Irena Kastnerová: V Jihoafrické republice učí ve škole i česká dobrovolnice

čtvrtek 19. listopadu 2009 ·

Už tři měsíce pomáhá Katka dohnat výuku z matematiky a angličtiny dětem, které s ní mají z různých důvodů problémy. Rodačka z Českého Krumlova pracuje jako dobrovolnice v salesiánském vzdělávacím centru v jihoafrickém Johannesburgu. Kateřinu Gutwirthovou vyslala v rámci projektu Adopce nablízko do JAR česká Salesiánská asociace Dona Boska, která spolupracuje se salesiánskými centry po celém světě – Indie, Mexiko, D. R. Kongo, Zambie, Lesotho a další.

„Naše škola, která má dnes asi dvě stě dětí v sedmi třídách,“ vysvětluje Katka, „nemá vlastně statut oficiálního vzdělávacího, ale výchovného zařízení.“ Škola vznikla před devíti lety, když sestry salesiánky připravovaly na okraji Johannesburgu program pro děti. Divily se, proč nejsou ani dopoledne ve škole, když je tu sedmiletá školní docházka povinná. Zjistily, že některé rodiny nemají na školní uniformu, jiné zase o vzdělání svých potomků nemají zájem. O různých osudech dětí svědčí i příběh devítiletého Tabota, kterého do školy přivedla jeho teta. Našla ho při návštěvě rodiny po krvavých nepokojích v Zimbabwe samotného.

„Když jsem sem jela,“ vzpomíná dále Katka, „chtěla jsem pomáhat skutečně chudým dětem. Tady jsem pochopila, že chudoba má více tváří, nejen tu materiální, a že strádat mohou i děti, které mají na sobě rifle nebo doma televizi. Třeba desetiletý Zepho vypadá, že nestrádá materiálně, ale je vidět, že v rodině jsou problémy. Je nesoustředěný a neklidný. Hodně dětí trpí domácím násilím a zneužíváním. Mladistvé svobodné matky tady nejsou žádnou výjimkou.“

Školáci, kteří se v zařízení scházejí, žijí v chudinské části obecně nazývané squatter camp. Obydlí jsou většinou vyrobena z vlnitého plechu, překližky a dalších snadno dostupných materiálů. V mnohých není elektřina či voda, o kanalizaci ani nemluvě.

Škola je dnes umístěna v prostorách kostela. Až se podaří nashromáždit dostatek finančních prostředků od dárců a sponzorů, bude přestěhována do nového objektu, který se již staví.

Sestry salesiánky zaznamenaly v loňském roce i prvního úspěšného studenta, který díky jejich pomoci získal maturitní vzdělání.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. listopadu 2009 v 21:57  

Hm, já už tři měsíce dobrovolně pomáhám dohnat výuku z matematiky a angličtiny dětem, které s ní mají z různých důvodů problémy v jednom státním vzdělávacím centru v jihočeském okresním městě a nikdo o mě na ČŠ nepíše.

Unknown řekl(a)...
23. listopadu 2009 v 8:49  

Dobrý den,

Vaše činnost je chvályhodná a jistě se vyrovná tomu, co dělá v Africe naše Katka. Nezáleží totiž, jestli je to v Africe, nebo u nás, důležité je pomoci druhým. Budeme rádi, když o sobě také něco napíšete, třeba tím inspirujete druhé také k pomoci.

Přeji pěkný den a držím Vám palce, ať se Vám doučování daří

Veronika Mokrejšová
Salesiánská asociace Dona Boska

Anonymní řekl(a)...
10. června 2013 v 23:01  

Milá sestro Mokrejšová, měla bych zájem o informace týkající se projektů, na kterých se lze podílet, mám zkušenost z prací dobrovolníka na ukrajině, v Rumunsku, byla jsem na trainee programu 18 měsíců u vozíčkářů v USA, nicméně Afriku mám celoživotně na srdci. Můžete mi napsalt na anawa@seznam.cz, Děkuji a přeji požehnání veškerého vašeho díla.Zdraví A.M.Wagnerová

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.