadě jiných firem říct nedá. Každý má dost času si to promyslet a nejlepší kontrola je ta veřejné, nemyslíte...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.