Peníze do škol aneb Snadněji k dotacím na základní vzdělávání

pátek 2. října 2009 ·

Evropská komise přijala nedávno opatření ke zjednodušení procesu čerpání prostředků ze strukturálních fondů, když umožnila více využívat jednorázové nebo paušální platby při financování projektů. V Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) se toto opatření projeví v usnadnění přístupu k dotacím na projekty spadající do první prioritní osy Počáteční vzdělávání. Hlavní změnou je příprava nové oblasti podpory s názvem Zlepšování podmínek pro vzdělávání na základních školách. Pomoc bude směřovat do oblastí, které jsou dlouhodobě označovány za nejslabší stránky základního vzdělávání. Konkrétně se jedná o čtenářskou, informační a finanční gramotnost, informační a komunikační technologie, cizí jazyky, přírodovědné obory, matematiku a inkluzívní vzdělávání nebo prevenci rizikového chování žáků.


Jednoduché návody

Na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy vzniká projekt, jehož obsahem je příprava tzv. šablon pro základní školy. Šablony mají podpořit školy v tom, aby předkládaly projekty na podporu výše jmenovaných oblastí vzdělávání, protože podávají přesný návod, jak realizovat jednotlivé klíčové aktivity. Klíčové aktivity se týkají systematického vzdělávání pedagogů, zlepšení organizačních a technických podmínek pro výuku a vlastní výuky žáků. Každá škola si bude moci podat svůj projekt jednoduše sestavený z jedné či více šablon. V rámci šablon budou nastaveny tzv. jednotkové ceny, pomocí nichž si škola stanoví objem financí potřebných pro realizaci aktivit uvedených v šabloně.

První výzva

Výzva k předkládání projektových žádostí bude vyhlášena na podzim v říjnu a předcházet jí bude informační kampaň. Za tím účelem jsou zpracovávány podpůrné metodické materiály a připravována série vzdělávacích seminářů pro základní školy na téma tvorba a realizace projektů. Ministerstvo odhaduje, že finanční podporu by mohlo získat až čtyři tisíce projektů s celkovou alokací 4–5 mld. Kč. Předpokládaná částka na jednu školu tedy vychází zhruba na 1,2 mil. Kč.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. října 2009 v 19:59  

Při slovech projekt a grant se mi dělá rudě před očima, neboť se musí dělat ne na věci nadstandartní,ale na věci nutné. A těch peněz co se ztratí,než se něco začne dít.

Anonymní řekl(a)...
2. října 2009 v 21:13  

pro anonymní z 19:59 - s evropskými penězi skončíme co by dup, pak nebude o co žádat. Prý potom budeme bohatí a budeme platit Rumunům, Bulharům a možná Turkům.A trávit desítky hodin nad tím, abych získal pár tisíc korun z krajského grantu nebo z městského ? Žádáte a oni vám pošlou tak desetinu, kterou musíte vyúčtovat do haléře ! Pomalu se chce abychom těch devět desetin doplatili ze svého !!

Vašek řekl(a)...
2. října 2009 v 21:35  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
2. října 2009 v 21:36  

Prosím redakci České školy, aby dopsala odpovědné osoby z MŠMT, jestli jsou známy... Díky!

Anonymní řekl(a)...
2. října 2009 v 22:25  

Vaše prosba byla redakcí vyslyšena, během příštích 24 hodin budete odstraněn. Loučíme se s vámi a děkujeme Vám tímto za Váš poslední diskusní příspěvek.

Kalashnikoff řekl(a)...
5. října 2009 v 6:59  

A střední školy si můžou nasrat, není-liž pravda. Já mám lepší řešení - ať si celé MŠMT platí svou činnost z nějakého EU projektu - ušetří se tí nemalá částka, kterou tito lemplové a darmožrouti spotřebovávají. A nebo ještě lépe, ať politici táhnou do prdele.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.