MŠMT: Další vzdělávání v číslech ČSÚ

čtvrtek 30. července 2009 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vytváří potřebnou základnu dalšího vzdělávání, která dosud v této oblasti chyběla. „ Další vzdělávání považujeme za efektivní nástroj, který může přispívat ke zlepšení ekonomických, sociálních i environmentálních podmínek v ČR, může účinně napomoci růstu konkurenceschopnosti i podporovat rozvoj a růst ekonomické dynamiky a znalostní společnosti," říká ředitel odboru dalšího vzdělávání Jakub Stárek.

Cílem MŠMT není vybudování státního systému (obdoby školského systému), či investice desítek miliard ročně. „Chceme kultivovat prostor dalšího vzdělávání a vytvořit vhodné systémové nástroje, které podpoří motivaci a osobní odpovědnost všech občanů ke vzdělávání v dospělém věku. Je třeba dosáhnout změny v přístupu a myšlení společnosti směřující ke konceptu celoživotního učení," dodává Jakub Stárek.

V roce 2008 se Český statistický úřad (ČSÚ) připojil k Šetření o vzdělávání dospělých (AES - Adult Education Survey), které realizoval EUROSTAT s cílem zjistit, jaká je situace v oblasti vzdělávání dospělých ve 29 evropských zemích. ČSÚ se k šetření připojil díky grantovému projektu a finančnímu přispění MŠMT.

Náhodně bylo vybráno 7 800 domácností, ve kterých tazatelé provedli rozhovory o účasti na formálním a neformálním vzdělávání, obsahové náplni, nákladech respondentů na vzdělávání, o informálním učení, dále o účasti v kulturním životě, o využití IT, o dosažených znalostech cizích jazyků a důvodech neúčasti ve vzdělávání. Do šetření byli zapojeni respondenti ve věku 25 až 64 let. Po přepočtu na celou populaci základní soubor zahrnoval 6 045 tisíc osob.

„Z šetření vyplynulo např. to, že ČR dosáhla nadprůměrného výsledku účasti dospělých osob na dalším vzdělávání v porovnání s ostatními státy EU. V roce 2007 se v ČR účastnilo formálního nebo neformálního vzdělávání 2 276 tis. osob (37,7 %) v referenčním věku," uvádí ředitel odboru dalšího vzdělávání Jakub Stárek.

Další informace o výsledku šetření ČSÚ v roce 2007


Pro podporu dalšího vzdělávání jsou využívány prostředky ESF. Níže uvádíme nejvýznamnější z nich, které jsou realizovány z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost:

1. Podpora individuálního vzdělávání občanů

MŠMT podpoří vzdělávání všech občanů ve věku 25 až 64 let, kteří nemají trvalý pobyt na území hl. m. Prahy. Prostředky ve výši zhruba 4,5 mld. Kč z ESF bude možné čerpat na jazykové a počítačové vzdělávání a vzdělávání v podnikatelských dovednostech. Jednorázovou finanční podporu poskytne MŠMT na jedno z uvedených témat a umožní tak vzdělávat se všem, kdo cítí finance jako bariéru ke vstupu do dalšího vzdělávání.

2. Posílení kvality a rozvoj dalšího vzdělávání v krajích

Kraje obdrží z prostředků ESF přes 3 mld. Kč k podpoře dalšího vzdělávání. Podpora bude směřovat k rozvoji a zvýšení kvality v nabídce dalšího vzdělávání v regionu. Vyšší kvalita a vyšší hustota infrastruktury dalšího vzdělávání znamená větší možnosti pro občany ČR. Distribuce přes kraje respektuje regionální potřeby a umožňuje ušít další vzdělávání na míru.

3. Národní soustava kvalifikací, systém uznávání a spolupráce se zaměstnavateli

MŠMT buduje Národní soustavu kvalifikací a systém uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Podařilo se navázat úzkou spolupráci se zaměstnavateli, kteří prostřednictvím sektorových rad ovlivňují obsah NSK. Ta díky tomu odpovídá reálné situaci na trhu práce. Občané mají možnost získat formální doklad o své kvalifikaci, aniž by musely navštěvovat školu či kurz. Stačí, když u zkoušky prokážou své znalosti a dovednosti. Na tyto aktivity navazuje nový projekt NSK 2, který tuto spolupráci významně prohloubí.

4. Proměna škol v centra celoživotního učení

MŠMT spustí projekty (UNIV 2 KRAJE), které se zaměří na střední odborné školy s cílem naučit je podnikat v oblasti dalšího vzdělávání. Toto opatření provázané s dalšími (i legislativními) kroky povede k zvýšení kvality vzdělávání a stabilizaci středních odborných škol v době demografického poklesu.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.